43 de parlamentari au rămas fără mandat în ultimii 3 ani: Jumătate dintre ei au avut probleme cu legea

43 de parlamentari au rămas fără mandat în ultimii 3 ani: Jumătate dintre ei au avut probleme cu legea
Foto: somaxtv.com

Nu mai puțin de 43 de parlamentari și-au pierdut mandatul în primii trei ani ai actualei legislaturi. 23 dintre aceștia au avut probleme cu legea, scrie Mediafax

Mai exact, opt deputaţi şi senatori au rămas fără mandat ca urmare a condamnărilor definitive şi a restrângerilor drepturilor electorale, în timp ce alţi 11 aleşi au demisionat din Parlament din cauza problemelor din justiţie. Alţi patru aleşi au rămas fără funcţii ca urmare a unor decizii de incompatibilitate.

La Camera Deputaţilor, şi-au pierdut mandatul George Becali – condamnat la trei ani de închisoare în dosarul transferurilor de terenuri cu MApN, Nicolae Vasilescu – condamnat la doi ani de închisoare pentru trafic de influenţă, Relu Fenechiu – condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul „Transformatorul”, Gheorghe Coman – condamnat la un an de închisoare pentru luare de mită, după ce a fost prins în flagrant, Monica Iacob-Ridzi – condamnată la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu și Gigi Nețoiu – condamnat la doi ani de închisoare în dosarul transferurilor.

În Senat, şi-au pierdut de drept mandatul Antonie Solomon, condamnat la trei ani de închisoare pentru luare de mită şi fals intelectual, şi Sorin Roşca Stănescu, condamnat la doi ani şi patru luni de închisoare în dosarul „Rompetrol”.

Au fost și aleși care au renunțat la funcții datorită problemelor pe care le-au avut cu justiția. Este cazul deputatului Theodor Nicolescu, urmărit penal în dosarul ANRP, care a demisionat aflat în arest preventiv, al deputatului Ioan Adam, pus sub acuzare în dosarul retrocedărilor ilegale, dar şi al fostului ministru Darius Vâlcov, care a renunţat la funcţia din Senat aflat tot în arest preventiv după acuzaţiile de luare de mită şi trafic de influenţă.

Printre parlamentarii care au demisionat din cauza problemelor cu legea se mai numără Viorel Hrebenciuc, urmărit penal în trei dosare, Oana Niculescu Mizil, suspectă în dosarul lui Marian Vanghelie, Dănuț Culețu, trimis în judecată pentru fapte de corupţie, Ion Diniţă, implicat într-un dosar de corupţie cu fonduri publice, Olosz Gergely, cercetat în dosarul ANRE, şi Iosif Secăşan, inculpat într-un dosar de corupţie, care între timp a şi fost condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare. Un alt caz controversat este cel al fostului senator Dan Voiculescu. Acesta a demisionat la scurt timp după preluarea mandatului, fiind acuzat că a încercat să tergiverseze procesul său prin schimbarea calităţii sale şi, implicit, a instanţei care avea competenţa să îl judece. A fost a doua demisie a lui Voiculescu din Senat, după ce şi la finalul legislaturii precedente a plecat din funcţie, consecinţa fiind tot schimbarea instanţei care îl judeca. În cele din urmă, însă, Dan Voiculescu a fost condamnat la zece ani de închisoare în dosarul privatizării I.C.A..

Cazul deputatului Marko Attila este unul special. Acesta și-a dat demsia și a fugit la Budapesta pentru a nu fi arestat în dosarul despăgubirilor ilegale.

Pe caz de incompatibilitate au demisionat:  Aurel Nechita, Ştefan Bucur Stoica, Petre Roman şi Akos Mora.

Alţi 13 senatori şi deputaţi au părăsit mandatul pentru funcţii în alte instituţii, dintre care cinci au fost aleşi în Parlamentul European. Este vorba despre Eduard Hellvig, ajuns între timp director al SRI, Maria Grapini, Dan Nica, Ovidiu Silaghi şi Damian Drăghici. Dan-Radu Ruşanu a plecat din Camera Deputaţilor după numirea în funcţia de conducere la ASF, însă a părăsit poziţia ca urmare a arestării sale preventive în dosarul „Carpatica”. Din Parlament au mai plecat Dinu Giurăscu, ales vicepreşedinte al Academiei Române, Alin Petrache, ales preşedintele al Comitetului Olimpic şi Sportiv din România, Toni Greblă, numit judecător la Curtea Constituţională, funcţie la care a renunţat după începerea urmăririi penale într-un dosar de corupţie, George Scutaru, numit consilier prezidenţial, care a renunţat la rândul său la funcţie după implicarea într-un dosar de corupţie, Marcu Nicu şi Vasile Cosmin Nicula, numiţi în conducerea Curţii de Conturi, şi Victor Ciorbea, numit Avocat al Poporului.

Trei deputaţi au demisionat din motive personale: Mihai Stănişoară, care s-a retras din politică, Vasile Mocanu, care a renunţat la funcţie pe caz de boală, şi Miron Mitrea. Acesta din urmă nu a oferit motive pentru demisia sa, însă la scurt timp după ce a plecat din Parlament a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare într-un dosar de corupţie pentru fapte din perioada în care era ministru al Transporturilor în guvernarea PSD.

Alţi trei deputaţi au decedat în timpul mandatului: Mircea Grosaru, Ştefan Stoica şi Octavian Bot.

La ultimul scrutin parlamentar, din 2012, au fost aleşi 412 deputaţi şi 176 de senatori. Mandatul actualului Legislativ se încheie la sfârşitul lui 2016, când urmează să fie organizate noi alegeri.

 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:59 - Directorul INSCOP: Încrederea românilor în Rusia se află la minim absolut, în timp ce atitudinea pro europeană s-a întărit
23:43 - Andrew Tate, acuzat de viol și trafic de persoane în România, și-a făcut partid în Marea Britanie: „Voi fi premier”
23:13 - Crin Antonescu: „Sunt similitudini înfiorătoare între discursul lui Hitler și al lui Georgescu”
23:08 - Șase tineri din Vâlcea, cu vârste între 16 și 23 de ani, au fost reținuți pentru furt. Prejudiciul estimat este de 12.000 de euro
22:50 - Claudiu Târziu: Anularea alegerilor, o lovitură de stat. Ne-am trezit cu o continuare a unei guvernări incapabile, ticăloase și corupte / Suntem într-un soi de dictatură la începutul ei, pe care AUR o respinge (VIDEO)
22:43 - Locul la doar câteva ore de București care a atras milioane de turiști în 2024. Poate fi vizitat atât vara, cât și iarna
22:15 - Tanczos Barna: Instituțiile care vor fi comasate, care își vor reduce cheltuielile pot genera plecări naturale de angajați. Ei își pot găsi cu siguranță loc de muncă în privat (VIDEO)
22:13 - Congresul SUA l-a validat pe Donald Trump în funcția de președinte. Când va începe noul mandat
21:58 - Irineu Darău (USR): Atunci când vorbim de alegeri, trebuie să ne gândim ce face bine democrației și ce își dorește poporul. Nu se mai poate ca în 2025 să asistăm la aceeași comedie (VIDEO)
21:52 - Oncologii din România susțin inițiativa SUA. Produsul care ar putea avea etichetă de avertizare, ca țigările