COVID-19. Şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, prezintă măsurile de sprijin pentru românii afectaţi de criza coronavirusului: ‘Continuăm consultările cu industriile afectate. Vom adopta noi măsuri economice sectoriale’ (VIDEO)

COVID-19. Şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, prezintă măsurile de sprijin pentru românii afectaţi de criza coronavirusului: 'Continuăm consultările cu industriile afectate. Vom adopta noi măsuri economice sectoriale' (VIDEO)

Ionel Dancă, şeful Cancelariei premierului, a anunțat, joi, că primul pachet de măsuri de sprijin adoptat de Guvern pentru românii afectaţi de criza coronavirusului este în vigoare şi produce efecte. Totodată, Dacă a precizat că alte măsuri sectoriale sunt în pregătire pentru continuarea sau reluarea unor activităţi economice.

Aproximativ un milion de români primesc șomaj tehnic

Guvernul lucrează la noi măsuri pentru sprijinirea companiilor și angajaților care își continuă activitatea în această perioadă. Printre măsuri se numără scutirea de la plata chiriilor pentru operatorii economici, dar și scheme de garanții și ajutoare de stat pentru IMM-uri.

Ionel Dancă mai susține că măsurile economice luate până acum au produs efecte pozitive. Aproape un milion de români primesc șomaj tehnic, peste 200.000 de oameni au putut să-și amâne ratele la bancă, iar zeci de mii de companii au avut acces la credite cu garanții de stat și dobândă zero.

“Aproape un milion de români cu contracte de muncă suspendate și alți profesioniști care si-au intrerupt activitatea pot primi indemnizațiile de șomaj tehnic, mai mult de 200.000 de români au cerut amânarea ratelor la bancă, peste 40.000 de IMM-uri au acces la credite cu garanții de stat și dobândă zero, aproape 30.000 de companii pot obține certificat pentru situații de urgență, popririle și executările silite ale statului au fost suspendate pentru obligațiile bugetare de plată în această perioadă, plus alte facilități fiscale”, anunță Dancă într-un mesaj postat pe Facebook.

Ce alte măsuri pregătește guvernul pentru ajutorarea firmelor afectate de criza generată de epidemia de coronavirus

Oficialul guvernamental susține că urmează și alte măsuri pentru sprijinirea economiei grav afectate de epidemia de coronavirus. Acestea sunt:

– rambursarea TVA cu control ulterior
– suspendarea impozitului anual specific pentru industria Horeca pentru perioada suspendării activităților
– neimpozitarea avantajelor în natură asimilate salariilor acordate angajaților în izolare (în special pentru transportatori)
– extinderea deducerii din impozitul pe profit a sponsorizărilor pentru spitale și alte instituții publice
– amânarea la plată a TVA în vamă pentru anumite importuri necesare combaterii COVID-19
– creșterea plafonului pentru avansul acordat în contractele de lucrări publice la 30% (în special pentru sectorul construcțiilor)
– suspendarea taxei de spectru pentru radiodifuzori și amânarea la plata a taxei de spectru pentru frecvența radio pentru operatorii telecom pânâ la 31 octombrie 2020
– prelungirea termenului pentru depunerea situațiilor financiare pentru 2019 până la 31 iulie 2020

Măsuri pentru sprijinirea salariaților care își reiau activitatea

Dancă mai spune că Executivul lucrează și la planul de lansare economică prin transformarea măsurilor de protecție socială, în măsuri active de prijin a salariaților care își reiau activitatea.

“Continuăm consultările cu industriile afectate și lucrăm în aceste zile în Guvernul Orban pentru a adopta noi măsuri economice sectoriale care să ajute companiile și angajații care își continuă activitatea în această perioadă dificilă”, spune oficialul guvernamental.

Printre măsurile anunțate de Ionel Dancă se numără:

– scutirea de la obligația de plată a chiriilor pentru operatorii economici care și-au suspendat activitatea în spațiile închiriate ca urmare a măsurilor impuse de starea de urgență și, pe de altă parte, suspendarea impozitului pentru clădiri pentru proprietarii de spații închiriate în care activitatea a fost întreruptă
– exceptarea primelor și bonificațiilor în bani din categoria veniturilor asimilate salariilor acordate angajaților care activează în sectoare economice în contact direct cu clienții (retail, curierat etc.) pe perioadă stării de urgență
– sprijinirea industriei mass-media și a jurnaliștilor prin compensarea parțială a pierderilor din publicitate printr-o campanie de informare publică susținută financiar de Guvern și alte măsuri pentru stimularea cheltuielilor de publicitate
– alte facilități la plata unor obligații fiscale și bugetare datorate de unii operatori economici (turism, industria agro-alimentară, organizatori evenimente etc.)

De asemenea, Guvernul Orban, împreună cu preşedintele Klaus Iohannis, lucrează pe mai multe paliere şi domenii la Planul de relansare economică prin transformarea măsurilor de protecţie socială în măsuri active de sprijin a salariaţilor care îşi reiau activitatea, scheme de garanţii şi ajutoare de stat pentru IMM-uri şi marile companii pentru capital de lucru şi investiţii, alocarea de fonduri naţionale şi europene pentru investiţii private şi publice, măsuri de sprijin pentru industria locală şi de stimulare a consumului de bunuri şi servicii produse în România.

„Guvernarea liberală sprijină românii afectaţi de criză, încurajează economia privată, continuă investiţiile publice şi nu lasă pe nimeni în urmă”, a conchis Ionel Dancă.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie