Două arme are deocamdată omul de rând în faţa pandemiei: măştile de protecţie şi distanţarea socială. Dacă tratamentul e incert iar vaccinul încă departe, cel puţin purtarea unei măşti şi evitarea contactului cu ceilalţi, ne sunt accesibile. În cazul în care nu ai reuşit să îţi cumperi o mască de protecţie, ţi-o poţi face acasă cu succes.
Conform unui studiu efectuat de către cercetătorii de la Universitatea din Cambridge, măștile de protecție confecționate acasă, spre deosebire de cele chirurgicale din comerț, ajung să filtreze aproximativ jumătate dintre particulele și virusurile din aer. Nici măștile chirurgicale din comerț nu opresc particulele 100%, ci în proporție de 96%.
Prin simpla acoperirea feței se reduce răspândirea coronavirusuluiprin blocarea germenilor care sunt împrăștiați în timpul strănutului sau tusei unei persoane infectate, însă experții spun că gradul de protecție este determinat și de țesăturadin care este fabricată masca.
Măştile textile trebuie să aibă mai multe straturi de material textil care să asigure protecţia. Asiguraţi-vă că se potriveasc perfect peste faţă, sunt confortabile şi bine asigurate după urechi sau cap.
Pentru a acoperi corect fața, masca de protecție făcută în casă trebuie să aibă dimensiunea de minim 19 cm x 9,5 cm.
Cele mai simple metode de confecţionare a unor măşti pentru protecţia de noul coronavirus sunt din tricouri, bandane, prosoape, eşarfe sau chiar filtre de cafea.
Dacă doriți să vă verificaţi densitatea materialului, puteți testa cu ajutorul unei lumini. Apropiați o sursă de lumină de tesătură și dacă trece prin material și aproape vedeți firele materialului cu ochiul liber, este ineficientă, spun specialiștii.
Majoritatea modelelor pot fi realizate cu ajutorul unor foarfece şi legate cu elastice, dar cei care au acasă o maşină de cusut îşi pot confecţiona măşti mult mai elaborate.
Materiale necesare:
O bucată de material de material textil cu o latură de 21 de cm;
Elastic
O foarfecă, bolduri, ac şi ață
Un creion normal sau de croitorie.
Cum se confecţionează
Pe două dintre laturile măștii vor fi pliurile, iar acestea trebuie orientate de sus în jos, pornind măsurarea măștii din partea de sus.
Se fac semne pe material, iar acesta se îndoaie pentru a putea face pliurile. Astfel: Se lasă un 1 cm rezervă și 4 cm de la margine. Urmează pliul de 3 cm, se lasă 1 cm, apoi se face pliul de 2,5 cm. Se lasă 1,5 cm, apoi se face pliul de 3 cm, apoi rămân 4 cm plus 1 cm de rezervă.
Sunt trei pliuri ce trebuie orientate în jos, cu mici distanțe între ele. Se coase latura de jos și latura de sus și se face un tiv prin care mai târziu se poate strecura firul de întăritură.
Se poate folosi ac și ață dacă nu ai mașină de cusut. După ce a fost cusut tivul, în partea de sus a măștii se pune firul de întăritură. Acum, marginile măștii se îndoaie și se cos, dar se lasă un canal de aproximativ 1cm pentru elastic. Elasticul poate fi de aproximativ 18 cm lungime, lat de 0,5 cm și moale, pentru a nu te răni în zona urechilor.Iată tutorialul video, pas cu pas.
Cum se face masca de protecție acasă. Tutorial
Dacă la începutul epidemiei, multe țări occidentale au reiterat că utilizarea pe scară largă a măștilor nu este necesară, în ultimele zile, mai multe țări europene au adoptat o nouă poziție cu privire la purtarea măștilor. Acest lucru a devenit obligatoriu în Cehia și Slovenia, iar Austria recomandă purtarea măştilor în supermarketuri.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat că măştile chirurgicale trebuie să fie rezervate personalului medical, dar a deschis calea spre utilizarea extinsă a măştilor, chiar artizanale, de către marele public cu scopul de a limita propagarea noului coronavirus.
„Va dura pânâne vom obișnui cu aceastăpractica dar din ce vad și din informatțile pe care le avem, ar fi bine săîncepem săaplicăm aceastăpracticăcât de repede posibil, indiferent de cine ar râde de noi și cât de haios sau ciudat am arăta”, a transmis şi Raed Arafatîntr-un mesaj pe Facebook.