Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a prezentat rectificarea bugetară, joi, și a anunțat că deficitul bugetar este estimat să crească la 8,6% din PIB, o majorare care vine „din efectul crizei” și din „cheltuielile suplimentare la buget legate direct” de perioada dificilă prin care trece economia. Comisia Europeană prognozează o contracție economică de 3,8% în 2020.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„La această rectificare, Comisia Națională de Prognoză a re-estimat dinamica economiei în 2020. Contracția pe care o estimează Comisia Europeană în acest an este de 3,8%, față de o contracție inițială de 1,9%. Cele două puncte procentuale vin exact din cele două luni în care economia a fost închisă. Asta înseamnă, bineînțeles, că și PIB nominal inițial estimat a fost redus, iar asta înseamnă, bineînțeles, că există un impact asupra veniturilor. Deci, de aici pornim cu rectificarea bugetară, în acest context de înrăutățire a estimării pentru dinamica economiei în 2020. Aici trebuie remarcat un lucru foarte important – da, este o înrăutățire, dar este cu mult, cu foarte mult sub ceea ce estimează toate instituțiile internaționale și private, și publice. Rămânem cu o dinamică printre cele mai reduse din UE, după ce am avut, e adevărat, a doua cea mai mare creștere economică în primul trimestru din 2020”, a declarat Florin Cîțu.
Așadar, deficitul bugetar este estimat să crească la 8,6% din PIB, „o majorare de cinci puncte procentuale față de deficitul aprobat inițial, de 3,6% din PIB”, explică ministrul.
„Referitor la deficitul bugetar. Deficitul bugetar este estimat să crească de la 6,7% din PIB, la 8,6% din PIB. O majorare de cinci puncte procentuale față de deficitul aprobat inițial, de 3,6% din PIB. Acum să ne uităm – am mai vorbit despre această influență asupra deficitului bugetar – de unde vine această creștere. Avem o scădere, bineînțeles, a veniturilor în buget față de estimat de aproape 31 miliarde de lei. Asta înseamnă trei puncte procentuale. Deci din cele cinci puncte procentuale, care se adaugă la deficit față de estimarea inițială, trei puncte procentuale vin doar din efectul crizei, din faptul că economia trece printr-o perioadă dificilă, trece printr-o perioadă de criză și, bineînțeles, este normal ca veniturile de la buget să scadă. În același timp, cheltuielile suplimentare la buget datorate, legate direct de criză sunt în jur de două puncte procentuale”, a adăugat Florin Cîțu, ministrul Finanțelor.
Tot la prezentarea rectificării bugetare, demnitarul liberal a mai subliniat că „Transporturi, Sănătate, Educație sunt domenii de unde PSD a tăiat în fiecare an la rectificarea bugetară. Trebuie să vă uitați în urmă, veți vedea, PSD în fiecare an tăia sume importante de la aceste trei sectoare – investiții, Sănătatea, Educația. Nu facem acest lucru. Din contră, suplimentăm resursele pentru aceste sectoare. Sunt sectoare importante, importante și în acest moment prin care trece economia României”.