Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a anunțat marți seară că a început testarea la nivel național care va arăta gradul de imunizare a populației la infecția cu noul coronavirus, iar „rezultatele vor veni la începutul lunii septembrie.
„A început acel test de seroprevalenţă şi au început recoltările de la diverse laboratoare din judeţe şi continuă această recoltare. În acest moment a scăzut ritmul, pentru că trebuie să gestionăm o a doua cocoaşă a primului val pandemic, dar acel test merge în continuare. Rezultatele vor veni la începutul lunii septembrie”, a precizat Tătaru, la Digi 24.
Demnitarul a explicat că testul va arăta cam ce imunizare avem în acest moment şi poate previziona şi un eventual val doi al epidemiei.
„Trebuie să ne obişnuim să convieţuim cu acest virus, cel puţin un an, doi. Orice pandemie ne-a dat această experienţă, dar acesta este anul cel mai important şi în virtutea faptului că ne vom obişnui cu acest virus şi în speranţa unui vaccin anul viitor, şi în contextul în care toţi, chiar dacă e ceva nevăzut, am început să ne obişnuim”, a mai adăugat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.
Cel mai recent bilanț plasează Româia la 47.053 de cazuri confirmate de COVID-19 și 2.239 de decese legate de această boală infecțioasă. La nivel național au fost înregistrate șapte zile la rând cu peste 1.000 de persoane diagnosticate cu infecție cu coronavirus.
„Ne-am grăbit politic înainte de a termina momentul medical. În momentul în care sistemul medical nu va face față, când avem suprapopulare la terapie intensivă, atunci vom propune reintroduce starea de urgență. Noi sperăm ca încă o săptămână, două, să avem o mie și ceva de cazuri, iar apoi să scădem”, a fost mesajul lui Nelu Tătaru, la România TV.
El a explicat că „sunt teste care se fac în diferite focare, de aceea avem cazuri de infectare, cum au fost cele de sâmbătă sau duminică. De cealaltă parte, avem teste făcute de oameni care pleacă în vacanță, sau de diverse companii, pentru angajați. Unele teste pot fi fals pozitive sau fals negative, în funcție de aparat, în funcție de cel care le prelucrează, în funcție de loc. Poți să ai un test fals negativ, după 2-3 zile, iar apoi să fie pozitiv. Testele se pot negativiza sau pozitiva”.