Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a declarat, la finalul ședinței de Guvern de luni, că Executivul trebuie să pregătească documentele necesare pentru ca România să primească cele aproape 80 de miliarde de euro negociate de președintele Klaus Iohannis la ultimul summit exaordinar al UE. Boloș a explicat cum anume vor fi împărțiți acești bani și care sunt obiectivele României la negocierile cu Comisia Europeană. Ministrul liberal a mai precizat că Guvernul a alocat fonduri pentru pregătirea de proiecte mai ales în transporturi, agricultură, mobilitate urbană, sănătate şi digitalizare.
„Bugetul pe care îl avem alocat în această perioadă pentru negociere e de 79,9 miliarde euro, buget negociat de președintele Klaus Iohannis. Guvernul Orban are sarcina de a creiona documentele strategice accesării acestor bani.
Bugetul e structurat pe trei mari destinații. Prima, în valoare de 30,4 miliarde euro, e alocată mecanismului de redresare și reziliență pentru care România trebuie să elaboreze planul național, ce trebuie apoi negociat cu Comisia Europeană.
O a doua componentă, de 28.4 miliarde, e alocată politicii de coeziune, pentru care Guvernul a scos în dezbatere publică acordul de parteneriat, împreună cu programele operaționale cu termen de trimitere către C.E. a acestor documente la data de 15 septembrie, ca apoi să finalizăm negocierile pentru politica de coeziune până la sfârșitul anului.
Un al treilea buget, de 19,2 miliarde, e dedicat politicii agricole pentru care documentele strategice necesare României se află în prim proces de elaborare”, a declarat ministrul Fondurilor Europene.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Marcel Boloș a explicat apoi că Guvernul va acorda o atenție deosebită și va aloca sume consistente proiectelor din transporturi, agricultură, mobilitate urbană şi sănătate. Acestea vor fi incluse în Planul Naţional de Recuperare şi Rezilienţă, ce va fi negociat cu Comisia Europeană.
Boloş a mai precizat că primul draft al planului trebuie realizat până în luna octombrie, iar între octombrie şi aprilie se va desfășura procesul de negociere pentru definivitarea sa.
„În ceea ce privește OUG-urile adoptate azi… În bugetul de 30,4 miliarde euro, România are 16,7 miliarde euro și 13,6 miliarde, ce urmează să fie alocate ca granturi. Proiectul de Ordonanță stabilește alocarea de fonduri prentru pregătirea proiectelor ce fundamentează planul național de redresare și reziliență și alocarea de fonduri pentru pregătirea proiectelor, respectiv constituirea unor structuri de specialitate la nivelul Minsiterului Fondurilor Europene pentru a se monitoriza proiectele și derula procesul de negociere și aprobare a planului.
Planul național are o componentă de investiții și una de reforme. Pe cea de investiții trebuie respectate patru cerințe principale: proiectele de investiții propuse trebuie să corespundă tranziției verzi și investițiilor verzi, digitalizare, proiectele trebuie să corespundă obiectivului de ameliorare a stării economice a României, iar al patrulea criteriu e cel de restartare a activității economice la nivel național.
Guvernul Orban, prin proiectul de OUG a alocat fonduri pentru pregătirea de proiecte într-o serie de domenii de investiții considerate prioritare. Un prim domeniu, pentru care sunt deja elaborate documentele, e cel de transport. În cadrul planului național, domeniu va cuprinde investiții în autostrăzi, linie de cale ferată, tren metropolitan, material rulant destinat transporturilui public în comun de călători pe linia de cale ferată.
Al doilea domeniu important de investiții pentru care Guvernul a alocat 700 de milioane de lei necesar pregătirii documentațiilor e cel al schimbărilor climatice cu intervenții sau investiții care se referă la sistemul de irigații, eroziunea solului, desecări, drenări de terenuri, protecție antigrindină și împăduriri”, a mai declarat Boloș.
El a precizat apoi că au fost alocate resurse pentru mobilitate urbană, regenerare urbană, turism şi cultură, educaţie, eficienţă energetică, inclusiv pentru campusuri şcolare.
„A fost alocată o sumă consistentă, cu preponderenţă pentru domeniul oncologic şi cel al bolilor cardiovasculare. Aici, suma alocată este de 500 de milioane de lei. Şi apoi iarăşi o serie de domenii de investiţii care sunt considerate prioritare pentru România de la cercetare, dezvoltarea infrastructurii edilitare, situaţii de urgenţă digitalizare, deci totalul bugetului pentru pregătirea de proiecte este de aproximativ două miliarde de lei, adică 425 de milioane de euro, suma este eligibilă pentru decontare din bugetul alocat în cadrul Planului Naţional de Recuperare şi Rezilienţă”, a mai afirmat Marcel Boloș.