Autoritatea Electorală Permanentă anunță că luni noapte a expirat perioada în care cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării s-au putut înregistra pe portalul www.votstrainatate.ro cu opțiunea pentru votul la o secție de votare la alegerile parlamentare din 6 decembrie. Până la expirarea perioadei, doar 3.939 de cetățeni români s-au înregistrat. Cererile pentru votul prin corespondență se mai pot depune până la 22 octombrie.
Potrivit votstrainatate.ro, cele mai multe cereri de vot la secție au fost înregistrate în Marea Britanie – 816. În Germania au fost depuse 421, în Spania – 385, în Italia – 322, în Olanda – 282, iar în Republica Moldova – 216. Câte o cerere a fost înregistrată în țări precum Chile, Oman, India, Cuba, Monaco, Algeria, Guiana Franceză.
Termenul-limită de înregistrare a cetățenilor români cu domiciliul sau reședința în afara țării ca alegători prin corespondenţă este 22 octombrie.
Constantin-Florin Mitulețu-Buică, președintele AEP, a ținut să precizeze că mai multe state, inclusiv din Europa, nu vor permite românilor care trăiesc pe teritoriul lor să voteze fizic, ci doar prin corespondență.
„În condițiile în care multe state – și de la nivelul Uniunii Europene, dar și din afara spațiului european – vor interzice înființarea de secții de votare atât în afara misiunilor diplomatice, cât și în interiorul acestora, le recomand tuturor românilor din diasporasă opteze pentru votul prin corespondență, ca modalitate sigură şi comodă de vot la distanță, fără costuri și fără riscuri, mai ales în contextul incertitudinii legate de evoluția pandemiei de coronavirus, a declarat Mitulețu-Buică.
Toate informațiile privind procedura de înscriere cu opțiuniunea pentru votul prin corespondență sunt disponibile pe portalulwww.votstrainatate.ro la următorul link:https://www.votstrainatate.ro/Mesaj/PrezentareVotCorespondenta
Săptămâna trecută, Ministerul român de Externe a precizat că evoluția epidemiei de coronavirus va dicta disponibilitatea statelor de a permite organizarea de secții de votare pe teritoriile lor.
„Din păcate, nimeni nu poate, la acest moment, să furnizeze previziuni clare despre cum va evolua pandemia și ce măsuri urmează să fie adoptate de alte state, uneori cu aplicare imediată. De aceea, luând în considerare riscurile sanitare și obstacolele practice care decurg din măsurile adoptate de diverse țări, recomandarea pe care MAE o adresează cetățenilor români cu domiciliul sau reședința în străinătate este să opteze pentru votul prin corespondență.
Este o modalitate sigură și simplă și care permite exercitarea în condiții de siguranță sanitară a acestui drept constituțional, în contextul special generat de pandemie”, a transmis Ministerul de Externe.
MAE a precizat că sunt state, precum Regatul Unit și Olanda, care au ”recomandat ferm” utilizarea exclusivă a votului prin corespondență. De asemenea, autoritățile din Malta și Nigeria au informat că nu vor permite organizarea de secții de votare pe teritoriul lor, nici la sediile misiunilor diplomatice, nici în alte locații.
„MAE reiterează recomandarea ca alegătorii români cu domiciliul sau reședința în străinătate să se înregistreze pentru a vota prin corespondență, pe platforma https://www.votstrainatate.ro/
Este o alternativă sigură, simplă, rapidă, prin care alegătorii din străinătate au certitudinea că vor putea să își exprime dreptul de vot și, mai ales, au siguranța că nu se expun unor riscuri sanitare generate de pandemia de COVID-19 sau unor situații în care trebuie să parcurgă o distanță mare până la secția de votare”, a mai transmis Ministerul de Externe.