Judecătorii Curții Constituționale au hotărât, joi, cu unanimitate de voturi, că numirile făcute de coaliția de guvernare la Societatea Română de Televiziune și la Societatea Română de Radiodifuziunesunt neconstituționale, informeazăHotNews.ro.
PSD contestase la CCR procedura de numire a șefiilor TVR și Radio, invocând că legea a fost interpretată și aplicată greșit.
Curtea Constituțională a transmis, într-un comunicat, faptul că „numirile făcute de Legislativ au încălcat legea 41/1994 privind funcţionarea SRTv şi SRR, deoarece Parlamentul a invocat aplicabilitatea unor alineate din acelaşi act normativ, însă fără a fi întrunită condiţia din ipoteza normativă a acestui text legal, respectiv situaţia specială a situaţiei tranzitorii dintre două legislaturi parlamentare, în care este permisă numirea unui director general interimar al Societăţii Române de Radiodifuziune, respectiv al Societăţii Române de Televiziune”.
În plenul reunit din 11 mai, deputații și senatorii votau numirea Ramonei Săseanu în funcția de director general interimar al Societății Române de Televiziune, respectiv a lui Liviu Popescu în poziția de director general interimar al Societății Române de Radiodifuziune, pentru un interval de șase luni.
Cu toate acestea, PSD ataca numirile la CCR, susținând că „singura prevedere legală aplicabilă situaţiei din data de 11 mai 2021 ar fi fost încadrarea în art. 46 alin (7) , întrucât au fost respinse de către plenul reunit al Parlamentului rapoartele de activitate şi de execuţie bugetară, fiind necesară, ulterior, declanşarea procedurii de numire a unui nou Consiliu de Administraţie a Societăţii Române de Televiziune, fără aavea posibilitatea conferită de textul legal de a numi un director general interimar de către plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului”.
„Nimic nu a împiedicat majoritatea ca, în cadrul unui Birou permanent reunit să declanşeze această procedură, cu atât mai mult cu cât cvorumul de şedinţă a fost îndeplinit. În schimb, a fost numit un director general interimar prin interpretarea greşită a legii şi încălcarea acesteia, întrucât nici una din cele trei articole enunţate mai sus nu se poate aplica în speţa de faţă. Dacă legiuitorul ar fi dorit să mai introducă şi alte situaţii, care să ducă la numirea unui director general interimar de către plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, atunci acestea trebuiau prevăzute în mod expres în textul legii”, se mai arată în sesizarea depusă de PSD, care a invocat un argument similar și pentru Radioul Public.