Doar 35% din populaţie este conectată la reţeaua de gaze. Ludovic Orban: ‘ Lăcustele pesediste au devalizat toată industria petrochimică, care stătea la bază’ (VIDEO)

Doar 35% din populaţie este conectată la reţeaua de gaze. Ludovic Orban: ' Lăcustele pesediste au devalizat toată industria petrochimică, care stătea la bază' (VIDEO)
foto: Pixabay

Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, la prezentarea proiectului „Conducta de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor-Orşova-Băile Herculane-Jupa”, că doar 35% din populaţie este conectată la reţeaua de gaze. Șeful Guvernului a acuzat PSD pentru ‘devalizarea industriei petrochimice’.

Ludovic Orban: Doar 35% din populaţie este conectată la reţeaua de gaze

Ludovic Orban s-a deplasat, vineri, la Mehedinți, într-o vizită de lucru. Șeful Executivului a luat parte la prezentarea proiectului „Conducta de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor-Orşova-Băile Herculane-Jupa”. Cu acest prilej s-a discutat despre procentul populației țări racordat la rețeaua de gaz, ajungându-se la concluzia că din cauza guvernelor PSD-iste anterioare, doar 35% dintre cetățenii români beneficiază de această facilitate.

„Doar 35% din populaţia României este conectată la reţeaua de gaz. România are gaz şi aproape nu mai avem petrochimie, pentru că lăcustele pesediste au devalizat toată industria petrochimică, care stătea la bază. Ori, se ştie că gazul îl exploatezi cel mai eficient în petrochimie, nu când îl arzi direct. Deci, noi trebuie să utilizăm această resursă în mod inteligent. În primul rând, să conectăm la reţeaua de gaz natural cât mai multe gospodării. Programul nostru, care e lansat de acum doi ani de zile, ‘gazul românesc în casele românilor’, e un program pe care îl susţinem”, a afirmat Orban.

Ludovic Orban, la prezentarea proiectului „Conducta de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor-Orşova-Băile Herculane-Jupa”

Cu ajutorul proiectului „Conducta de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor-Orşova-Băile Herculane-Jupa”, locuitorii din Orșova vor fi și ei racordați la gaze, cel mai devreme în 2023.

„Sunt aproape 40 de localităţi cu aproximativ 100.000 de oameni care trăiesc aici, care vor putea să se încălzească cu gaz, care vor putea să îşi prepare mâncarea cu gaz, care nu vor mai depinde de lemne sau alte improvizaţii în materie de încălzire, şi, atenţie, vor creşte atractivitatea zonei şi pentru investiţii”, a adăugat Ludovic Orban.

România, singura ţară din UE unde peste un sfert din populaţie are toaleta în curte

Nu doar la racordarea la gaze stăm prost. Spre exemplu, România este singura ţară din UE unde peste un sfert din populaţie are toaleta în curte.

Peste un sfert (27,7%) din populaţia României trăia, în 2018, într-o locuinţă care nu avea toaleta în interiorul casei, în scădere faţă de procentul de 29,7% înregistrat în 2017, însă de peste zece ori mai mare decât media de 2,1% înregistrată în 2018 la nivelul Uniunii Europene, arată dateleEurostat.

România este urmată la distanţă de Bulgaria unde 15,3% din populaţie are toaleta în afara casei, Lituania (10,6%), Letonia (9,9%) şi Estonia (5,3%).

Monica Anisie: Și acum avem școli cu toaleta în curte

În prag de nou an școlar, Ministrul Educației,Monica Anisie, a vorbit miercuri seară, pentru B1 TV, despre condițiile speciale, având în vedere pandemia de coronavirus. Aceasta a afirmat că Guvernul, prin OUG, a alocat o sumă importantă pentru achiziționarea de echipamente medicale, dar și pentru containere sanitare pentru școlile unde nu e apă curentă.

„Tot prin OUG sunt prevăzuți bani pentru containere sanitare pentru școlile unde nu e apă curentă sau… știți foarte bine că există încă, din păcate, școli cu toaletele în curte. Din păcate, pentru că de-a lungul timpului acest lucru trebuia rezolvat. Au fost bani alocați chiar și anul trecut, când am venit la Ministerul Educației. Au fost bani alocați pentru realizarea toaletelor în interior. Anul acesta din nou. Aici trebuie autoritatea publică locală să facă. Noi dăm banii, ei trebuie să se ocupe, să facă proiectul, să realizeze toaletele”, a mai afirmatMonica Anisiepentru B1 TV.

Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență prin care 175 de milioane de euro sunt alocate pentru decontarea cheltuielilor făcute de autorităţile locale și de unităţile de învățământ în pregătirea anului școlar, în contextul epidemiei de coronavirus. Premierul Ludovic Orban a afirmat că 100 de milioane de euro sunt pentru achiziţionarea de tablete, 50 de milioane pentru achiziţionarea mijloacelor de protecţie sanitară, precum măşti și dezinfectanți, și 25 de milioane de euro pentru cumpărarea de cisterne sanitare în şcolile care nu au apă curentă. Sumele respective vor fi suplimentate dacă va fi necesar, a mai precizat el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`