EXCLUSIV // Augustin Zegrean, despre moțiunea de cenzură. Vești proaste atât pentru Ludovic Orban, cât și pentru Ciolacu: „Abia dacă se depășește acest termen va putea fi atacată la CCR”

EXCLUSIV // Augustin Zegrean, despre moțiunea de cenzură. Vești proaste atât pentru Ludovic Orban, cât și pentru Ciolacu: Abia dacă se depășește acest termen va putea fi atacată la CCR
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

EXCLUSIV // După moțiunea de cenzură depusă de PSD împotriva actualului guvern, premierul Ludovic Orban a declarat marți că ia în calcul să sesizeze CCR pentru un conflict constituțional între Guvern și Parlament. Moivul invocat de prim-ministru este depunerea moțiunii în sesiune extraordinară.

„Analizăm posibilitatea de a invoca un conflict juridic de natură constituțională privitor la depunerea moțiunii de cenzură în vacanța parlamentară. În 30 de ani nu s-a întâmplat așa ceva. Niciun partid politic nu a depus o moțiune de cenzură în vacanța parlamentară, sau în sesiunea extraordinară”, a declarat premierul.

Potrivit art. 66 din Constituție, ”(1) Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc în două sesiuni ordinare pe an. Prima sesiune începe în luna februarie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii iunie. A doua sesiune începe în luna septembrie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii decembrie”. În perioada iulie-august, Parlamentul este în mod normal în vacanță. Același articol mai prevede însă următoarele: ”(2) Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc şi în sesiuni extraordinare, la cererea Preşedintelui României, a biroului permanent al fiecărei Camere ori a cel puţin o treime din numărul deputaţilor sau al senatorilor”.

Augustin Zegrean despre moțiunea de cenzură depusă împotriva guvernului Orban

Contactat de B1.RO, fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean a precizat că depunerea moțiunii de cenzură în sesiune extraordinară nu ridică probleme de constituționalitate, în condițiile în care Legea fundamentală nu stabilește diferențe în ceea ce privește ce pot face sau nu parlamentarii în cele două tipuri de sesiuni.

“Nu este nicio problemă cu moțiunea de cenzură depusă în timpul așa zisei vacanțe parlamentare. De fapt, nu este vacanță parlamentară, ci sesiune extraordinară. Când se referă la sesiuni, Constituția spune că sunt două sesiuni ordinare și între ele pot să fie sesiuni extraordinare și spune în ce condiții se pot organiza. Dar nu face distincție între ce se poate face în sesiunea ordinară și sesiunea extraordinară. Ei sunt tot parlamentari și au aceleaș puteri, aceleași drepturi și aceleași obligații și în sesiunea ordinară, și în sesiunea extraordinară”, a precizat Augustin Zegrean.

Acesta a subliniat faptul că Guvernul României rămâne răspunzător în fața Parlamentului, indiferent dacă Legislativul este în sesiune sau nu:

“Guvernul trebuie să răspundă față de Parlament indiferent dacă Parlamentul este în sesiune sau în afara sesiunii, dacă este în sesiune ordinară sau în sesiune extraordinară. În pauza între cele două sesiuni ordinare Parlamentul nu este suspendat, el există. Faptul că într-o zi nu este ședință nu este nicio problemă. De exemplu Parlamentul Greciei nu lucrează în sesiuni, lucrează non-stop. Ei sunt în sesiuni tot timpul. Parlamentul este acolo și poate să tragă Guvernul la răspundere oricând.

Poate să existe, să se convoce o sesiune extraordinară pentru a se depune o moțiune, dacă Parlamentul nu este în sesiune sau dacă este în sesiune extraordinară se poate depune o moțiune de cenzură”, a mai precizat Augustin Zegrean.

Vești proaste și pentru Marcel Ciolacu

Acesta a atras atenția însă că moțiunea trebuie dezbătută în sesiunea în care a fost depusă, pentru că are caracter de urgență. Această precizare vine în contextul în care social-democrații iau în calcul ca moțiunea să fie citită în această săptămână, cel mai probabil joi, însă votul prin care Guvernul Orban ar putea fi demis ar urma să fie programat abia în septembrie, potrivit unor informații date pe surse de Digi24.ro: „Au fost discuții despre data de 7 septembrie. Miercuri vom avea o ședință CEx și vom stabili exact”.

Augustin Zegrean spune însă că acest lucru ridică probleme de constituționalitate:

“Trebuie dezbătută în aceeași sesiune în care a fost depusă. L-am auzit pe Marcel Ciolacu spunând că se va dezbate în septembrie…asta e de noaptea minții. Moțiunea de cenzură are caracter de urgență. Termenul de dezbatere este la trei zile de la data la care a fost prezentată în ședință în camere, nu de când a fost depusă. Ea urmează s fie citită într-o ședință comună. Din acel moment, în trei zile trebuie dezbătută. Abia dacă se depășește acel termen va putea Orban să facă o plângere la CCR, dar nu pe conflict, ci pe nerespectarea Cosntituției, în dezbaterea moțiunii”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`