Vicepremierul Dan Barna a prezentat, la finalul ședinței de Guvern de vineri, modul în care vor fi alocate fondurile din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Planul, care cuprinde fonduri de aproape 30 de miliarde de euro alocate României, este organizat pe șase piloni.
”Astăzi este o zi foarte importantă pentru România pentru că avem, în sfârșit, cel mai important program pentru următorii șase ani, pentru că acest Plan Național de Redresare și Reziliență înseamnă, concret, șansa reală de dezvoltare și de reformă în România. Rezultatul pe care îl prezentăm astăzi în dezbatere publică și care a fost prezentat, în primă lectură, în Guvern, vine în urma celui mai complex și mai consistent exercițiu de consultare publică.
Practic, acest program are șase piloni, șase axe principale pe care sunt alocate aceste aproape 30 de miliarde disponibile pentru România de la nivel european. Vorbim de tranziția verde, transformarea digitală, partea de competitivitate și dezvoltare inteligentă, este un pilon legat de coeziunea socială, partea de sănătate – tema cea mai acută în dezbaterea publică în această perioadă – și, bineînțeles, un pilon dedicat politicilor pentru generația următoare”, a declarat Dan Barna.
Vicepremierul a prezentat sumele care vor fie alocale pentru fiecare domeniu, conform PNRR.
”Programul e descompus în 30 de componente, iar alocările sunt pe domenii.
Vorbim, la educație de peste 4,4 miliarde de euro – pentru România Educată, pentru reducerea abandonului școlar.
Pe partea de sănătate, vorbim de 3,4 miliarde, care includ și componenta de infrastructură, de spitale noi, dar și componenta de dezvoltare a accesului la servicii de sănătate corecte și de bună calitate.
La transport – drama României de peste 30 de ani – vorbim, în acest moment, de o propunere care va fi transmisă Comisiei de 9,5 miliarde de euro, dintre care 4,5 miliarde sunt pe infrastructura rutieră și alte 5 miliarde, pe ceea ce înseamnă calea ferată și dezvoltarea infrastructurii feroviare.
Pe partea de mediu, o altă temă din ce în ce mai importantă pentru noile generații, avem 6,8 miliarde de euro, de la managementul apei, la componenta de păduri.
Mai există și o alocare foarte importantă pentru autoritățile locale. Sunt 4 miliade de euro pentru nevoile specifice ale comunelor, ale orașelor sau ale municipiilor din România, tocmai pentru că există niște proiecte particulare, care nu încap neapărat sub o umbrelă sau alta, dar care sunt importante pentru oamenii din orașele și comunele din România”, a explicat Dan Barna.
În aceeași conferință de presă, ministrulInvestițiilor și Proiectelor Europene, a declarat că PNRR reprezintă al doilea succes al coaliției de guvernare, după adoptarea bugetului de stat.
Dan Barna, despre PNRR: ”Este șansa reală de dezvoltare și de reformă în România” / Cum sunt împărțite fondurile