Epidemia de coronavirus nu va dispărea oadă cu sezonul cald. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spune că un nou val de infectări cu COVID-19 ar putea exista în toamna acestui an, prin urmare trebuie să ne obișnuim să „conviețuim” încă două sezoane cu acest virus.
Tătaru spun însă că, dacă va exista un nou vârf al epidemiei de coronavirus în toamnă, cu siguranță nu va avea amploarea a ceea ce trăim acum. El afirmă că manifestarea nu va fi la fel de virulentă, mai ales pentru că majoritatea populației se va imuniza până la sosirea sezonului rece.De asemenea, va exista o altă parte a populației care va respecta precauțiile, mai ales cei vulnerabili în fața virusului.
„Trebuie să ne obișnuim să conviețuim încă două sezoane cu acest virus. Nu vom avea aceeași manifestare”,a spus Tătaru la Digi24.
Potrivit lui Tătaru, depinde doar de noi dacă vom transforma această epidemie de coronavirus într-o simplă gripă sezonieră.
“Depinde de noi dacă o vom transforma într-o simplă gripă sezonieră și să vină un moment când vom stabiliza un virus din care să putem face un vaccin”, a declarat ministrul Sănătății.
Ministrul Sănătății a averizat din nou că nerespectarea măsurilor de izolare în perioada sărbătorilor de Paște poate duce la până la 20.000 de cazuri de îmbolnăvire.
“Mențin ce am spus: izolare. Rămâne acel timp în care vom vedea o stagnare și vom vedea mai puține cazuri noi de la o zi la alta. Atunci ne putem gândi la o ameliorare a restricțiilor.”, a mai spus Nelu Tătaru.
Potrivit acestuia, după data de 15 mai, când expiră și prelungirea stării de urgență, se va putea face un bilanț și se mai pot relaxa restricțiile.
Tătaru spune că dacă oamenii vor sta izolați, vor respecta distanțarea socială atunci când ies la supermarket sau merg la serviciu, după 15 mai s-ar putea înregistra o scădere a numărului de cazuri noi de la o zi la alta.
“După cele 7-10 zile de după Paști să putem vedea o stagnare ca număr de cazuri noi și poate după 15 mai o scădere a numărului de cazuri noi de la o zi la alta, urmând ca după 1 iunie să vorbim și de altceva”, a afirmat Tătaru.
El a atras atenția că suntem într-un moment în care înca mai există focare noi.
Grupul de Comunicare Strategică anunță joi că bilanțulromânilor infectați cuCOVID-19a ajuns la 7.707. Din numărul total de persoane confirmate cuCOVID-19în România, 1.357 au fost declarate vindecate și externate.
243 de pacienți cuCOVID-19 se află la terapie intensivă.
Totodată, 392 de persoaneau decedat din cauza complicațiilor suferite ca urmare a contactării virusului.
Potrivit aceluiași bilanț, 22.866 de oameni se află în carantină instituționalizată, în timp ce alți 60.697 sunt în izolare la domiciliu, precizează Grupul de Comunicare Strategică.
Președintele Klaus Iohannis a prelungit pentru 30 de zile starea de urgență. Astfel, românii trebuie să respecte regulile impuse prin Ordonanțe Militare până la jumătatea lunii mai.
Deși mai multe partide din opoziție anunțaseră inițial că nu vor vota prelunfirea carantinei, Parlamentul României a votat, joi, instituirea acestei măsuri.
A existat însă și o mențiune: să nu se mai dea ordonanțe militare.
Fostul judecător al Curții Constituționale a României, Augustin Zebgrean, a explicat pentru B1 TV că Parlamentul a stipulat „că drepturile fundamentale pot fi limitate numai prin lege”, după cum prevede art. 53 din Constituția României.