Condițiile în care se suspendă activitatea într-o clasă sau școală. Ce a spus Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației (VIDEO)

Condițiile în care se suspendă activitatea într-o clasă sau școală. Ce a spus Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației (VIDEO)
Foto: Guvernul României / Facebook

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat miercuri, la finalul ședinței de Guvern, că dacă într-o clasă vor apărea două cazuri de coronavirus, atunci activitatea în respectiva clasă va fi suspendată. De asemenea, la două cazuri de infectare în rândul profesorilor dintr-o școală, activitatea în respectiva unitate de învățământ va fi suspendată două săptămâni. Școlile se vor redeschide, în baza a trei scenarii, din 8 februarie, când începe al doilea semestru.

Sorin Cîmpeanu, despre condițiile în care se suspendă activitatea într-o clasă sau școală

„Foarte probabil că, în acord cu ministrul Sănătăţii, vom lua decizia ca la două cazuri elevi per clasă să se suspende activitatea în clasă, nu în toată şcoala. Dacă în aceeaşi şcoală sunt mai multe clase în care apar cel puţin două cazuri în fiecare clasă, se va suspenda prezenţa fizică vreme de 14 zile în întreaga şcoală.În cazul profesorilor, deoarece au o mobilitate mai crescută, interacţionând cu mai multe grupuri de elevi, la două cazuri confirmate în rândul lor se va suspenda activitatea pentru 14 zile în întreaga şcoală”, a explicat ministrul Educației.

Sorin Cîmpeanu a mai precizat că regulile de funcționare a școlilor vor fi prevăzute într-un Ordinul comun pe care îl va elabora alături de Vlad Voiculescu, munistrul Sănătății. Ministrul Educației a subliniat că nu va semna ordinul dacă acestanu este suficient de explicit.

„Regulile de distanțare vor fi adaptate la specificul și realitățile școlii românești și nu numai școlii românești. Acest ordin de ministru comun va trebui să fie foarte clar, foarte explicit, ușor de înțeles și, mai cu seamă, să poată fi aplicabil la realitățile școlii românești. Atâta vreme cât voi considera, poziționându-mă din perspectiva unui director sau a unui rector, am ceva exercițiu, și nu voi înțelege ce trebuie să aplic din acest ordin, nu voi semna acest ordin. El trebuie să fie foarte clar și să fie aplicabil. 90% din școlile din România au bănci de doi elevi. Dacă sunt bănci de doi elevi, vor sta doi elevi în bancă. Accentul se pune pe portul măștii, este o condiție determinantă. De asemenea, pe o altă măsură simplă, ce ține de aerisirea-ventilația spațiilor închise, sălilor de clasă. Sunt lucruri esențiale, care vor fi cuprinse în acest ordin”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Peste 2,4 milioane de elevi din totalul de aproape 3 milioane revin în bănci, începând cu 8 februarie. În acest context, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat Hotărârea nr. 8 din 2021, care cuprinde scenariile de funcționare a școlilor după revenirea la clase.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`