La data de 29 iunie, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Petru și Pavel, sărbătoare pentru care se ține post și ce este marcată cu o cruce roșie în calendarul bisericesc. Sărbătoarea de la finalul primei luni de vară, este marcată și de o serie de tradiții pe care românii le respectă din bătrâni.
Cei doi apostoli, Petru și Pavel sunt sărbătoriți împreună pentru că ei au murit în aceeași zi, în anul 67. Acest eveniment a avut loc în timpul prigoniei creștine, declanșate de către Împăratul roman Nero.
Sfântul Apostol Petru a propovăduit în Ierusalim, Iudeea, Samaria, Asia Mică și Babilon. El mărtuirisește în numele apostolilor dumnezeirea lui Hristos, iar după înălțarea Domnului, Petru ia cuvântul în adunarea ucenicilor, relatează Libertatea.ro. El moare însă la data de 29 iunie în anul 67 și este răstignit cu capul în jos.
Sfântul Apostol Pavel a mers în trei mari călătorii misionare și a scris peste 14 epistole ce se regăsesc la rândul lor în Sfânta Scriptură. El a participat la uciderea arhidiaconului Ștefan, iar pe drumul său către Damasc i s-ar fi arătat Histros, ce la- întrebat „Saule, Salue de ce mă prigonești?”. Ulterior, Apostolul Pavel s-a convertit și a primit botezul de la Anania, relatează sursa citată anterior. El este decapitat la ordinul Împăratului Nero, în data de 29 iunie. Moaștele celor doi apostoli, Petru și Pavel au fost puse împreună.
Ei sunt patronii sistemului penitenciar din România, pentru că au fost întemnițați împreună. Aceștia sunt și patroni ai celor care au greșit, pentru că și ei la rândul lor au greșit, Petru s-a lepădat de Hristos, iar Pavel i-a prigonit pe creștini, informează Click.ro.
Sărbătoarea are loc la data de 29 iunie, ziua în care cei doi au fost uciși. Lăsarea secului are loc în ziua de 14 iunie, iar postul începe din data de 15 iunie. Întreg postul ține de la 15 iunie până la data de 28 iunie inclusiv, fiind vorba de 14 zile. Cu această ocazie poți încerca și o rețetă de brioșe cu stafide, de post.
Odată cu această sărbătoare, în data de 29 iunie românii țin cont de câteva tradiții și superstiții, dar și obiceiuri vechii încă din bătrâni, potrivit Libertatea.ro:
Ziua de 29 iunie este momentul din an în care privighetorile și cucul nu mai cântă.
Cu această ocazie, la biserică se împart pachete cu lumânări, colaci, mere. Ele sunt duse inițial la biserică pentru a fi sințite, apoi se oferă oamenilor aflați în nevoie.
Se spune că oamenii pistruiați trebuie să se spele pe față rece, la miezul nopții, când cântă cocoșul. Astfel se zice că pistruii nu se vor mai înmulți.
În cazul în care tună de Sfântul Petru și Pavel, nucile și alunele care se vor coace în timpul anului vor fi viermănoase.
La țară, în anumite zone ale României, mamele pregătesc talismane pentru fetele lor. Acestea se poartă la gât și ar avea rol ocrotitor, ferindu-le de rele, de deochi și de Ielele care le-ar putea fura norocul.
O altă tradiție respectată în anumite zone ale țării privește consumul de mere. Se spune că fetele tinere nu au voie să mănânce mere până în ziua prasnicului, pentru a nu îi supăra pe cei din familie care au decedat. Vârstinici nu au voie să consume mere până la începutul lunii iunie, din același motiv.