Klaus Iohannis: Am văzut cu câtă satisfacție au primit unii politicieni decizia CCR. Fără aceste amenzi, morții pe care îi plângem ar fi fost mult mai mulți. PSD și acoliții săi fac tot posibilul ca efortul de reconstrucție al națiunii să eșueze (VIDEO)

Klaus Iohannis: Am văzut cu câtă satisfacție au primit unii politicieni decizia CCR. Fără aceste amenzi, morții pe care îi plângem ar fi fost mult mai mulți. PSD și acoliții săi fac tot posibilul ca efortul de reconstrucție al națiunii să eșueze (VIDEO)

Președintele Klaus Iohannis a avut, joi, o primă reacție în urma deciziei Curții Constituționale privind amenzile pe perioadastării de urgență.

Iată, mai jos, principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis

– ”Criza pe care o traversăm pune la încercare rezistența, solidaritate societății noastre și a reprezentanților săi politici. Acum se departajează cei responsabili și curajoși de cei iresponsabili care fac doar promisiuni mincinoase. Sunt, pe de o parte, români care respectă restricțiile, salvând vieți, specialiștii care lucrează neîntrerupt și guvernanții care au luat măsuri corecte. Această parte a societății este cea orientată spre depășirea crizei. Pe de altă parte, îi vedem pe cei pe care îi știm prea bine, oamenii trecutului, care vor să se întoarcă la corupție, proastă guvernrae și ineficiență. Ei, PSD și acoliții săi, fac tot posibilul ca efortul de reconstrucție să eșueze. România a trebuit să ia măsuri drastrice pentru a-i proteja pe oameni și a preveni răspândirea coronaviruslui.

Am văzut cu câtă satisfacție au primit unii politicieni decizia CCR. Este încă un semn de nepăsare inconstiență și neînțelegere a misiunii pe care o au și o dovadă că pentru acești politicieni, interesul politic este mai presus de oameni.

Surprinzătoare este perspectiva unor autorități care prin natura lor juridică au obligația constituțională de a nu pierde din vedere interesul general al societății.

Fără aceste sancțiuni, morții pe care azi îi plângem ar fi fost mult mai mulți”.

– ”Pericolul epidemiei nu a trecut ieri, odată cu decizia CCR. Responsabilitatea fiecăruia dintre noi este, în continuare, aceeași. Regulile și sancțiunile impuse de autorități nu au avut și nu au alt scop decât protejarea sănătății și vieții fiecăruia dintre noi. Numai respectând aceste măsuri vom putea să ne reluăm activitățile cotidiene”.

– ”Politicienii care fac un scop din apărarea și protejarea drepturilor celor care încalcă legea, le cer să înceteze ca prin acțiunile și discursul lor să mai pună în pericol viața cetățenilor. Românii se confruntă, din păcate, cu doi inamici: unul perfid, invizibil, virsului foarte contagios denumit SARS-CoV-2 și celălalt inamic, mult mai vizibil, dar la fel de dăunător pentru societatea și viitorul țării noastre”.

– ”Cei mai bine intenționați dintre noi am fi crezut poate că atunci când națiunea noastră are de înfruntat o provocare teribilă, fără precedent, toate forțele, în special cele politice, se unesc pentru a depăși cu bine perioada critică. O iluzie și speranțe deșarte, pentru că lupul, ca în celebrul proverb, își schimbă blana, dar năravul ba”.

– ”Profitând de faptul că atenția publică este concentrată, cum este și firesc, pe lupta pentru controlul epidemiei, PSD-ul a lucrat în Parlament. A lucrat mult și prost, toxic de-a dreptul, așa cum ne-a obișnuit în ultimii ani. A continuat să facă ce știe mai bine acest partid nociv, care a scos în stradă, să nu uităm, sute de mii de români revoltați, care a pus România în posturi jenante în fața partenerilor europeni”.

-”Dau doar două exemple recente de asemenea legi care ar fi dăunat bugetului României și care s-au dovedit a fi neconstituționale, și mă refer la legile PSD de suspendare a plăților la credite și la utilități, legi scrise prost și populist, fără criterii clare de aplicare”.

-”În urmă cu două zile, CEDO a dat o decizie care ne-a arătat, din nou, tuturor, care era agenda reală a pesediștilor, pe care nu au abandonat-o nici acum. Au venit la putere pentru a-i alunga din funcții pe cei competenți, pentru a-și crea instrumente de presiune pe dosare, pentru a scăpa de urmăriri penale, pentru a-și da amnistii și grațieri. Iar prin ceea ce continuă să facă dovedesc că nu au abandonat acest obiectiv, controlul politic pe justiție”.

