Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a prezentat a doua rectificare bugetară a Guvernului Orban pentru anul 2020 și a subliniat că pensiile vor fi majorate, în timp ce resursele din zona de Educație, Sănătate și investiții vor fi suplimentate. În conferința de presă de joi, demnitarul a anunțat cădeficitul bugetar este estimat să crească la 8,6% din PIB, iar Comisia Europeană prognozează o contracție economică de 3,8%.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Principalele declarații făcute de ministrul Florin Cîțu
- În această seară vom prezenta a doua rectificare a Guvernului Orban pentru anul acesta. Rectificarea de astăzi reprezintă un angajament al Guvernului Orban și o primă decizie de alocare de resurse suplimentare după prezentarea planului de reclădire a României.
- V-am promis din primul moment al mandatului meu că voi face lucrurile diferit față de predecesorii mei din PSD și voi prezenta toate datele onest și transparent. La această rectificare bineînțeles că am luat în calcul contextul economic atât la nivel global – lumea globală trece printr-o recesiune fără precedent în ultima sută de ani – dar și evoluția economiei României din ultima perioadă, și cum estimăm noi că vor merge lucrurile în perioada următoare.
- Despre investiții. O să vă dau câteva elemente principale despre rectificare. Așa cum am spus și ați văzut în tot acest an, de fiecare dată am alocat mai multe resurse și am cheltuit banii pentru investiții. După șapte luni de zile, suma cheltuită pentru investiții este de 20 de miliarde de lei. Este cea mai mare sumă cheltuită la șapte luni în ultimii 10 ani de Guvernul României. Facem acest lucru într-un moment în care economia trece printr-o perioadă dificilă.
- Despre Ministerul Transporturilor. Nu ne-am oprit aici, am suplimentat resursele pentru Ministerul Transporturilor în această rectificare și, astfel, bugetul pentru Ministerul Transporturilor în 2020 este unul record. Este cel mai mare buget pentru investiții alocat de Guvernul României.
- Despre Sănătate. La Sănătate, bineînțeles, un domeniu prioritar în acest an, am alocat mai multe resurse. De fapt, față de bugetul inițial, sumele alocate pentru Sănătate au crescut cu aproximativ 45%, și aici vorbim de decontare concedii medicale, medicamente, echipamente sanitare, sporuri pentru cei care au fost în prima linie în lupta cu acest virus, cu această pandemie.
- Bineînțeles că nu am făcut ceea ce făcea PSD, nu am lăsat stocurile 0. Am suplimentat și stocurile, pentru că întotdeauna trebuie să fim pregătiți pentru ceea ce vine. Aici aș vrea să vă spun că, la Sănătate, (…) ne vom uita în continuare și, în partea a doua, dacă o să mai fie nevoie de suplimentarea resurselor, suntem pregătiți să alocăm resurse suplimentare pentru acest sector.
- DespreEducație. Educația, un alt domeniu important. M-am asigurat și vă asigur și pe dumneavoastră că am făcut totul pentru a asigura buna desfășurare a învățământului românesc până la sfârșitul acestui an.
- Resursele sunt acolo și aș vrea aici să fac o remarcă și o observație foarte importantă. Transporturi, Sănătate, Educație sunt domenii de unde PSD a tăiat în fiecare an la rectificarea bugetară. Trebuie să vă uitați în urmă, veți vedea, PSD în fiecare an tăia sume importante de la aceste trei sectoare – investiții, Sănătatea, Educația. Nu facem acest lucru. Din contră, suplimentăm resursele pentru aceste sectoare. Sunt sectoare importante, importante și în acest moment prin care trece economia României.
