EXCLUSIV // Augustin Zegrean, despre data alegerilor parlamentare, după decizia CCR: Dacă președintele retrimite Legea în Parlament, 6 decembrie este la ușă, deci nu mai este timp pentru o altă dată. Dacă o promulgă, Parlamentul stabilește prin lege ziua

EXCLUSIV // Augustin Zegrean, despre data alegerilor parlamentare, după decizia CCR: Dacă președintele retrimite Legea în Parlament, 6 decembrie este la ușă, deci nu mai este timp pentru o altă dată. Dacă o promulgă, Parlamentul stabilește prin lege ziua
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

EXCLUSIV // Fostul președinte CCR Augustin Zegrean a precizat pentru B1.RO că este plauzibil în continuare scenariul organizării alegerilor parlamentare pe data de 6 decembrie, după motivarea deciziei CCR prin care s-a dat undă verde legii prin care Legislativul și-a arogat competența de a stabili data alegerilor parlamentare, iar hotărârea de guvern prin care a fost deja stabilită această dată pentru ziua de 6 decembrie își va înceta efectele odată cu intrarea în vigoare a acestui act normativ.

Augustin Zegrean, despre data alegerilor parlamentare

Augustin Zegrean a precizat că stabilirea datei alegerilor este la mâna președintelui, având în vedere că Legeadeclarată constituțională de CCR nu este încă în vigoare, ea nefiind încă promulgată de președintele Klaus Iohannis. Șeful statului are la dispoziție zece zile să decidă dacă o promulgă sau o trimite Parlamentului la reexaminare. Dacă Legea este retrimisă în Parlament, nu ar mai fi timp pentru stabilirea unei noi date. Dacă președintele promulgă Legea, atunci Parlamentul este nevoit ca printr-o Lege să stabilească data scrutinului:

“Alegerile mai pot fi desfășurate pe data de 6 decembrie pentru că Legea nu este încă publicată. Legea urmează să fie publicată, deci președintele are la dispoziție 10 zile să publice Legea. Acesta poate să aleagă și să o trimită șa Parlament pentru o reexaminare. Dacă o retrimite la Parlament 6 decembrie este la ușă.

Deci nu prea mai este timp. Totul este la mâna președintelui. Dacă președintele nu o restituie la Parlament și o trimite la promulgare trebuie ca Parlamentul să facă lege pentru stabilirea zilei alegerilor. Și este deja un proiect de lege. Dacă se va ajunge acolo, dar nu știm ce va face președintele”, a declarat Augustin Zegrean.

Proiect legislativ depus în Parlament, potrivit căruia alegerile ar urma să se desfășoare pe 14 martie

Deja în Parlament există un proiect depus pentru desfășurarea alegerilor parlamentare pe data de 14 martie 2021. Deputatul independent Adrian Dohotaru a anunțat că a depus la Parlament un proiect de lege pentru amânarea alegerilor parlamentare.

Potrivit proiectului depus de Dohotaru, alegerile pentru Senat și Camera Deputaților, organizate ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în 2016, ar urma să aibă loc în 14 martie 2021.

În acest context, perioada electorală a alegerilor ar urma să înceapă în 13 ianuarie 2021.

Motivarea Deciziei CCR

Curtea Constituțională a stabilit, înmotivarea decizieiprin care a respinssesizarea președintelui Klaus Iohanniscu privire laproiectul de legece oferă Parlamentului prerogativa de a fixa data alegerilor generale, căHotărârea de Guvernprin care a fost aleasă ziua de 6 decembrie își va înceta efectele odată cu intrarea în vigoare a proiectului de lege respectiv.

Mai mult decât atât,CCRa precizat că „alegerile parlamentare vor avea loc peste termen, aşadar, într-un termen de cel mult 3 luni de la expirarea mandatului de 4 ani al Camerelor”.

Potrivit documentului, „cu privire la competenţa Guvernului de a stabili data alegerilor, Curtea constată că aceasta este de nivel legal şi poate fi oricând eliminată prin lege sau, astfel cum s-a întâmplat în cazul de faţă, să se reglementeze o derogare de la aceasta tot prin lege. Nu este o cerinţă constituţională ca Guvernul să fie cel care stabileşte data alegerilor, ci doar o opţiune politică a Parlamentului”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`