Protecția solară. Sfaturi de la OMS care te ajută să te ferești de razele nocive din timpul verii

Protecția solară. Sfaturi de la OMS care te ajută să te ferești de razele nocive din timpul verii
FOTO: Pixabay.com

În fiecare an, experții OMS țin să ne reamintească cât de importantă este protecția solară. Expunerea îndelungată și la ore „de vârf” în fața razelor dăunătoare nu conduce doar la arsuri solare sau insolație, ci poate cauza în timp și cancerele de piele. Tocmai de aceea este recomandat să folosim protecția solară de timpul SPF, dar mai ales să ne luăm și câteva măsuri care să ne ajute să ne ferim.

Pentru toți zilele petrecute la plajă, la malul mării sau al piscinei sunt un moment bun de relaxare, iar întoul este sigur chiar și în vremea noului coronavirus, însă nu trebuie să uităm niciodată de protecția solară. Mai mult decât atât, nici în cazul plimărilor în oraș sau excursiilor și drumețiilor la munte nu trebuie să uităm de SPF. Razele dăunătoare accelerează procesul de îmbătrânire, cresc riscul de cancer de piele și cauzează acele arsuri solare.

Specialiștii din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății au câteva sfaturi pe care le recomandă, pentru a ne ajuta să ne ferim de razele dăunătoare și mai ales să apelăm corect la protecția solară:

Limitați timpul petrecut afară în timpul amiezii

Cele mai puternice raze ale soarelui se întâlnesc între orele 10:00 și 16:00. Specialiștii ne recomandă să încercăm pe cât posibil să limităm acest timp petrecut afară și să ieșim doar dacă este absolut necesar. Mai mult decât atât, când ieșim din casă la astfel de ore, este recomand să avem capul acoperit de o șapcă sau pălărie din paie.

Verificați indicele UV și aplicați loțiune cu fator de protecție solară

Una dintre recomandările specialiștilor este să verificați întotdeauna indicele UV atunci când alegeți să ieșiți afară pe timpul verii. Mai mult decât atât, în zilele în care acesta este ridicat, nu uitați să folosiți o cremă cu un factor de protecție mare, pe care să o aplicați pe piele.

Mersul și statul pe la umbră, o soluție de moment

Dacă trebuie să ieșiți din casă, stați la umbră sau mergeți pe la umbră. Este o soluție de moment prin care puteți evita razele nocive ale soarelui. OMS recomandă însă să țineți minte că nu trebuie să uitați de aplicare factorului de protecție solară, căci frunzele copacilor sau pânza de la baladachinele ori umbrelele de plajă nu este suficient pentru a te feri de razele dăunătoare ale soarelui.

OMS recomandă să acordați mai multă atenție hainelor pe care le purtați vara

Este foarte important să alegeți pălăriile sau alte accesorii corect atunci când doriți să vă protejați de razele UV-A și UV-B. Spre exemplu o pălărie cu margini largi vă va ajuta să vă protejați ochii, fața și umerii, iar ochelarii de soare care asigură o protecție de până la 100% împotriva celor două tipuri de raze vor reduce semnificativ impactul pe care soarele îl are asupra ochilor.

Folosiți loțiunile cu factor de protecție solară

Înainte să ieșiți din casă, în timpul verii, aplicați o cremă de protecție solară cu un factor de cel puțin 15+, care să protejeze atât împotriva razelor UV-A cât și UV-B. Aceasta trebuie reaplicată odată la două ore. În cazul în care nu este posibil, încercați să reutilizați crema ori de câte ori situația o permite.

Mai mult decât atât, în cazul loțiunilor de protecție solară, specialiștii recomandă utilizarea lor pe tot parcursul anului, nu doar în lunile de vară. Astfel puteți proteja tenul de radicalii liberi și efectele acestora asupra pielii.

OMS ne sfătuiește să evităm plaja la orele de vârf și saloanele de bronzare

Pentru a menține o piele sănătoasă și a diminua efectele razelor nocive ale soarelui, Organizația Mondială a Sănătății ne sfîtuișete să evităm plaja între orele 10:00 și 14:00 și mersul la saloanele de bronzare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:21 - Numărul pensionarilor a scăzut, în noiembrie, cu aproape 17.000 de persoane. Cât a fost pensia medie în această lună
12:03 - Toni Greblă: În situația în care CCR consideră că este necesar să verifice toate secțiile de votare din lume, situația va complica foarte mult desfășurarea alegerilor. Nu știu ce nume să trecem pe buletinele de vot pentru turul doi
11:36 - Avertizare Cod galben de vreme rea, emisă de meteorologi pentru aproape jumătate din țară. Care sunt județele afectate
11:15 - Câte posibile incidente au fost semnalate de la debutul campaniei electorale pentru parlamentare? MAI a dat toate detaliile. Continuarea propagandei electorale, aspru sancționată
10:56 - Se fac ultimele pregătiri pentru parada militară de Ziua Națională! Pentru prima dată, pe 1 Decembrie, vom putea vedea și o dronă Bayraktar. Ce alte elemente de noutate vor mai fi (VIDEO)
10:21 - A început votul în diaspora pentru alegerile parlamentare. Peste 13.400 de români au votat deja
00:03 - Volodimir Zelenski susține că războiul poate înceta dacă Ucraina intră în NATO, deocamdată fără teritoriile ocupate
23:59 - Câte gâini ai voie să crești în curte legal? Un locuitor din Oradea a fost sancționat pentru că a depășit numărul
23:59 - De luni, curierii poștali vor începe distribuirea pensiilor. Ce creștere vor înregistra veniturile seniorilor din ianuarie 2025
23:34 - Românii, invitați să studieze în Rusia în plin scandal cu candidatul pro-rus Călin Georgescu în prim plan