Criza COVID-19. Florin Cîţu: Investiţiile au continuat. Ideea este să treci prin această perioadă cu cât mai puţine cicatrici, răni, să poţi să te vindeci și să mergi mai departe

Criza COVID-19. Florin Cîţu: Investiţiile au continuat. Ideea este să treci prin această perioadă cu cât mai puţine cicatrici, răni, să poţi să te vindeci și să mergi mai departe
Foto: Inquam Photos / George Călin

Criza economică generată de epidemia de Covid-19 nu putea fi evitată, ci doar diminuate efectele acesteia, spune ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. Potrvit acestuia, obiectivul Guvernului a diminua efectele negative ale crizei asupra economiei, nu acela de a evita contracţia în 2020. Declarația vine în contextul în care rata anuală a inflaţiei a coborât la 2,7% în luna august a acestui an, de la 2,8% în iulie.

Florin Cîţu: Ideea este să treci prin această criză cu cât mai puţine cicatrici, răni şi să poţi să te vindeci

Criza Covid-19 a afectat întreaga lume și, potrivit statisticilor, România stă mult mai bine ca alte țări europene, arată Cîțu.

De altfel, oficialul român se arată optimist cu privire la revenirea economică a țării noastre.

„Economia României trece astăzi printr-o perioadă dură. Nu este un secret că trimestrul II era un trimestru dur. Obiectivul nostru nu a fost acela de a evita contracţia în 2020, pentru că era imposibil. Obiectivul nostru a fost acela de a diminua efectele negative ale crizei asupra economiei şi, dacă ne uităm astăzi la România vs celelalte ţări din Uniunea Europeană, la deficitul bugetar stăm mult mai bine decât estimările şi decât ceea ce au alte ţări şi la ceea ce înseamnă estimarea pentru creşterea economică. Cum se va termina vom vedea, dar m-am uitat la cifrele pentru consum, de exemplu, la comerţul cu amănuntul. Revenirea este aproape la nivelul dinaintea crizei”, a spus Florin Cîţu, la un eveniment online organizat de Financial Intelligence, potrivit Agerpres.

El a subliniat că, în acest context dificil prin care trece omenirea astăzi, România are semne pozitive. Cîțu susține că preţurile în luna august au scăzut, inflaţia este la 2,7% relativ la 4,1% cât era anul trecut.

„Deci, eu cred că, în acest context dificil prin care trece omenirea astăzi, România are semne pozitive, are semne bune. Ideea este să treci prin această criză cu cât mai puţine cicatrici, răni, să poţi să te vindeci şi să mergi mai departe cât mai rapid. Ăsta a fost obiectivul acestui Guvern”, a susţinut ministrul.

Rata anuală a inflaţiei a coborât la 2,7% în luna august a acestui an

Rata anuală a inflaţiei a coborât la 2,7% în luna august, de la 2,8% în luna iulie, a anunţat joi Institutul Naţional de Statistică (INS).

Totodată, mărfurile alimentare s-au scumpit în luna august cu 3,48%, faţă de decembrie 2019, în timp ce preţul serviciilor a urcat cu 2,15%, iar mărfurile nealimentare au scăzut cu 0,09%, în aceeaşi perioadă.

„Preţurile de consum în luna august 2020 comparativ cu luna august 2019 au crescut cu 2,7%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 2,5%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (septembrie 2019 –august 2020) faţă de precedentele 12 luni (septembrie 2018 –august 2019), calculată pe baza IPC, este 3,1%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 2,9%”, arată datele INS.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`