Actorul Ion Dichiseanu a decedat astăzi, 20 mai. Artistul avea vârsta de 87 de ani. Mai bine de trei luni a fost internat la Spitalul Floreasca, din București, în urma unei infecții.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Ioana, fiica marelui actor, a anunțat în februarie faptul că starea de sănătate a tatălui ei se înrăutățise în urma unor erori făcute de unul sau mai mulți medici.
„Este adevărat că tata trece din nou printr-o cumpănă. Nu a avut nici data trecută, nici acum, legătură cu SARS-COV-2. Totul este din cauza unei investigații făcute greșit, la începutul lunii decembrie, la o clinica privată, dar mai multe detalii voi da la momentul oportun.
Știu că pentru el, cea mai mare bucurie a acestei profesii este iubirea publicului. Așa că vă rog să ne îndreptăm gândurile și rugăciunile pentru ca tata să vină cu bine acasă. Doamne ajută!”, a scris atunci Ioana Dichiseanu pe pagina de Facebook.
Ion Dichiseanu a decedat joi, 20 mai, la Spitalul Floreasca. Actorul a lăsat în urmă o filmografie impresionantă, dar un lucru mai puțin cunoscut este faptul că la bătrânețe, acesta avea venituri modeste, raportate la notorietatea sa.
În 2015, Ion Dichiseanu avea o pensie de doar 1.500 de lei, potrivit presei din acea perioadă. În schimb, actorul își asigura un venit mai liniștitor din imobilul comercial pe care-l avea în chirie, pentru care obținea 700 de euro pe lună.
Având în vedere majorările de pensii din ultimii ani, cel mai probabil, Ion Dichiseanu încasa lunar, în anul 2021, puțin peste 2.000 de lei de la stat, sumă netă.
În ultimul deceniu, aparițiile lui Dichiseanu în diverse lungmetraje sau seriale TV au fost din ce în ce mai rare. Ultimul rol într-un film l-a avut în „Între Chin și Amin”, din 2019, în care a jucat alături de Constantin Cotimanis.
Ion Dichiseanu a fost unul dintre cei mai iubiți actori de teatru și film din România. Studiile de profil le-a absolvit în 1959, la IATC (Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, Facultatea de Teatru din București).
Cunoscutul actor a fost desemnat Cetățean de Onoare al Adjudui (județul Bacău), orașul său natal, iar în anul 2019 a fost decorat de președintele României, Klaus Iohannis, cu Ordinul Serviciul Credincios în grad de ofițer.
Printre rolurile memorabile bifate de-a lungul carierei de către Ion Dichiseanu se numără: Petrescu, din „Tunelul”, Furius, din „Kampf um Rom I”, Căpitanul Margarit, din „Trandafirul Galben” și Pierre Vaillant, din serialul de succes „Toate Pânzele Sus”, regizat de către Mircea Mureșan, în anul 1976.
Carismaticul actor a jucat în 54 de filme, iar debutul l-a avut la începutul anilor ’60, în lungmetrajul „Darclee”.
Artistul cu o carieră care s-a întins de-a lungul mai multor decenii, este recunoscut drept un Don Juan al României. A avut relații amoroase cu mai multe femei superbe, printre care și celebra actriță și cântăreațădin Spania, Sara Montiel.
Amănunte despre viața sa amoroasă a oferit Dichiseanu prin intermediul romanului autobiografic, publicat în 1995,„Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel”.
„Trăiam ceva ca un miraj. Topiți unul dupăaltul, nu vedeam și nu auzeam nimic, eram doar noi doi. Ca doi adolescenți… Nu am putut uita nici o clipăaceastădragoste nebuneascăși, așa cum s-a și dovedit, imposibilă”, a notat actorul în cartea sa.
În 1985, Ion Dichiseanu a cunoscut-o pe Simona Florescu, mai tânără cu 35 de ani, cu care a fost căsătorit până în anul 2008.