ANALIZĂ B1.RO // Președintele desemnat al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a dat publicității lista comisarilor pe care i-a acceptat în viitoarea componență a Comisiei. Pe acea listă se află şi Rovana Plumb, potrivit unui comunicat al Comisiei. Lista portofoliilor va fi anunțată marți, deocamdată fiind menționate doar numele fiecărui comisar desemnat pentru fiecare stat membru.
Cariera politică a Rovanei Plumb
Rovana Plumb face parte din rândul social-democraților cu ștate vechi. A intrat în PSD în 1994, iar în 2005 a ajuns în forurile de conducere ale partidului, fiind aleasă vicepreședinte al partidului, precum și președintă a Organizației de Femei a PSD, funcție pe care a ocupat-o timp de zece ani.
Din martie 2015, Plumb a devenit președinta Consiliului Naţional al PSD, iar în perioada iunie-iulie 2015 a fost șefa interimară a partidului, după demisia lui Victor Ponta. A pierdut, însă, în fața lui Liviu Dragnea competiția pentru șefia plină a PSD.
Rovana Plumb are la activ și trei mandate de parlamentar. A fost aleasă, în 2004, deputat de Vâlcea, iar în legislatura 2012-2016 a devenit din nou deputat, de data aceasta reprezentând o circumscripție din județul Dâmbovița. Tot un loc în Camera Deputaților a obținut și după alegerile parlamentare din 2016, fiind aleasă tot într-o circumscripție electorală din Dâmbovița.
La alegerile europarlamentare din 26 mai, Plumb a deschis lista de candidați ai PSD, obținând un post în Parlamentul European. Nu este însă pentru prima dată când aceasta face parte din Legislativul comunitar. Între 2007 și 2012, Rovana Plumb a fost europarlamentar, timp de trei ani ocupând funcția de vicepreşedinte al grupului eurodeputaţilor socialişti.
În ceea ce privește activitatea sa guvernamentală, Rovana Plumb a fost ministrul Mediului și Pădurilor, în Cabinetul Ponta I, şi ministru al Mediului şi Schimbărilor Climatice în Cabinetul Ponta II.De asemenea, Rovana Plumb a fost ministru al Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice în Cabinetul Ponta III şi IV.
La începutul anului 2017, s-a întors în Guvern, ocupând funcția de ministru al Fondurilor Europene, în cabinetul Grindeanu. În iunie 2017, Rovana Plumb a demisionat din funcție, împreună cu cei mai mulți dintre membrii Executivului, după care Guvernul condus de Sorin Grindeanu a fost demis prin moțiune de cenzură.
Plumb a făcut parte și din guvernul condus de Mihai Tudose, unde a deținut tot portofoliul Fondurilor Europene. Și tot la șefia Fondurilor Europene s-a aflat și în Cabinetul Dăncilă, de unde a demisionat în aprilie 2019, odată cu intrarea în cursa electroală pentru alegerile europarlamentare.
Declarația de avere a Rovanei Plumb
Rovana Plumb este licenţiată a Facultăţii Utilaje şi Ingineria Produselor Chimice, la Universitatea Politehnică Bucureşti (1984), este doctor în domeniul Managementul sistemelor industriale (2004), a fost director comercial la Miraj Bucureşti și preşedinte al SC Gerovital Cosmetics Bucureşti. De altfel, Plumb deține și brevetul de invenţie ”Metode de tratament cosmetic cu produse cosmetice Gerovital H3 – Prof. Dr. Ana Aslan”.
Potrivit celei mai recente declarații de avere, Rovana Plumb deține cu soţul ei trei terenuri intravilane cu o suprafaţă de peste 4.800 metri pătraţi şi un teren forestier de aproximativ 2.300 metri pătraţi. De asemenea, Rovana Plumb are două case, una în Pantelimon şi una în Comarnic, două apartamente în Bucureşti şi o casă de vacanţă în județul Dâmboviţa.
Plumb a declarat și bijuterii – lanţuri, brăţări, cercei – în valoare de 7.000 de euro.
Rovana Plumb are și două credite, unul în valoare de 800.000 de euro, cu scadență în 2030, și unui scadent în 2021, în valoare de 800.000 de lei.
De asemenea, în 2019 a donat 800.000 de lei pentru PSD în campania electorală pentru alegerile europarlamentare. Asta în condițiile în care suma donată este de șase ori mai mare decât veniturile Rovanei Plumb din 2018, care sunt de 140.000 de lei, iar potrivit declarației de avere nu are bani în conturi.
De-a lungul timpului, Rovana Plumb a fost protagonista mai multor controverse.
Mașina înmatriculată în Bulgaria pentru a eluda taxa pe care a introdus-o tot ea
Unul dintre scandaluri a fost legat de înmatricularea unui autoturism de lux în Bulgaria pentru a fenta legea care prevede plata timbrului de mediu. Este vorba despre un act normativ care a fost promovat chiar de Rovana Plumb în perioada în care era ministrul Mediului. Iar bolidul de lux era folosit de fiul şi de soţul Rovanei Plumb, deși în anii 2012 și 2013 a figurat pe numele Rovanei Plumb, potrivit declarațiilor sale de avere de atunci, potrivit unor dezvăluiri făcute de România Liberă în 2014.
Toate istoria acestui autoturism model Audi Q7 a fost una controversată. În 2008, Academia Cațavencu relata că Rovana Plumb, pe atunci europarlamentar, a încercat să ascundă faptul că deține respectivul SUV în valoare de circa 50.000 de euro. Acesta avea să apară apoi în declarațiile de avere din 2012 și 2013 pentru ca autoturismul să apară un mai târziu ca fiind înstrăinat către un anume Marian Mitică. Cu toate acestea, România Liberă arată că acesta a fost văzut în curtea casei lui Plumb.
Șmecheria folosită de Rovana Plumb pentru înmatricularea mașinii la Ruse în Bulgaria este una clasică folosită de români pentru a eluda taxa de mediu, și anume apelarea la unele firme specializate pe numele cărora se „împrumută” mașină și atfel primește numere de Bulgaria.
Afacerile fiului Rovanei Plumb
În centrul controverselor se află și fiul acestia, Andrei Plumb, un obișnuit al al tabloidelor care l-au pozat la diferite petreceri mondene sau la volanul unor bolizi de sute de mii de euro, printre care și un Mercedes S Coupe 65 AMG care a costat nu mai puțin de un sfert de milion de euro.
Acesta, încă de la o vârstă fragedă, a ajuns să fie extrem de implicat în diverse afaceri. În luna decembrie 2015, în acţionariatul Fermei Davicarm din Bucureşti, societate care produce şi distribuie produse în supermarketuri importante, conform site-ului propriu, apărea Andrei Plumb (născut în 1984), fiul cel mare al Rovanei Plumb, şi soţia acestuia, Anişoara Plumb.
Fiecare avea la acea ora câte 25% din SRL. Metoda prin care cei doi devin acționari este majorarea de capital în numerar. Asta înseamnă, conform opiniei oferite de un economist, că fiul Rovanei Plumb ar fi trebuit să aducă în societate un aport de aproape 1,5 milioane de lei, atât cât era minumul rulajului Davicarm la sfârșitul anului 2014, aratau jurnaliștii de la Ziua News.
În urmă cu șase ani de la această afacere, un SRL denumit Anna-Cris, specializat în comerțul cu amănuntul, își schimba denumirea în Ferma Davicarm. Cei care dețineau Anna-Cris și apoi Ferma Davicarm au fost Ștefan și Natalia Duță. Cei doi sunt cuscrii Rovanei Plumb. Andrei Plumb este căsătorit cu Anișoara, fiica soților Duță. Chiar în 2011, după schimbarea denumirii în Ferma Davicarm, urmează avântul până la o cifră de aproape 900.000 euro. În 2014, cifra de afaceri coborâse la 1,5 milioane lei (300.000 euro). În acte, această societate continua să nu aibă nicio legătură cu familia Rovanei Plumb. Cuscrii Natala și Ștefan Duţă erau unicii acționari, arată și Cotidianul.
De asemenea, Andrei Plumb mai este acționar în firmele Tineret MX, City Design Factory și Davi Prod Fresh.
