Criza COVID-19. Ludovic Orban: „La ora actuală, cam 30% din economie este afectată. Continuă să își reducă activitatea firme, apar noi angajați disponibilizați” (VIDEO)

Criza COVID-19. Ludovic Orban: „La ora actuală, cam 30% din economie este afectată. Continuă să își reducă activitatea firme, apar noi angajați disponibilizați” (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Calin

Aproximativ 30% din economia Românie este afectată, la ora actuală, de criza provocată de efectele pandemiei de COVID-19, a declarat premierul Ludovic Orban, miercuri seară, în direct pe B1 TV, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire.

Ludovic Orban a subliniat că o treime din economie este deja afectată de criza COVID-19

„Din punct de vedere financiar, știți foarte bine că am preluat guvernarea cu un deficit de 4,6%, foarte multe dezechilibre în economie, iar după ce am preluat guvernarea a mai și existat o competiție de reducere a veniturilor și de creștere a cheltuielilor, o competiție politico-electorală în care au fost implicate alte partide politice. Situația, spre deosebire de alte țări, este o situație mai grea, dar asta nu ne împiedică să căutăm toate mijloacele și toate instrumentele posibile pentru a găsi soluții de relansare economică. Deocamdată, este evident că sunt afectate foarte multe companii – în economie suferă foarte multe companii. Încercăm să susținem toate companiile care își mențin activitatea, să fim alături de ele, de asemenea încercăm să evaluăm potențialul de redresare pe care îl au companiile din diferite domenii de activitate și, mai ales, nevoile pe care le au pentru a putea să își reia activitatea în condiții cât mai aproape de normalitate. Căutăm instrumente care să genereze efecte benefice. La ora actuală, cam 30% din economie este afectată. Deja prognozele noastre indică un efect negativ în economie, care e posibil să ducă nu la o reducere a creșterii economice, ci chiar pe o creștere economică negativă, care pe baza prognozelor făcute de specialiști poate să fie între -1% și -3%”, a declarat prim-ministrul.

Liderul PNL a explicat că Guvernul deja a început să gândească „relansarea economică de după trecerea epidemiei”.

„Există resurse limitate. România nu este în situația Germaniei, care are o economie puternică și unde, în Germania, în ultimii nouă sau 10 ani de zile nu a existat deficit bugetar, unde nivelul de îndatorare este redus și unde există într-adevăr o forță a statului de a susține companiile și angajații. Noi avem o limitare de resurse de care trebuie să ținem cont. Din acest motiv, toate resursele pe care le putem disponibiliza – fie din fonduri europene, fie din fonduri de la buget, fie prin creditele pe care le luăm – trebuie să fie utilizate în mod inteligent, cu adevărat spre acele domenii și spre acele companii care au capacitatea să asigure relansarea economică, care sunt fiabile în domenii de perspectivă, care într-adevăr să aibă capacitatea să se dezvolte și să absoarbă angajați de pe piața muncii”, explică el.

Întrebat dacă există evaluări și dacă Guvernul știe de ce sumă de bani are nevoie România pentru a depăși impasul economico-sanitar, Ludovic Orban a răspuns: „Încă nu am finalizat evaluarea. Sigur că o evaluare foarte serioasă o vom putea face în jurul datei de 15 aprilie, pentru că trebuie să vedem efectele și pe luna aprilie, că martie nu ne oferă cuantificate toate consecințele. Încă se mai produc mișcări în economie, mișcări care nu sunt întotdeauna pozitive, ci dimpotrivă se mai petrec mișcări negative. Continuă să își reducă activitatea firme, apar noi angajați disponibilizați. Nu putem cuantifica cu exactitate nevoile reale de resurse, dar pot să îi asigur pe români că orice resursă disponibilă o vom mobiliza și o vom folosi în mod inteligent pentru a asigura revenirea cât mai rapidă a economiei în stare de funcționare”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:12 - Prima reacție a fiului lui Călin Georgescu, după ce tatăl său a ajuns în finala pentru alegerile prezidențiale: „Nu vă pot spune mai multe”
17:12 - Newsweek: Victoria filorusului Călin Georgescu a prăbuşit Bursa. Costurile de împrumut ale României vor creşte
17:11 - Polițiști cercetați penal după ce l-ar fi bătut pe un bărbat și i-ar fi distrus telefonul
17:11 - Kelemen Hunor, despre decizia UDMR de a-l susţine pe unul dintre candidați în turul 2: „O competiţie foarte dură”
16:58 - Nicolae Ciucă a anunțat că demisionează de la conducerea PNL: „Partidele tradiționale, chiar și așa, cu multe erori de programare, sunt cele care trebuie să țină România unită” (VIDEO)
16:52 - Klaus Iohannis transmite că nu a primit informări privind suspiciuni legate de campania de pe TikTok a candidatului Călin Georgescu
16:50 - Gabriela Firea, înaintea ședinței PSD: Trebuie să nu pierdem timpul cu aceste analize, ci să ne recuperăm electoratul. Orice cuvânt de-al meu negativ la adresa lui Marcel Ciolacu s-ar întoarce împotriva formațiunii (VIDEO)
16:40 - Avertisment dur transmis de Vasile Bănescu: „Drumul spre sinucidere națională e nebănuit de scurt și aparține populismului”
16:39 - S-a încheiat, oficial, numărătoarea tuturor buletinelor de vot. Călin Georgescu și Elena Lasconi se vor confrunta în turul 2. Ce diferență de voturi există între Ciolacu și Lasconi
16:29 - Alexandru Dimitriu (USR): „Este foarte important ca toate partidele care sunt pro-europene și pro-NATO să ne susțină, pentru că e în joc soarta României. Avem două variante” (VIDEO)