Florin Cîțu, despre proiectele din PNRR: În această guvernare vom trece Carpații cu o autostradă. Vom face spitale noi în acești ani (VIDEO)

Florin Cîțu, despre proiectele din PNRR: În această guvernare vom trece Carpații cu o autostradă. Vom face spitale noi în acești ani (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Calin

Premierul Florin Cîțu a prezentat, miercuri, în plenul reunit al Senatului și Camerei Deputaților, Planul Național de Redresare și Reziliență, care trebuie depus la Bruxelles până la finalul lunii mai. De la tribuna Parlamentului, prim-ministrul a promis că în timpul acestei guvernări ”vom trece Carpații cu o autostradă” și vor fi construite spitale noi. România are la dispoziție 29,2 miliarde de euro prin PNRR.

Florin Cîțu:România are nevoie de toată suma de bani din PNRR

„Referitor la suma totală de 29,2 miliarde, este un alt lucru pe care l-am spus ferm în fața celor de la Comisia Europeană și la care am ținut foarte mult – România are nevoie de toată suma pentru a se dezvolta, pentru a arde etape, etape care au fost întârziate în ultimii 30 de ani. Avem nevoie de acești bani pentru a investi, ca să putem să prindem din urmă alte țări dezvoltate. Vă garantez că vom face acest lucru și cu ajutorul acestui PNRR.

România are nevoie de investitori. Vom putea să implementăm acest PNRR cu investitori, cu companii, în principal românești. De aceea, avem nevoie să eliminăm din spațiul public toate acesteamenințări sau scenarii false că nu vom lua suma X sau suma Y. Vom lua toată această sumă, o vom folosi, iar companiile românești și ceilalți investitori sunt cei care vor implementa acest program.

Acest program este garanția pe care o dau românilor că vom reduce semnificativ decalajele dintre noi și țările dezvoltate”, a spus Florin Cîțu.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Cum sunt alocați banii din PNRR

Premierul a prezentat modul cum sunt împărțiți banii din PNRR.

”29,2 miliarde de euro în 4 ani. Unde se duc acești bani? Problemele pe care le-am amânat ani de zile: managementul apei – aproape 2 miliarde de euro, împăduriri – 1,3 miliarde de euro, managementul deșeurilor – 1,1 miliarde de euro. Transport – în această guvernare vom trece Carpații cu o autostradă. Transport sustenabil, rutier, feroviar și metrou – 7,6 miliarde de euro. Toți acești bani se vor duce în investiții de care vor beneficia toți românii. Energie regenerabilă, infrastructură de gaz cu hidrogen – 1,6 miliarde de euro. Digitalizarea administrației publice, care a tot fost amânată, pe care am început-o anul trecut, va continua și prin acest program – 2 miliarde de euro. Fondul local pentru tranziție verde și digitală – 2,1 miliarde de euro. Fondul pentru spitale și pentru creșterea accesului la sănătate – 2,4 miliarde de euro. Vom face spitale noi în acești ani, lucru pe care nu l-a făcut nimeni în ultimii 30 de ani. Vom avea spitale construite în România în perioada următoare, în patru ani. Și, bineînțeles, România Educată, un alt proiect foarte important pentru noi – 3,6 miliarde de euro.

Așa se distribuie banii în acest poroiect, bani care vor ajunge la toți românii, iar reformele pe care ni le asumăm sunt reforme cu care am mers și în campania electorală și cu care am primit votul românilor”, a mai spus Florin Cîțu, precizând că ”este nevoie de toată clasa politică” pentru a atinge obiectivele acestui program.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`