CORONAVIRUS. Ludovic Orban: ‘Șomajul tehnic pentru bugetari nu mai e de actualitate. Ne apropiem oricum de finalul prelungirii stării de urgență’ (VIDEO)

CORONAVIRUS. Ludovic Orban: 'Șomajul tehnic pentru bugetari nu mai e de actualitate. Ne apropiem oricum de finalul prelungirii stării de urgență' (VIDEO)
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Bugetarii nu vor mai intra în șomaj tehnic pe fondul crizei generate de pandemia de coronavirus. Anunțul a fost făcut, joi, de premierul Ludovic Orban. Acesta a precizat că deși subiectul solidarității a fost discutat la începutul acestei luni, Guvernul a eliminat acest proiect.

Bugetarii nu vor mai intra în șomaj tehnic, la fel ca cei din mediul privat

Ludovic Orban a precizat că acest subiect, dezbătut în mai multe ședințe de guvern, ”nu mai este de actualitate”, iar motivul pentru care bugetarii nu vor mai intra în șomaj tehnic așa cum se anunțase este faptul că ”ne apropiem oricum de finalul stării de urgență”.

Totodată, șeful Guvernului a precizat că mare parte dintre bugetari, așa cum sunt medicii sau polițiștii, fac parte din linia întâi în lupta cu noul coronavirus.

„Pentrucă o mare parte dintreceicare lucrează în instituțiile publice sunt implicați în prima linie a bătăliei,cum e Ministerul Sănătății. Nu poți să renunți la nimeni din această zonă, dimpotrivă, mai avem nevoie de specialiști suplimentari. Ministerul Apărării, MAI, Ministerul Muncii,care e implicat în derularea tuturor programelor de sprijin referitor la șomajul tehnic șicelelalte forme de sprijin pentru profesioniști și altecategorii de angajați. O mare parte din sectorul public este foarte puternic turat, ne apropiem oricum de finalul prelungirii stării de urgență și nu mai econtextul necesar. Am gândit, am analizat, până la urmă nu mai e de actualitate”, acompletat Orban.

Orban dă asigurări că sunt resurse pentru plata șomajului tehnic pentru angajații de la privat

Totodată, în ceea ce privește șomajul tehnic pentru angajații mediului privat, Ludovic Orban a precizat că sunt resurse pentru efectuarea plăților.

Acesta a mai punctat că o parte dintre acești bani vor fi decontați din bugetul Uniunii Europene.

CORONAVIRUS. Ludovic Orban: ‘Șomajul tehnic pentru bugetari nu mai e de actualitate. Ne apropiem oricum de finalul prelungirii stării de urgență’

Guvernul pregătește relansarea economică, după pandemia de COVID-19

Premierul a mai spus în conferința de presă de joi că Executivul pregătește o relansare economică după criza generată de pandemia de coronavirus.

”Avem resurse și pregătim măsurile de relansare economică,care vor trebui să ținăcont de planul de relansare, în funcție decum afectează diferite activități economice pregătim măsurile de susținere”, a mai spus Ludovic Orban.

Care era planul de șomaj tehnic pentru bugetari

Amintim că în data de 8 aprilie, Ludovic Orban a declarat pentru B1 TV, în cadrul emisiunii Dosar de politician, că s-a discutat despre șomajul tehnic al bugetarilor. Astfel, bugetarii din instituțiile administrației centrale și locale ar fi urmat să se împartă și să lucreze jumătate din lună pentru 75% din salariul de bază.

Atunci, premierul declaracă toți trebuie să preia din greutateacrizei provocate de epidemia decoronavirus, dar, până la urmă, proiectul nu a mai fost aprobat.

Prevederile proiectului de la acea dată prevedeau că nu vor intra în șomaj tehnic personalul medical, polițiștii, jandarmii, profesorii și personalul din Ministerul Muncii.

”Un mecanism relativ simplu, în care împărțim angajații în două – angajații sunt gândiți în cele două părți egale, fiecare parte să poată să mențină funcționalitatea instituției publice. Jumătate din angajați lucrează 15 zile, restul de 15 zile urmând să fie într-o formă de șomaj tehnic – plătiți la fel cum sunt plătiți cei din șomaj tehnic, cu 75% – restul de 15 zile vin la muncă ceilalți, care au stat în șomaj tehnic perioada respectivă”, a declarat premierulLudovic Orban, miercuri seară, în direct pe B1 TV, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:16 - Comisia Europeană va da undă verde la vânat lupi în România și alte state din UE. Cum poate acest lucru să afecteze românii
19:59 - Cum arată Raiul, în realitate. Un renumit neurochirurg a explicat totul: “Aceasta a fost dovada incontestabilă”
19:57 - Surpriză la parlamentare: Liderul liberal Ilie Bolojan va candida la Senat. Nelu Tătaru: „Dacă și doamna Lasconi l-a propus premier, noi cu atât mai mult!” (VIDEO)
19:41 - De ce nu ar trebui să bei prea multă apă dacă îți dorești să fii hidratat pe tot parcursul zilei. Câtă apă este necesar să bem
19:29 - Bogdan Matei (PSD), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Luni vom avea o ședință a grupurilor reunite și vom stabili. Eu nu cred că este oportună o astfel de lege
19:12 - Alexandru Dimitriu (USR): Iohannis seamănă tot mai mult cu Piedone (VIDEO)
19:06 - Care sunt cele mai bune alimente pentru îmbunătățirea sistemului imunitar? Ce trebuie să consumăm în această perioadă
18:51 - Câte clase are, de fapt, Sorin Bontea. Juratul de la MasterChef a recunoscut totul: „Bucătăria m-a ales pe mine”
18:46 - Lasconi: S-a ajuns la un record istoric de împrumuturi. Ciolacii nu au de gând să oprească această risipă. Dacă îi lăsăm să câștige alegerile, de anul viitor vom avea cu toții taxe și prețuri și mai mari
18:41 - Doi români stabiliți în Italia au fost șocați de prețurile dintr-un supermarket de la noi: „E scump în România, ce să facem, ne descurcăm cum putem”