CCR: HG prin care alegerile parlamentare au fost fixate pe 6 decembrie își încetează efectele când intră în vigoare legea prin care Parlamentul și-a oferit prerogativa de a stabili ziua scrutinului

CCR: HG prin care alegerile parlamentare au fost fixate pe 6 decembrie își încetează efectele când intră în vigoare legea prin care Parlamentul și-a oferit prerogativa de a stabili ziua scrutinului
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Curtea Constituțională a stabilit, în motivarea deciziei prin care a respins sesizarea președintelui Klaus Iohannis cu privire la proiectul de lege ce oferă Parlamentului prerogativa de a fixa data alegerilor generale, că Hotărârea de Guvern prin care a fost aleasă ziua de 6 decembrie pentru desfășurarea scrutinului își va înceta efectele odată cu intrarea în vigoare a proiectului de lege respectiv.

Ce prevede motivarea deciziei CCR privind proiectul de lege prin care Parlamentul își oferă prerogativa de a stabili data alegerilor generale

„Având în vedere succesiunea derulării procedurilor constituţionale [termen de depunere a legii pentru exercitarea dreptului la sesizare a Curţii Constituţionale/ termen de promulgare şi sesizarea la limita termenului a Curţii Constituţionale/ procedura în faţa Curţii Constituţionale etc.], dacă intrarea în vigoare a legii analizate nu s-a produs cu un interval de timp suficient înainte de momentul la care Guvernul este ţinut potrivit legii-cadru să emită hotărârea de stabilire a datei alegerilor, această hotărâre emisă fiind îşi încetează de drept efectele de la momentul intrării în vigoare legii care îi retrage, temporar [în privinţa alegerilor organizate ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016], competenţa de a stabili data alegerilor. Prin urmare, Hotărârea Guvernului nr.744/2020 privind stabilirea datei alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.816 din 4 septembrie 2020, deşi emisă cu respectarea legii în vigoare la data respectivă [art.6 alin.(2) din Legea nr.208/2015], îşi încetează de drept efectele în urma intrării în vigoare a legii criticate”, se arată în motivarea deciziei CCR.

Potrivit documentului, „cu privire la competenţa Guvernului de a stabili data alegerilor, Curtea constată că aceasta este de nivel legal şi poate fi oricând eliminată prin lege sau, astfel cum s-a întâmplat în cazul de faţă, să se reglementeze o derogare de la aceasta tot prin lege. Nu este o cerinţă constituţională ca Guvernul să fie cel care stabileşte data alegerilor, ci doar o opţiune politică a Parlamentului”.

„Curtea constată că stabilirea datei alegerilor după expirarea mandatului Parlamentului se face prin lege organică, iar înainte de expirarea mandatului Parlamentului, prin lege ordinară. Astfel, dacă Parlamentul opta ca data stabiliri alegerilor parlamentare să fie hotărâtă prin lege ordinară, aceasta însemna că data antereferită trebuia să se plaseze în interiorul duratei de 4 ani a mandatului Camerelor, însă, prin art.1 alin.(1) din legea criticată, Parlamentul a optat pentru adoptarea unei legi organice de stabilire a datei alegerilor, ceea ce înseamnă că alegerile parlamentare vor avea loc peste termen, aşadar, într-un termen de cel mult 3 luni de la expirarea mandatului de 4 ani a Camerelor”, se mai arată, printre altele, în aceeași motivare.

Scenariul alegerilor în 6 decembrie e încă plauzibil, spune Augustin Zegrean

În exclusivitate pentru B1 RO, fostul președinte al CCR a explicat căeste plauzibil în continuare scenariul organizării alegerilor parlamentare pe data de 6 decembrie.

„Alegerile mai pot fi desfășurate pe data de 6 decembrie pentru că Legea nu este încă publicată. Legea urmează să fie publicată, deci președintele are la dispoziție 10 zile să publice Legea. Acesta poate să aleagă și să o trimită la Parlament pentru o reexaminare. Dacă o retrimite la Parlament 6 decembrie este la ușă. Deci nu prea mai este timp. Totul este la mâna președintelui. Dacă președintele nu o restituie la Parlament și o trimite la promulgare trebuie ca Parlamentul să facă lege pentru stabilirea zilei alegerilor. Și este deja un proiect de lege. Dacă se va ajunge acolo, dar nu știm ce va face președintele”, a subliniat Augustin Zegrean.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`