Comisia de la Veneţia, raport dur în cazul Legilor Justiției

Comisia de la Veneţia, raport dur în cazul Legilor Justiției

Comsia de la Veneția a transmis, vineri, un punct de vedere cu privire la modificările care au fost făcute la legile justiției, atrăgând atenția asupra faptului că acestea afectează eficiența, calitatea și independența sistemului judiciar, cu efecte negative asupra luptei împotriva corupției.

Potrivit unui comunicat de presă, ”Comisia a adoptat cu câteva amendamente opinia preliminară exprimată în luna iulie cu privire la proiectele de modificare ale legilor privind statutul judecătorilor și procurorilor, organizării judiciare și a organizării Consiliului Superior al Magistraturii. În opinia exprimată, experții critică aceste legi, susținând că afecteazăeficiența, calitatea și independența sistemului judiciar, cu efecte negative asupra luptei împotriva corupției. Aceste trei legi au fost promulgate și au intrat deja în vigoare”.

Comisia de la Veneţia a emis, la jumătatea lunii iulie, o opinie preliminară în legătură cu modificările la cele trei legi ale justiţiei din România, formulând o serie de recomandări, între care menţinerea rolului preşedintelui şi al CSM în numirea/revocarea procurorilor de rang înalt, renunţarea la schema de pensionare anticipată a procurorilor, eliminarea sau redefinirea prevederilor care le permit procurorilor şefi să invalideze, ca neîntemeiate, soluţiile procurorilor. Experţii Comisiei de la Veneţia consideră că noile prevederi ar putea conduce la o presiune excesivă asupra judecătorilor şi procurorilor, subminând independenţa sistemului judiciar şi a membrilor săi.

Într-o opinie transmisă vineri, Comisia de la Veneția precizează că modificările aduse Codului Penal și Codului de Procedură Penală din România slăbesc lupta anti-corupție și combaterea altor infracțiuni grave. (Detalii AICI)

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
11:33 - Lavrin Covaci: Candidații de dreapta și partidele lor se atacă în permanență, or acest lucru ne arată foarte clar cât de bine s-ar înțelege dacă ar face din nou o coaliție și o guvernare de dreapta (VIDEO)
11:13 - După SUA, Franța și Marea Britanie ar fi dat și ele undă verde pentru atacuri ucrainene în profunzimea Rusiei
11:07 - Poliţiştii din penitenciare ies în stradă: „Corupția, lipsa de personal și condițiile proaste de muncă îi scot în stradă pe angajații din închisori”
10:47 - Cristian Pitulice, consultant în turism: Și vacanțele s-au scumpit, dar față de 2022-2023 s-au mai temperat scumpirile (VIDEO)
10:46 - Josep Borrell va propune Consilului Afaceri Externe suspendarea dialogului politic cu Israelul. Care este motivul
10:43 - Replici memorabile din confruntările între candidații la prezidențiale: „Voi lupta până la ultima picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine” / Cum am ajuns de la lecția de democrație dată de Ion Rațiu la a nu avea deloc dezbateri electorale (VIDEO)
10:26 - Opt români au paralizat lucrările pe 15 șantiere din Germania după ce au furat cupru în valoare de jumătate de milion de euro
10:20 - O personalitate din Rusia a murit după ce a căzut de la balcon
10:04 - Incendiu puternic într-o clădire din centrul Capitalei. Vecinii au sunat speriați la 112
09:49 - Operațiunea „ȘCOALA”: Zeci de elevi și studenți sunt anchetați pentru trafic de droguri