- Despre Ministerul Muncii. Ministerul Muncii, ministerul, bineînțeles, la care se uită toată lumea astăzi. Are cel mai mare buget, de fapt, Ministerul Muncii, chiar de la începutul anului. A început cu cel mai mare buget. Sumele alocate în plus către Ministerul Muncii în timpul acestui an și cu această rectificare ajung la aproape 10 miliarde de lei în plus. Deci sunt sume alocate în plus la Ministerul Muncii. În ciuda a tot ceea ce a făcut PSD și a încercat să facă în această perioadă, am reușit să găsim resursele pentru a plăti la timp și salarii, și pensii, și ajutoare sociale, etc.
- Despre majorarea pensiilor. Din primul moment am spus că vom crește pensiile în 2020. Astăzi trebuie să venim în fața dumneavoastră, să vă spunem că, da, în România vom crește pensiile în 2020. Punctul de pensie, valoarea punctului de pensie va avea cea mai mare creștere, cea mai mare sumă pe care o vom vedea în plus la punctul de pensie pe care am avut-o vreodată. PSD niciodată nu a mărit pensiile cu această sumă, deși a avut perioade de creștere economică una după alta trei ani de zile – nu datorită lor, datorită contextului economic internațional – și tot nu a mărit pensiile cu această sumă.
- Un mesaj pentru Marcel Ciolacu, liderul interimar al PSD. În acest context economic global dificil prin care trec toate țările europene în această perioadă, am reușit să facem acest efort și să creștem pensiile, pe lângă creșterea alocațiilor – repet, cu cea mai mare sumă pe care au văzut-o românii care se pune în plus la punctul de pensie. Îl provoc pe domnul Ciolacu să mai găsească o țară care face astfel de eforturi în plină criză economică, care crește și pensii, crește și alocații cu sumele pe care le face acest guvern.
-
Despre organizarea alegerilor. În ceea ce privește alegerile locale, ne-am asigurat că această rectificare are sumele necesare pentru a organiza alegeri locale și parlamentare în cele mai bune condiții.
-
Despre economia României. Pe plan economic am luat și vom lua toate măsurile pentru a realiza toate investițiile prevăzute în buget. Am alocat sume suplimentare, IMM Invest și restul, și companiile mari vor continua să fie finanțate.
-
Contracție economică estimată la 3,8%. La această rectificare, Comisia Națională de Prognoză a re-estimat dinamica economiei în 2020. Contracția pe care o estimează Comisia Europeană în acest an este de 3,8%, față de o contracție inițială de 1,9%. Cele două puncte procentuale vin exact din cele două luni în care economia a fost închisă. Asta înseamnă, bineînțeles, că și PIB nominal inițial estimat a fost redus, iar asta înseamnă, bineînțeles, că există un impact asupra veniturilor. Deci, de aici pornim cu rectificarea bugetară, în acest context de înrăutățire a estimării pentru dinamica economiei în 2020. Aici trebuie remarcat un lucru foarte important – da, este o înrăutățire, dar este cu mult, cu foarte mult sub ceea ce estimează toate instituțiile internaționale și private, și publice. Rămânem cu o dinamică printre cele mai reduse din UE, după ce am avut, e adevărat, a doua cea mai mare creștere economică în primul trimestru din 2020.
-
Deficitul bugetar estimat la 8,6% din PIB. Referitor la deficitul bugetar. Deficitul bugetar este estimat să crească de la 6,7% din PIB, la 8,6% din PIB. O majorare de cinci puncte procentuale față de deficitul aprobat inițial, de 3,6% din PIB. Acum să ne uităm – am mai vorbit despre această influență asupra deficitului bugetar – de unde vine această creștere. Avem o scădere, bineînțeles, a veniturilor în buget față de estimat de aproape 31 miliarde de lei. Asta înseamnă trei puncte procentuale. Deci din cele cinci puncte procentuale, care se adaugă la deficit față de estimarea inițială, trei puncte procentuale vin doar din efectul crizei, din faptul că economia trece printr-o perioadă dificilă, trece printr-o perioadă de criză și, bineînțeles, este normal ca veniturile de la buget să scadă. În același timp, cheltuielile suplimentare la buget datorate, legate direct de criză sunt în jur de două puncte procentuale.