Viorica Dăncilă va deveni prima femeie premier a României după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri că o acceptă pentru funcția de premier.
Premierul desemnat este membru vechi a PSD iar cele mai multe critici din ultimele zile au fost legate de faptul că face parte dintre apropiații lui Liviu Dragnea.
Viorica Dăncilă s-a născut la 16 decembrie 1963 în Roșiorii de Vede și a devenit membru al Partidului Social Democrat în anul 1996, în organizația PSD Teleorman.
Tot în Teleorman, Dăncilă a lucrat ca profesoară timp de opt ani, la liceul din Videle.
Ea a absolvit Facultatea de Petrol şi Gaze şi a lucrat o perioadă în industria petrolieră, iar în 2006 a absolvit un master în Spațiul public european, la Școala Națională de Studii Politice și Administrative.
O perioadă a lucrat în industria petrolieră ca inginer la inginer, OMV Petrom. Şi soţul său, Cristinel Dăncilă, lucrează în domeniu petrolier. El este manager al sucursalei OMV Petrom Argeş.
În 2004, Viorica Dăncilă a candidat la primăria Videle, dar a pierdut în fața candidatului PD. Și chiar la un scor mare. Potrivit surselor HotNews, Lucian Militaru a câștigat cu 67%, iar Dăncilă a obținut doar 30%. Atunci când au avut loc alegerile, la putere era Guvernul Năstase, iar Liviu Dragnea trecuse de patru ani de la PD la PSD, fiind atunci șef la Consiliul Județean Teleorman.
2005 este un an important pentru Dăncilă, atunci aceasta devenind președintă a Organizației Județene de Femei a PSD Teleorman, dar şi vicepreședintă a Organizației Județene PSD Teleorman. Iar în 2008, aceasta devine consilier în Consiliu Judeţean Teleorman.
Din 2015 ea ocupă funcţia de preşedinte a Organizației Naționale de Femei a PSD.
În momentul desemnării sale ca premier, Viorica Dăncilă se află la al doilea mandat de europarlamentar după ce a mai reprezentat România la Bruxelles între anii 2009 şi 2014. Ea a fost nominalizată pentru Europarlamentarul anului de trei ori, de două ori în 2017, la două categorii diferite, şi o data în 2015.
Dăncilă s-a dovedit, de-a lungul timpului, o apărătoare vehementă a acțiunilor social-democraților, inclusiv în fața aleșilor europeni. Un astfel de episod a avut loc la începutul anului 2017, când Dăncilă a criticat, de la tribuna Parlamentului European, protestele care aveau loc în România, vorbind despre acțiuni violente în care oamenii au aruncat cu pietre și cu petarde. (Detalii AICI)
Viorica Dăncilă deține, împreună cu soțul său o avere consistentă.
Potrivit celei mai recente declarații de avere a europarlamentarului, cei doi dețin mai multe imobile în județele Brașov, Dolj și Teleorman și conturi de zeci de mii de euro.
Este vorba despre două terenuri intravilane, unul de 544 mp în județul Brașov, altul de 1.200 mp în comuna Giurgița, județul Dolj, și un teren agricol de 2 hectare în aceeași comună.
Soții Dăncilă au și două apartamente, unul de 100 mp în Videle, Teleorman, și unul de 44 mp în Ploiești, o casă de locuit de 140 mp în Giurgița, Dolj, și o casă de vacanță în județul Brașov, și un autoturism Volkswagen Passat fabricat în 2014.
Familia Dăncilă mai deține și conturi bancare în valoare de peste 68 mii euro, 17 mii dolari și peste 183 mii lei.
Conform declarației sale de avere, europarlamentarul are o indemnizație anuală de aproximativ 78.000 de euro, iar soțul său a câștigat 436 de mii de lei din funcția de manager la OMV Petrom.
În declarația de avere a Vioricăi Dăncilă apare și o eroare. La această rubrică, în loc să scrie "indemnizație manager", apare "indemnizație maneger".