Pepenele este pe placul tuturor, mai ales pe timpul verii. Multă lume adoră să se răcorească cu ajutorul acestui fruct delicios, pe care nutriţioniştii îl recomandă pentru calităţile sale incontestabile. Originar din Africa, el a devenit foarte popular pe plan mondial, având numai în România trei denumiri diferite: harbuz, lubeniţă sau curcubete. Mai jos, sunt prezentate cinci lucruri pe care nu le știai despre acest fruct.
Pepenele roșu nu este doar un frunct gustos, ci are și foarte multe beneficii. Fiecare 100 de grame din acest fruct al îngerilor conţine 30 de calorii, 1 gram de fibre, 10 grame de zahăr, 1 gram de proteine, vitamina A, C, E, D, niacină, tiamină, vitamina B6, B12, acid pantotenic şi numeroase minerale precum fierul, calciul, magneziul, manganul, potasiul, fosforul, zincul, seleniul etc.
De asemenea, acest fruct ajută la eliminarea toxinelor din organism, iar două felii de pepene reprezintă echivalentul a unui pahar mare cu apă.
Printre alte proprietăți benefice ale pepenelui roșu se numără faptul că hidratează și remineralizează, datorită conținutului ridicat de apă, are rol antioxidant, datorită licopenului pe care îl conține, este ideal pentru persoanele care vor să piardă în greutate, ajută la curățarea organismului de toxine și stimulează diureza.
Pepenele roșu este un aliment de nădejte petru persoanele care sunt la dietă sau care vor să mai dea jos câteva kilograme.
100 de grame de pepene roșu coține 30 de calorii, ceea ce înseamnă că un pepene roșu de dimensiuni medii, care cântărește trei kilograme, ar avea în jur de 900 de calorii.
Pe perioada verii, dieta cu pepene roșu este una dintre cele mai recomandate. Motivul ar fi faptul că, pe lângă scăderea în greutate, organismul are parte și de o detoxifiere care poate produce îmbunătățiri asupra sănătății.
De asemenea, conținutul extrem de scăzut de grăsimi şi colesterol şi nivelul crescut de antioxidanţi (licopenul) din pepene face din acest fruct un aliat de nădejde în lupta cu radicalii liberi, protejând astfel vasele de sânge şi împiedicând îngroşarea pereţilor arteriali.
Consumarea pepenelui roșu în timpul sarcinii este foarte benefică. Motivele sunt multe și variate. De exemplu, acest fruct ușurează arsurile de stomac, reduce umflăturile, rărește grețurile matinale, dar și deshidratarea.
De asemenea, mineralele pe care le conține pepenele roșu ajută la prevenirea crampelor musculare din al treilea trimestru de sarcină. Ba mai mult, consumul de pepene reduce cu jumătate riscul de preeclampsie – toxemie gravidică datorită conținutului de licopenă.
În altă ordine de idei, este benefic și pentru sănătatea fătului pentru că acest fruct delicios conține multe vitamine și minerale. Pentru mamă, potasiul din pepene reglează echilibrul de apă din sânge și din țesutul corpului în timpul sarcinii, cu efect de hidratare.
Femeile care alăptează trec printr-o perioadă de restricții pentru a avea grijă de diata bebelușului. Nu este indicat ca femeile care alăptează să consume orice fel de fructe și legume. Consumul pepenelui roșu în timpul alăptării poate avea beneficii, dar poate și dăuna.
Pepenele roșu poate provoca o potențială reacție alergică la copil. De asemnea, din cauză că are un conținut ridicat de apă, se crede că poate dăuna lactației.
Cum am mai spus, pepenele roșu este fructul cel mai bogat în apă, așa că asigură o hidratare foarte bogată. Substanțele nutritive care se găsesc în pepenele roșu sunt: vitaminele A, B6, B12, C, D si E, proteine, fier, calciu, magneziu, mangan, potasiu, zinc, fosfor, beta caroten, seleniu, acid folic, fibre, acid pantotenic, tiamină și niacină. Aceste substanțe sunt folositoare și pentru mamă, dar și pentru dezvoltarea bebelușului.
Anul 2020 a adus o mică întârziere în prgramul de culegere al lubenițelor. Fermierii nu au putut recolta fructele mai devreme, având în vedere grindina care a afectat puternic zona Dăbuleni. La acest moment, însă, pepenele roșu a ajuns deja pe tarabe, prețul fiind de 3 lei/kilogram, potrivit playtech.ro.
Mai mult decât atât, fermierii locali ar fi chiar nemulțumiți de preț, din cauza importurilor. Pepenele Roșu românească având, la producător, un preț de pornire de 2 lei/kilogram.