Alegeri parlamentare 2020. Cum obții viza de flotant pentru a vota în alt oraș decât cel de domiciliu

Alegeri parlamentare 2020. Cum obții viza de flotant pentru a vota în alt oraș decât cel de domiciliu

Se apropie alegerile parlamentare 2020, iar cei care vor să voteze în altă localitate decât cea de domiciliu au încă timp să obțină un document de reședință, cunoscut drept “viza de flotant”. Procedura în sine e simplă și durează destul de puțin, iar eliberarea actului ia în jur de o săptămână.

Alegeri parlamentare 2020. Cum obții viza de flotant

Pentru a putea vota la alegerile parlamentare 2020 trebuie fie să fii în localitatea unde ai trecută adresa în cartea de identitate. Dacă te-ai mutat într-un alt oraș, trebuie să obții viza de flotant pentru a vota.

Care sunt pașii pentru obținerea vizei de flotant?

– Găsiți o cunoștință (prieten/ă, rudă) în orașul unde locuiți acum, care acceptă să vă ia în spațiu: nu vă trebuie contract, legea e foarte permisivă și zice că unicul criteriu este că stațicel puțin 15 ziledin an la această persoană (fără să fie nevoie de dovada celor 15 zile);

– Rugați cunoștința să completeze unformular;

-Plătiți taxa de timbru la Poștă sau Direcția generală de impozite și taxe, la ghișeu sau online;

-Mergeți la la Direcția de Evidență a Persoanelor din sector/oraș împreună cu persoana care vă ia în spațiu, contractul de vânzare-cumpărare al apartamentului în orginal și copie,formularulcompletat (sau completați pe loc), dovada plății taxei de timbru și buletine. Am întrebat câțiva oamenicât a durat procedura și au zis că 10 – 15 minute.

Veți primi viza de flotant în aproximativ 7 zile (poate varia puțin în funcție de Direcția de Evidență a Persoanelor).

La parlamentare se poate vota doar în localitatea unde aveți domiciliul sau viză de flotant (reședința)

Alegătoriipot vota înlocalitatea de reședință(unde auviza de flotant) sau pe listelepermanente, dacă au depus în prealabil o cerere la primăria respectivă. Vor fi radiați de pe lista permanentă din localitatea de domiciliu.

Dacă stați într-o localitate și nu aveți documente care să dovedească șederea, nu veți putea vota pentru autoritățile locale din localitatea respectivă.

De regulă, alegătorii votează la secția de votare unde sunt arondați conform domiciliului și care poate fi aflată de pe site-ulregistrulelectoral.ro

Urmăriți B1TV.ro și pe
`