Costel Alexe, ministrul Mediului, după ce România a fost condamnată de CJUE pentru poluarea din Capitală: Administrația locală a fost iresponsabilă. Comisia a aşteptat câţiva ani ca Primăria Bucureşti să adopte un plan (VIDEO, FOTO)

Costel Alexe, ministrul Mediului, după ce România a fost condamnată de CJUE pentru poluarea din Capitală: Administrația locală a fost iresponsabilă. Comisia a aşteptat câţiva ani ca Primăria Bucureşti să adopte un plan (VIDEO, FOTO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Mediului a declarat că era previzibilă condamnarea României de către Curtea de Justiție a UE pentru poluarea din București, dat fiind că până acum Primăria Generală nu s-a preocupat să aibă un plan privind mediul și calitatea aerului. Costel Alexe a deplâns faptul că o țară întreagă a ajuns să fie condamnată din cauza unei „administrații locale iresponsabile”. A spus, în schimb, că nu există sancțiunii pentru cetățenii români. Ministrul liberal a vorbit apoi despre Pactul Ecologic European, pe care îl susține și România.

Costel Alexe, prima reacție după ce CJUE a condamnat România pentru poluarea din București

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat că toată țara a ajuns să fie condamnată pe tema poluării din cauza Primăriei București care, ani întregi, nu a reușit să vină cu un plan privind calitatea aerului.

„România a fost condamnată la Curtea Europeană de Justiţie după ce Primăria Municipiului Bucureşti nu a reuşit să reducă poluarea cu PM10. O ţară întreagă este condamnată din cauza unei administraţii locale iresponsabile. Comisia a fost răbdătoare cu noi şi a aşteptat câţiva ani ca Primăria Municipiului Bucureşti să adopte un plan de reducere a poluării cu PM10. După aceea, Primăria nu a fost capabilă să adopte măsurile asumate. Deocamdată, condamnarea nu prevede sancţiuni, a spus Costel Alexe, într-o conferință de presă.

Alexe a acuzat apoi Primăria condusă de Gabriel Firea că nici după ce a venit cu un plan nu a fost în stare să adopte măsurile asumate:„Din păcate, măsurile implementate până la momentul sesizării Curţii, nu au dus la nicio îmbunătăţire a situaţiei din Bucureşti, aceasta fiind una dintre concluziile Curţii Europene de Justiţie”.

În trecut, Firea a acuzat că poluatorii sunt ținuți la secret și a solicitat ca problema să fie discutată în Consilul Suprem de Apărare a Țării: „Nu poate să existe un poluator care ori este ținut la secret, ori să nu-l idenficăm. Ambele variante fiind la fel de grave. Am văzut că tentaţia este aceea ca instituţia principală responsabilă din ţară cu protecţia mediului, şi anume Ministerul Mediului, încearcă să dea vină pe alte instituţii. E şi aceasta o politică, dar nu cred că rezolvă nimic”.

La începutul lunii martie, Primăria Capitalei și primăriile de sector au fost amendate cu 75.000 lei de către comisarii Gărzii de Mediu.

De asemenea, ministrul s-a referit acum, din nou,la preocuparea României față de mediu și la importanța aplicării Pactului Ecologic European: „Ne declarăm în favoarea unui răspuns ecologic în fața provocărilor economice din întreaga Europă. Ne dorim ca Pactul Ecologic European să rămână în centrul planului de redresare economică după COVID-19. E cea mai bună strategie de creștere pentru fiecare stat european și pentru fiecare cetățean al planetei. E și instrumentul prin care pot fi mobilizate resurse finanțare importante pentru stimularea economiilor și crearea de noi locuri de muncă. Pactul Ecologic European propune un model economic sigur și durabil, utilizarea mai eficientă a resurselor, printr-un grad mai mare de reciclare, locuri de muncă și consolidarea rezilienței noastre față de riscurile majore de sănătate. Vom direcționa din fondurile UE sume importante către investiții durabile, care să sprijine tranziția la o economie circulară neutră in punct de vedere climatic”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

România, condamnată vineri de Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru poluarea din Capitală

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a condamnat România pentru că nu a luat măsuri de combatere a poluării din București. Mai precis, țara noastră a fost găsită vinovată de încălcarea Directivei 2008/50/CE privind calitatea aerului înconjurător.

Decizia Curții nu prevede o amendă, ci doar obligația României de a lua măsuri pentru a corecta situația. Aceasta vine în contextul în care aerul din Capitală și din împrejurimi este extrem de poluat chiar și acum, când măsurile de restricție adoptate în contextul epidemiei de coronavirus au redus mult valorile de trafic.

Ministerul Mediului a identificat mai multe cauze pentru poluarea din București și zonele limitrofe: „activități industriale, trafic rutier, încălzire rezidențială, șantiere de construire, salubrizare ineficientă, arderi necontrolate de deșeuri, fondul de poluare regional, precum şi condițiile meteorologice”.

În noaptea de 7 spre 8 aprilie, dar și în dimineața acelei zile, în București s-a înregistrat un nivel record de poluare, din cauza unuiincendiu puternicizbucnit la o fostă fermă de porci de pe raza comunei Periș. Ulterior s-a deschis undosar penal, iar proprietarii au primit amenzi de 115.000 lei.

Foto: Ministerul Mediului / Facebook

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie