Daniel Fenechiu, liderul senatorilor PNL, a declarat că prioritatea liberalilor după alegerile parlamentare este să facă un Guvern cu formațiunile politice colege în Partidul Popular European (PPE), adică PMP, condus de Eugen Tomac, și UDMR, condusă de Kelemen Hunor. El a precizat că vor intra în discuție și cei de la USR-PLUS doar dacă altfel nu se va ajunge la majoritate. Fenechiu a mai spus că nu e o problemă personală legată de preferințele pentru PMP și UDMR, în dauna USR-PLUS, ci e o chestiune de doctrină și de apartenența la familiile politice europene.
Senatorul PNL Daniel Fenechiu a declarat miercuri, pentru RFI, că PMP și UDMR sunt primele opțiuni ale PNL pentru formarea majorității după alegerile parlamentare din 6 decembrie, iar abia pe locul doi se află USR-PLUS. Asta pentru că primele două formațiuni fac parte din aceeași familie politică europeană cu PNL – Partidul Popular European.
„Variantele le va da matematica electorală de după 6 decembrie. Preşedintele Orban a declarat, ca şi alţi lideri ai partidului, în repetate rânduri, că prioritatea noastră este să facem un Guvern împreună cu partidele care ne sunt colege în PPE, aici mă refer la PMP şi UDMR, iar în ipoteza în care nu există suficientă reprezentativitate pentru obţinerea majorităţii, indiscutabil, intră în discuţie şi USR PLUS”, a declarat Daniel Fenechiu, pentru RFI.
Întrebat dacă, în consecință, USR-PLUS nu reprezintă prima variantă de colaborare post-alegeri pentru PNL, Fenechiu a răspuns: „Nu, prima variantă sunt partidele din PPE, adică PMP şi UDMR. USR-PLUS rămâne o variantă, indiscutabil, dar în primul plan avem în vedere colaborarea cu partidele din PPE. Cred că e o chestiune firească, pe linie europeană și doctrinară. Nu cred că asta e o problemă care să deranjeze, pentru că există posibilitatea să facem Guvernul şi cu USR-PLUS”.
Luni, Robert Sighiartău, secretar general al PNL, a susținut că între PMP și USR-PLUS ar alege prima variantă. El a invocat același argument ca Fenechiu.
„Nu e un secret că suntem împreună și în prezent. PMP, la fel ca PNL, se află în familia europeană PPE. Avem aceleași valori creștin-democrate. Românii trebuie să știe că, în acest moment, PMP și PNL dețin doar 27% din Parlament, motiv pentru care nu s-au putut face schimbări structurale, deși ne-am dorit”, a declarat Sighiartău, luni seară, pentru TVR 1.
Întrebat pe cine ar alege dacă ar „avea de ales între a intra la guvernare cu USR sau cu PMP”, liberalul Robert Sighiartău a răspuns: „Așa cum am spus deja, mă simt mai apropiat de partidul din aceeași familie europeană”.