Florin Cîţu: Efortul pentru majorarea alocaţiilor e în jur de 600 de milioane de lei, iar pentru creșterea pensiilor e de aproape 4 miliarde

Florin Cîţu: Efortul pentru majorarea alocaţiilor e în jur de 600 de milioane de lei, iar pentru creșterea pensiilor e de aproape 4 miliarde
Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat, la sfârșitul ședinței de Guvern, că vor fi dublate alocațiile și vor fi mărite pensiile comform legii. Deocamdată, însă, pensiile vor fi majorate cu 14%, pentru că atât este maximum posibil în actualul context de criză economică. Despre alocații, acesta precizase anterior că, la capitolul cheltuieli, este prinsă o creștere de 20%. Cîțu a mai declarat că efortul financiar pentru creşterea alocaţiilor e de 600 de milioane de lei, iar pentru majorarea pensiilor e de 4 miliarde de lei.

Florin Cîțu: „Vom dubla alocaţiile, vom respecta şi legislaţia în vigoare pentru pensii”

Ministrul Florin Cîțu a susținut că, la rectificarea bugetară, Guvernul PNL a alocat bani pentru Sănătate, Educație, infrastructură și investiții, adică exact acele domenii de unde guvernările PSD au avut grijă să taie.

„Vom dubla alocaţiile, vom respecta şi legislaţia în vigoare pentru pensii. În acest moment am reuşit, într-o perioadă de criză economică, să creştem pensiile cu cea mai mare sumă. PSD nu a reuşit să facă acest lucru, deşi a beneficiat de o conjunctură economică favorabilă. PSD a tăiat de fiecare dată banii de la Sănătate, Educaţie, infrastructură, investiţii. Noi am alocat sume suplimentare, în perioada de criză, exact în aceste domenii”, a declarat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu.

Liberalul a mai precizat că „efortul pentru majorarea alocaţiior este în jur de 600 milioane lei, efortul pentru majorarea pensiilor este aproape 4 miliarde de lei în plus la bugetul pensiilor”.

La finalul lunii iunie, Cîțu afirmase că lumea se confruntă cu cea mai mare criză economică din ultima sută de ani. Asta pentru că nu s-a mai întâmplat până acum ca două crize să se suprapună, una economică și una sanitară, și nici nu s-a mai întâmplat vreodată ca activitatea firmelor să fie pur și simplu blocată. A precizat încă de atunci că, și în acest context complicat, Guvernul PNL va mări pensiile.

Pensiile, majorate cu 14%

Guvernanții au anunțat că, în context de criză economică, majorarea cu 40% a pensiilor prevăzută de lege nu se poate realiza deodată, deoarece nu există suficienți bani la buget.

„Guvernul va crește pensiile cu un procent consistent de 14%. E o creștere extrem de mare și ne angajăm să o putem finanța și pe anii care vor urma. Îi rog pe părinții și pe bunicii noștri să înțeleagă că am făcut maximum posibil. Decizia de majorare a punctului de pensie cu 14% a fost una grea, dar pe care ne-o asumăm”, a declarat premierul Ludovic Orban, vineri dimineață, înainte de ședința de Guvern în care a fost adoptată rectificarea bugetară.

Orban a precizat că și așa majoritatea PSD din Parlament îi face mari probleme, căci tot vine cu inițiative populiste: „Și așa de patru luni e un adevărat dezmăț în Parlament în materie de legi care generează noi și noi cheltuieli”.

Alocațiile pentru copii, posibil majorate cu 20%

Înaintea şedinţei de Guvern, ministrul de Finanţe a precizat că, la capitolul cheltuieli, este inclusă creşterea etapizată a alocaţiilor cu 20%. Potrivit legii, acestea ar trebui dublate.

Situația rămâne, însă, incertă.

Ordonanța Guvernului ce prevede creșterea etapizată a alocațiilor, într-o primă fază cu 20%, a fost respinsă deja de Senat, iar dacă va fi respinsă și de Camera Deputaților, atunci va rămâne în picioare doar legea care prevede dublarea.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`