Camera Deputaților a votat legea privind starea de alertă

Camera Deputaților a votat legea privind starea de alertă
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri seară, proiectul de lege privind măsurile ce trebuie aplicate în timpul stării de alertă. Proiectul a fost trimis spre vot Parlamentului de către Guvernul PNL, dar acesta a suferit modificări majore pe parcursul traseului. Noile reglementări ar trebui să permită o relaxare graduală a restricțiilor impuse din cauza epidemiei de coronavirus. În același timp, ar trebui să prevină o creștere dramatică a numărului de infectări cu SARS-CoV-2. 14 mai este ultima zi de stare de urgență în România.

Proiectul de lege privind starea de alertă, adoptat de Camera Deputaților

Deputații au adoptat, miercuri seară, un proiect de lege privind starea de alertă mult modificat față de varianta trimisă de Guvernul PNL.

Noua formă a trecut cu 267 de voturi ‘pentru’, 26 ‘împotrivă’ şi 5 abţineri. Anterior, grupurile parlamentare, cu excepţia ALDE şi a Pro România, au precizat că votează pentru.

Actul normativ prevede că, în perioada stării de alertă, autoritățile pot restrânge sau interzice circulația și pot impune carantina sau izolarea la domiciliu. Cetățenii sunt obligați să poarte măști în spațiile publice închise, magazine și în transportul public în comun. Autoritățile mai pot interzice organizarea mitingurilor, procesiunilor, concertelor sau a diverselor tipuri de întruniri.Amenzile aplicate pentru nerespectarea dispozițiilor pot varia între 500 de lei la 2.500 de lei.

Pot fi făcute achiziții prin negociere directă, fără publicarea în prealabil a anunțului.

Legea mai prevede că pot fi deschise mall-urile mici, cu o suprafață de până la 15.000 de metri pătrați, și terasele. Totuși, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat pentru B1 TV că este prematură redeschiderea teraselor.A precizat că nu ar fi cazul să ne pripim și trebuie să așteptăm întâi ca legea chiar să fie promulgată.

Parlamentul va trebui să încuviinţeze starea de alertă în cazul în care aceasta se instituie în cel puţin jumătate de ţară, prevede una dintre numeroasele modificări aduse. Se poate reveni la starea de urgență, dacă evoluția epidemiei de coronavirus o impune.

Plenul a votat eliminarea amendamentului care prevede intrarea în vigoare a legii la momentul publicării în Monitorul Oficial. Amendamentul în cauză ar fi făcut legea neconstituțională, căci Legea Fundamentală prevede că orice act normativ intră în vigoare doar după 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Camera Deputaţilor este for decizional. Legea va ajunge pe masa președintelui Klaus Iohannis, pentru promulgare.

Dacă șeful statului o va promulga, legea va intra în vigoare cel mai devreme luni, 18 mai. Asta deși ultima zi de stare de urgență în România este 14 mai.

Epidemie de coronavirus în România – Cel mai recent bilanț

De la debutul crizei COVID-19 și până miercuri, ora 13.00, când a fost publicat ultimulbilanț, în România au fost depistați pozitiv 16.002 oameni. Dintre aceștia, 1.036 au murit, 228 au ajuns în secțiile de Terapie Intensivă, iar 7.961 s-au vindecat.

La nivel național se află în carantină instituționalizată 14.313 de persoane, iar alte 18.980 sunt în izolare la domiciliu.

Au fost deschise 568 de dosare penale pentru comiterea infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor.

În Diaspora, 2.855 de români s-au infectat cu SARS-CoV-2, iar 102 au decedat.

Marți, președintele Klaus Iohannis a precizat că după ridicarea stării de urgență ne vom putea deplasa în interiorul localităților sau în zonele metropolitane fără declarație pe proprie răspundere. În schimb, deplasările între localități se vor face doar din motive extrem de bine întemeiate și în baza unor astfel de declarații. Competițiile sportive nu se reiau. În primă fază, slujbele se vor ține doar în aer liber. Măștile sunt obligatorii în spațiile închise, la fel și distanța de 1,5 metri între persoane. Măsurile sunt menite să limiteze răspândirea coronavirusului. De asemenea, se redeschid saloanele de înfrumusețare, muzeele și magazinele cu ieșire la stradă. Autorităților locale li se recomandă să redeschidă parcurile.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`