Premierul Florin Cîțu a declarat joi, la finalul ședinței de Guvern, că, în perioada 2016 – 2020, cheltuielile cu personalul de la stat s-au dublat. „Eu doar îi întreb pe români dacă au simţit că performanţa celor care primesc o treime sporuri și cărora li s-au dublat salariile s-a dublat în această perioadă”, a continuat el.
Și, cu această ocazie, șeful Guvernului a vorbit din nou despre nevoia de reformă și despre legarea sporurilor bugetarilor de performanță. La fel ca acum câteva zile, Cîțu a spus că Legea salarizării va fi modificată în acest sens tot printr-un proiect de lege ce va trece prin votul Parlamentului. A explicat acum și de ce i se pare corect acest lucru.
„Legea salarizării a fost adoptată în Parlament, deci e normal să mergem cu o lege în Parlament care va reaşeza salarizarea și sporurile. Sunt 110 miliarde lei cheltuieli de personal în 2020. Din acestea, 27 de miliarde o reprezintă sporurile. Aceste cheltuieli de personal s-au dublat în perioada 2016-2020.
Eu îi întreb pe români dacă au simţit că performanţa celor care primesc o treime sporuri și cărora li s-au dublat salariile s-a dublat în această perioadă…
De aceea, eu aduc aminte de reformă și de a lega performanța de venituri. Și apoi putem să discutăm și de sporuri”, a declarat premierul Florin Cîţu, după ședința de Guvern de astăzi.
Florin Cîțu: „Cheltuielile de personal la stat s-au dublat în ultimii 4 ani. Îi întreb pe români dacă simt că s-a dublat și performanța”
Prim-ministrul a mai anunțat că Guvernul va adopta în ședința de mâine proiectul de buget pe acest an. Deocamdată, în ședința de azi, a fost aprobată o Ordonanță de Urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare. Aceasta prevede, printre altele, că pensiile nu cresc anul acesta, că nu se acordă noi vouchere de vacanță și că se elimină sporul de 30% ce era dat până acum pentru angajații prefecturilor.
„Pensiile vor creste cu rata medie anuală a inflației, aici este o garanție, la care se adaugă cel mult 50 % din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut real. Deci este o garanție că vor crește cu rata inflației și cu cel mult 50% din creșterea câștigului. Cu cât vor creste vom vedea anul viitor. Dacă economia României are o performanță foarte bună anul acesta, atunci pensiile vor creste mai mult”, a declarat Florin Cîțu.
Cîțu a precizat apoi că ținta de deficit bugetar rămâne la 7,16%.
Întrebat dacă anumite ministere vor primi mai mulți bani, șeful Guvernului a răspuns: „Nu vorbim de credite bugetare mai multe – s-ar putea la Ministerul Dezvoltării să fie o sumă alocată mai mare pentru la CNI și la PNDL, dar în rest e vorba de credite de angajament în special, sume care sunt alocate prin credite de angajament, pentru a permite să se facă contracte anul acesta și apoi, bineînțeles, vor fi plătite în viitor”.