UPDATE: Deși Curtea Constituțională a decis marți că Traian Băsescu poate fi suspendat numai dacă prezenţa la vot este de cel puţin jumătate plus unul din numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa, susține că referendumul se va defășura conform Ordonanței de Guvern și nu a deciziei judecătorilor. Vezi AICI mai multe detalii Declaraţia lui Mircea Duşa este, însă, contrazisă de un comunicat al Guvernului, în care se spune că se va respecta decizia CCR. Vezi AICI mai multe detalii
Decizia anunţată marţi de Curtea Constituţională, privind constituţionalitatea Legii referendumului în anumite condiţii, impune o prezenţă la vot de peste 50% din numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente la referendumul din 29 iulie privind suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Pornind de la premisa că decizia CCR va fi respectată, la urne vor trebui să iasă în ultima duminică din iulie peste 9 milioane de români.
O primă întrebare care se naşte în acest caz este care va fi numărul total exact al alegătorilor înscrişi în liste la acest referendum. Întrebarea vine în contextul în care premierul Victor Ponta declara, săptămâna trecută, că doreşte ca la referendumul de demitere a lui Traian Băsescu să se utilizeze rezultatele recensământului din 2011, care scade cu aproape două milioane de locuitori populația României.
„Știți foarte bine, deocamdată pe listele electorale noi figurăm ca în 2001 sau 2002, cu trei milioane de oameni în plus, oameni care nu mai sunt cu adevărat electori. O să încerc să rezolv această problemă pentru ca referendumul, dacă se va organiza, repet, nu doresc să anticipez în niciun fel vreo decizie a Parlamentului, dar dacă se va organiza să se organizeze cât mai repede, să se organizeze absolut corect, pentru ca votul românilor să pună punct acestei crize politice într-un fel sau altul,” a declarat, joi, Ponta, citat de HotNews.
Listele electorale se realizează pe baza rezultatelor oficiale ale ultimului recensământ valabil. Dacă numărul de votanți de pe liste scade, atunci și numărul de voturi necesare la referendum pentru demiterea președintelui scade.
Datele provizorii ale recensământului din 2011 au arătat că populaţia României a ajuns la 19.042.936 de persoane, cu peste 2,6 milioane de persoane mai puțin decât în urmă cu zece ani. Rezultatele finale nu au fost încă validate, Institutul Naţional de Statistică anunţând că rezultatele definitive ale recensământului vor fi disponibile în semestrul al II-lea din 2013.
Situaţia la alegerile locale din acest an
La alegerile locale din 10 iunie 2012, pe listele electorale permanente au fost înscrie 18.315.880 de persoane.
Dacă numărul va rămâne neschimbat la referendumul din 29 iulie, la urne vor trebui să iasă 9.157.940 de oameni. Pentru ca preşedintele sa fie suspendat, în favoarea demiterii vor trebui să se exprime cel puţin 4.578.970 de alegători.
Prezenţa la vot la nivel naţional, la scrutinul din 10 iunie, a fost de 56,39% din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale la nivel naţional.
Referendumul 2007
La referendumul din 2007, privind suspendarea lui Traian Băsescu, numărul total al alegătorilor a fost de 18.301.309, din care 8.135.272 (44,45%) s-au prezentat la urne.
Dintre aceştia, 6.059.315 (74,48%) de voturi au fost împotriva suspendării preşedintelui şi 2.013.099 (24,75%) au fost în favoarea suspendării. 62.858 de voturi au fost declarate nule.
Referendumul din 2009
În 2009, la referendumul privind Parlament unicameral cu maximum 300 de parlamentari, numărul total al alegătorilor înscrişi în listele permanente a fost de 18.293.277. Prezenţa la vot a fost de 50,95%.
Din numărul total al alegătorilor înscrişi, 77,78% (6.740.213) s-au pronunţat în favoarea Parlamentului unicameral şi 88,84% (7.765.573) au votat pentru reducerea numărului de parlamentari la maximum 300.
Greblă vrea revizuirea listelor locale
La scurt timp după anunţarea deciziei luate marţi de CCR în privinţa Legii referendumului, preşedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Greblă (PSD), a declarat, la Realitatea TV, că listele eelctorale ar trebui revizuite de fiecare autoritate locală în parte, pentru a se elimina persoanele plecate definitiv din ţară sau decedate.
„Fiecare autoritate locală poate face aceste corecturi într-o săptămână”, a spus Greblă.
Schimbările de la INS
Săptămâna trecută, pe 5 iulie, premierul Victor Ponta i-a schimbat pe vicepreședinții Institutului National de Statistică (INS) şi a cerut date despre intrarea în vigoare a recensământului populaţiei. Astfel, Cristian Stănică și Gered Beatrix au fost eliberați din funcție, fiind numiți în locul lor Elena Iagăr și Florin Ciurariu.
După 3 zile, Ponta a revenit asupra demiterii lui Gered Beatrix şi a numit-o, din nou, în acelaşi post. În schimb, prim-ministrul a demis un alt vicepreşedinte al institutului, şi anume pe Cosmin Sabo.
Gered Beatrix a declarat că nu ştia de renumirea sa în funcţie la Institutul Naţional de Statistică. În plus, aceasta a explicat că a aflat tot din presă motivele pentru care a fost iniţial demisă, respectiv pentru că institutul ar fi întârziat rezultatele recensământului de anul trecut.
Listele electorale se realizează pe baza rezultatelor oficiale ale ultimului recensământ valvabil. Recensământul din 2011 nu a fost încă validat, astfel că, oficial, ele se fac pe baza recensământului din 2001.