UPDATE, 17 februarie, ora 18.07: „Actualii beneficiari de pensii speciale nu vor mai beneficia de plata acestei pensii, imediat ce legea va intra în vigoare. Este o decizie foarte serioasă a Parlamentului României”, a declarat, după vot, Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților și liderul PNL.
Acesta a mai spus căsupraimpozitarea pensiilor speciale,în cazul în care acestea nu vor putea fi desființate, nu e o soluție și a dat de înțeles că o astfel de măsură ar încălca Legea Fundamentală și ar pica la CCR.
În schimb, partenerul său de coaliție, Dan Barna, colider USR-PLUS, s-a referit la o eventuală impozitare a acestor pensii: „Acesta este primul pas, care a fost obligatoriu. Am început cu pensiile parlamentarilor, vor urma și celelalte categorii. Le vom elimina sau impozita, pentru a aduce echitate. În următoarele două luni vom face un calendar, cea a primarilor este proximă”.
UPDATE: Plenul Parlamentului a votat pentru eliminarea pensiilor speciale ale aleșilor. Au fost357 de voturi în favoarea inițiativei. Parlamentarii UDMR au fost singurii care nu au votat.
Nu a fost niciun vot împotrivă.Cei 30 de parlamentari aiUDMR au spus că sunt prezenți, dar nu votează.
Proiectul de lege aparține PSD, dar în el a fost inclus și un amendament depus de USR-PLUS potrivit căruia, odată cu intrarea în vigoare a actului normativ, încetează și plata pensiilor speciale aflate în vigoare. Din cauza acestui amendament, lega ar putea pica la Curtea Constituțională. Judecătorii CCR au stabilit deja că o prevedere nu poate avea efecte în trecut, și doar pe viitor.
ȘTIRE INIȚIALĂ:
Eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor intră miercuri la votul final în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului. La solicitarea președintelui Camerei, Ludovic Orban, a fost introdusă pe ordinea de zi legea referitoare la modificarea statutului deputaților și senatorilor în sensul eliminării pensiilor speciale. Decizia a fost luată cu 367 de voturi „pentru” şi 30 de abţineri.
Potrivit unor surse B1 TV, proiectul PSD de eliminare a pensiilor speciale a trecut de Comisia de statut și urmează să fie supus votului din plen.
În Parlament sunt depuse trei proiecte de lege referitoare la eliminarea pensiilor speciale, inițiate de PNL, USR şi PSD.
„Vă propun să introducem pe ordinea de zi, la punctul 8, urmând ca punctul 8 să devină punctul 9, dezbaterea şi adoptarea proiectului de lege de modificare a Statutului deputaţilor şi senatorilor, proiect de lege prin care, o să vă explic că sunt trei propuneri de lege formulate de trei grupuri parlamentare, proiecte lege prin care se modifică Legea statutului şi deputaţilor şi senatorilor, în sensul abrogării a două articole care instituie dreptul la pensii speciale”, a declarat Ludovic Orban.
Un alt punct de pe ordinea de zi a ședinței se referă la constituirea Comisiei permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind Statutul deputaţilor şi senatorilor.
Orban a explicat de ce este nevoie de formarea acestei comisii.
„Această Comisie, odată constituită, să poată să dezbată cele trei proiecte legislative în timpul şedinţei de plen, astfel încât să întocmească un raport pentru a putea să dezbatem proiectul de lege de modificare a Statutului deputaţilor şi senatorilor”, a spus președintele Camerei Deputaților.
Subiectul pensiilor speciale a fost intens dezbătut în ultimele săptămâni.
VicepremierulKelemen Hunor preciza marți seară, pentru B1 TV, că din punctuș lui de vedere, nu este just să fie eliminate doar anumitepensii speciale, iar altele să fie menținute.
„Ori tăiem toate pensiile speciale, pensiile ocupaționale, toate care nu-s pe bază de contributivitate, or dacă le tăiem doar pe unele, nu facem un lucru corect, just din punct de vedere al echității sociale. În fața legii toți suntem egali. Nu mergem pe populisme ieftine. Eu aș merge, și asta e poziția noastră, să tăiem toate pensiile speciale și ocupaționale să le plafonăm la un nivel acceptabil. Să ai pensie de 70.000 de lei e inacceptabil. Deci cineva care a fost la CCR, a fost și parlamentar și procuror sau judecător are 70.000 de lei. Nu se poate așa aberație. Trebuie o abordare frontală. În rest, acest concurs de frumusețe nu vreau să-l comentez deoarece durează de 10 ani”,a spus Kelemen Hunor.
La rândul său, liderul PNL, Ludovic Orban, declara recent că o decizie privind eliminarea pensiilor speciale trebuie luată cât mai curând.
“Obiectivul nostru este să facem ceea ce este la îndemâna noastră. Pensiile speciale pentru parlamentari au fost introduse în special de PSD, prin modificarea legii privind statutul deputaților și senatorilor. PNLa fost singurul partid care a votat împotriva introducerii pensiilor speciale pentru parlamentari și am avut această poziție de-a lungul ultimilor ani comună, atâta timp cât, la ora actuală, formațiunile politice susțin acest lucru care este drept, corect față de cetățeni, eu cred că nu mai avem de ce să amânăm adoptarea acestor modificări la legea privind statutul deputaților și senatorilor și să punem punct acestorpensii specialepentru prlamentari într-un termen cât mai scurt”, a declarat Ludovic Orban.