Mama își promovează fiul în politică
Andrei Plumb a fost foarte interesant de politică la fel ca mama sa. Mai exact, în luna iunie, Rovana Plumb, președinte al PSD Dâmbovița anunța după o ședință a a filialei județene că fiul său va fi promovat pe o poziție de vicepreșidente în urma demisiei titularului.
Acesta lucru venea după ce Andrei Plumb a fost și șeful de campanie al PSD Dâmbovița în alegerile europarlamentare din acest an.
„Organizația a devenit o afacere de „famiglie”, în care puterea de decizie nu mai aparține celor merituoși, ci se păstrează în familie. Din mamă-n fiu:
– RovAna „Pauker” Plumb, președinte;
– Andrei „Goe” Plumb, desemnat aseară vicepreședinte.
Cum ar veni, mamițica îi construiește lui Goe un viitor.
Sunt surprins de lipsa cvasitotală de reacție a organizației. Nu-i mai căinez, însă, pe cei de acolo. După simulacrul de alegeri în 2 minute, fără vot secret, după dezastrul de la europarlamentare (cel mai prost rezultat din istorie), ei asta au înțeles: să gireze în continuare acești impostori la conducere, care nu au scrupule în a-și atinge scopurile (afaceri personale și atât).„, arăta Adrian Țuțuianu, fost președinte al PSD Dâmbovița.
De asemenea, mai mulți PSD au semnat o scrisoare prin care au cerut înlocuirea Rovanei Plumb din fruntea PSD Dâmbovița, ca urmare a acestei decizii. Unul dintre primii semnatari ai scrisorii este
Constantin Ana, primarul PSD al orașului Pucioasa și vice-președinte PSD Dâmbovița. Acesta spune că din cauza comportamentului lui Andrei Plumb au avut de suferit și bugetele locale ale orașelor și localităților din județ.
„Băiatul dânsei a avut tupeul direct sau indirect să își bage nasul inclusiv în alocările de la consiliul județean. Propunerea inițială făcută de președintele de consiliu județean pentru alocări din cei 7,5% din IVG (Impozitul pe Venit Global), respectiv suma de 28.492 000 de mii de lei, a fost trunchiată de decizia familiei Plumb. Noi am avut o propunere inițială de 800.000 de lei și am ajuns să primim 500.000 de mii de lei, un oraș cu 15.000 de locuitori, pentru ca așa a vrut familia”, a declarat pentru B1.ro Constantin Ana.
A donat la partid mai mult decât a câștigat
Tot activitatea în cadrul PSD o aduce pe Rovana Plumb și în centrul altei controversei. Mai exact, aceasta donat 800.000 de lei la PSD, deși câștigă, anual, de șase ori mai puțin. Donația către PSD se regăsește și în declarația de avere a Rovanei Plumb publicată în vara anului 2019, fostul ministru susținând că a împrumutat cei 800.000 de lei.
Cu toate acestea, în aceeași declarație de avere Rovana Plumb a trecut la capitolul venituri doar 140.000 de lei, iar la capitolul sume de bani în conturi aceasta a arătat că nu are nimic.
Din dansatoare în club, consilier la ministerul Fondurilor Europene
Tânăra Bianca Epuran a devenit, peste noapte, din danstoare în club consilier la Ministerul Fondurilor Europene, după cum scria recent presa mondenă. Totul, în contextul în care este iubita lui Răzvan Plumb, cunoscut drept Bozo, fiul fostului ministru al Fondurilor Europene, Rovana Plumb.
Dosarul „Belina”
Cel mai mare scandal în care a fost implicată Rovana Plumb, dar în care a fost salvată de colegii din Parlament, este cel al dosarului penal privind unei părți din Insula Belina și din Brațul Pavel, situate în albia minoră a Dunării, din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman, condus de fostul lider PSD, Liviu Dragnea. În dosarul „Belina”, procurorii DNA au cerut Camerei Deputaților ridicarea imunității Rovanei Plumb „sub aspectul complicității la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”. Colegii acesteia au făcut însă scut și au respins solicitarea DNA și astfel Rovana Plumb a scăpat de dosar.