Augustin Zegrean, fost președinte CCR: Parlamentul nu a cerut Guvernului să nu mai dea ordonanțe militare, ci a spus că drepturile fundamentale pot fi limitate doar prin lege (VIDEO)

Augustin Zegrean, fost președinte CCR: Parlamentul nu a cerut Guvernului să nu mai dea ordonanțe militare, ci a spus că drepturile fundamentale pot fi limitate doar prin lege (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Augustin Zegrean, fost președinte al CCR, a subliniat că Parlamentul nu a cerut – prin hotărârea cu care a aprobat decretul președintelui Iohannis privind prelungirea stării de urgență cu încă 30 de zile – ca Guvernul să nu mai dea ordonanțe militare, ci pur și simplu astipulat „că drepturile fundamentale pot fi limitate numai prin lege”, după cum prevede art. 53 din Constituția României.

Parlamentul nu a cerut Guvernului să nu mai dea ordonanțe militare, explică Augustin Zegrean

„Starea de urgență se instituie de președinte, prin decret. Dacă Parlamentul nu este în sesiune, se convocă de drept, în termen de cinci zile trebuie să fie de acord sau să nu accepte instituirea stării de urgență. Asta e treaba Parlamentului în această problemă. Din moment ce Parlamentul, prin hotărârea de astăzi, la primul articol spune «se aprobă prelungirea stării de urgență», aici lucrurile s-au încheiat. Constituțional, de acest lucru avea nevoie președintele, să i se aprobe sau nu decretul de prelungire a stării de urgență”, a explicat Augustin Zegrean, joi, în direct pe B1 TV, în timpul jurnalului de știri prezentat de Irina Petraru.

Referitor la legalitatea prevederilor stipulate de Parlament, fostul președinte CCR a subliniat: „Da, sunt. Practic, sunt texte de lege acolo. Ele există deja în legi”.

Întrebat de ce Parlamentul a cerut Guvernului să nu mai dea ordonanțe militare, Augustin Zegrean, fostul președinte CCR, a răspuns: „Nu, ei nu au cerut așa ceva. Ei au spus că drepturile fundamentale pot fi limitate numai prin lege. Așa scrie în Constituție, art. 53. Nici măcar n-au modificat nimic”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Președintele României a prelungit, marți, starea de urgență cu încă 30 de zile

Președintele Klaus Iohannis a prelungit, marți, starea de urgență pe întreg teritoriul României cu încă 30 de zile, astfel că situația extraordinară generată la nivel național de pandemia de COVID-19 va dura cel puțin până în mai. Tot atunci, șeful statului sublinia că o eventuală relaxare a restricțiilor, ar putea conduce la o amplicare a numărului de cazuri noi infecție cu coronavirus.

„Am emis astăzi decretul de prelungire cu 30 de zile a stării de urgență pe întregul teritoriu al României pentru a putea fi luate în continuare cele mai eficiente măsuri de combatere a epidemiei COVID-19.În pofida restricțiilor fără precedent adoptate de statele lumii, nu există semne certe ale unei eventuale încetiniri a ritmului evoluției pandemiei la nivel global. Dimpotrivă, numărul persoanelor infectate cucoronavirus, cât și numărul deceselor provocate de acesta cresc zilnic într-un ritm alert.Este absolut evident că ne luptăm cu o epidemie extrem de greu de controlat, chiar și în contextul adoptării încă de acum o lună a unor măsuri de distanțare socială fără precedent, prin instituirea stării de urgență. Cu siguranță că fără aceste măsuri de izolare ne-am fi confruntat cu o explozie a cazurilor imposibil de gestionat de sistemul nostru de sănătate.Este tocmai scenariul negru pe care, împreună cu Guvernul Orban și cu specialiștii din domeniul medical, ne-am propus încă de la primele semne ale epidemiei să îl evităm. Acțiunea fermă și timpurie salvează vieți și produce efecte pozitive în plafonarea curbei infecțiilor”, declara președintele Iohannis la acel moment.

Decretul a fost aprobat, joi, de Parlament, care a stipulat o serie de prevederi proprii în hotărâre

Parlamentul României a încuviințat, joi, prelungirea stării de urgență și a aprobat decretul prezidențial, printr-o hotărâre în care a adăugat și alte prevederi. Printre acestea se numără imposibilitatea Guvernului de a mai limita drepturi fundamentale prin ordonanțe militare sau obligația cabinetului condus de Ludovic Orban de a prezenta legiuitorilor un raport săptămâna privind eforturile guvernamentale în lupta cu pandemia de COVID-19.

Deși, PNL a solicitat eliminarea tuturor condițiilor impuse Guvernului Orban, solicitarea parlamentarilor liberali a fost respinsă cu 254 de voturi „împotrivă”, 180 de voturi „pentru” și 7 abțineri.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`