– ”Cel mai recent exemplu l-am avut zilele trecute, în Parlament. În timp ce atenția publică era concentrată asupra altor subiecte, PSD era ocupat să lovească din nou în standardele de integritate aplicabile funcțiilor publice sau să reglementeze privilegii. Mai exact, PSD, nou sau vechi, vrea să le permită unor aleși locali declarați incompatibili să candideze la primării sau pentru alte funcții. O astfel de măsură ar amnistia nici mai mult, nici mai puțin, 1.000 de aleși locali care au încălcat legea. Unica prioritate a pesediștilor, chiar și într-o criză umanitară, rămâne doar aceasta: legi cu dedicație pentru baronii lor”.

– ”Astăzi, PSD vrea să îi apere pe infractori, pe cei care sfidează regulile și încalcă legea, cu sprijinul acelorași sateliți. Modul conjunctural al PSD de a legifera și maniera discreționară de a se comporta ca majoritate parlamentară au condus, de fapt, la ani pierduți pentru România și pentru români. Iată de ce resetarea României nu se va putea realiza câtă vreme PSD-ul continuă să controleze majoritatea parlamentară”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

România intră în stare de alertă din 15 mai

Șeful statului a anunțat deja că, din 15 mai, starea de urgență din România va înlocuită de o stare de alertă. Odată cu noua situație excepțională, va fi actualizat și regimul de restricții instituitla nivel național, sub forma unor ordonanțe militare menite să prevină și să limiteze răspândirea COVID-19 pe cât posibil.Deși încă nu se poate spune cu exactitate, cel mai probabil, momentul va marca un prim pas major înspre relaxarea măsurilor care marchează viața cetățenilor încă de la jumătatea lunii martie.

„Vor rămâne foarte multe restricții în vigoare. Nu vom putea să ne întâlnim decât maximum câte trei. Nu vom putea, o vreme destul de bună, să ieșim, de exemplu, la restaurant sau la mall. Nu vom putea, imediat după 15 mai, nici măcar să plecăm din localitate decât dacă avem un motiv foarte serios. Aceste lucruri, sigur, vor fi încă detaliate. În majoritatea unităților, fie ele comerciale sau economice, sau de stat, la ușă va fi cineva care ne măsoară temperatura, să nu permitem accesul persoanelor bolnave, fiindcă ele reprezintă un risc. (…) Marile festivaluri probabil nu vor avea loc în acest an. Nu putem să riscăm să avem un număr mare de persoane adunate într-un loc. Știu că sunt mulți care își doresc, de exemplu, să se reia competițiile sportive. Dacă se vor relua, există o probabilitate mare să se reia fără spectatori”, declara președintele Iohannis.

El mai sublinia că este„foarte conștient că oamenilor le-a fost greu să stea acasă, le-a fost greu să își reducă viața într-un fel total neașteptat. Eu sunt foarte conștient că medicilor le-a fost extrem de greu, că personalului medical i-a fost extrem de greu și îi este în continuare, dar împreună am obținut aceste rezultate. Repet, pericolul nu a trecut. Este nevoie în continuare de maximă atenție. Faptul că din 15 mai este posibil să relaxăm anumite măsuri nu înseamnă în niciun caz că revenim la viața noastră normală, pe care am avut-o înainte de epidemie. Deci, 15 mai, dragii mei, nu înseamnă o revenire bruscă la normalitatea pe care am cunoscut-o. În realitate, experții ne spun că nici nu știm când vom reveni la o viață normală, așa cum o știm noi de dinainte de pandemie”.

România, aproape 14.500 din cele 3,8 milioane de cazuri de COVID-19 confirmate la nivel global

Cel mai recent bilanțarată că, până joi – ora 13, autoritățile române au confirmat 14.449 de cazuri de COVID-19 la nivel național, dintre care 392 sunt persoane diagnosticate doar între ultimele două rapoarte. Dacă 6.144 de pacienți au fost declarați vindecați și externațși, alți 881 au murit în urma infecției cu SARS-CoV-2, iar 234 sunt internați în secțiile de terapie intensivă din țară.

La nivel global, peste 3,8 milioane de persoane din 212 țări și teritorii au fost diagnosticate cu COVID-19, iar numărul deceselor a trecut de 285.000. Totodată, 1,3 milioane de persoane s-au vindecat, arată datele de joi dimineață.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`