Radu Banciu a comentat, în ediția de joi seară a emisiunii Lumea lui Banciu, un raport al Comisiei Europene, potrivit căruia drumurile din România au fost, în 2019, cele mai periculoase din Uniunea Europeană. Țara noastră a înregistrat 96 de decese la un milion de locuitori, media europeană fiind de 51. Cel mai bine la acest indicator a stat Suedia, cu 22 de morți în accidentele rutiere milionul de locuitori.
„Află din îndreptarul ăsta ortografic și ortopedic european – nu ortoepic, ci ortopedic, o să vedeți de ce – despre drumurile europene. Adică un fel de masterplan european. Mereu ne-a interesat această chestiune.
Cică România este… CUM?? Pe ultimul loc în UE la acest indicator. Na, trăsni-l-ar!!
Deci din 2019. E un pic mai vechi, de asta. În 2020 sigur n-o să mai fim ultimii. Bă, a dracului, că eu știam că avem comisar european pentru Transpoturi pe doamna Vălean Căcărău (Adina Vălean – n.r.). România cică ar avea cele mai nesigure drumuri din Europa, Europa, la rândul ei, având cele mai sigure drumuri din lume. Cum o veni asta? Înseamnă că nu stăm chiar așa de rău. În fine…
Zice așa: opt state membre ale Uniunii Europene au înregistrat anul trecut cel mai mic număr de decese provocate vreodată de accidentele rutiere, Croația fiind pe primul loc. Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Letonia, Luxemburg și Suedia urmează.
La polul opus e… CINE?? România? Cu 96 de decese la milionul de locuitori în accidente rutiere. E cel mai mare din UE. Aoleo…
Urmează, bineînțeles, Bulgaria, dar acolo cei care mor sunt mai mulți români. 89 de decese acolo la milionul de locuitori. Polonia are 77.
România a înregistrat, totuși, progrese în ultimii zece ani, în condițiile în care numărul de accidente rutiere mortale a scăzut de la 117 până la 96. Deci stăm ”bine” la decese”, a afirmat Radu Banciu, în ediția de joi seară a emisiunii Lumea lui Banciu.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Comisia Europeană a anunțat joi că, în 2019, drumurile europene au fost cele mai sigure din lume, cu o medie de 51 de accidente mortale la un milion de locuitori. Anul trecut, circa 22.800 de oameni au murit în accidente produse pe drumurile din UE, cu 2% mai puțin decât în 2018.
România, însă, e pe ultimul loc în Uniunea Europeană la acest indicator, cu 96 de accidente mortale la un milion de locuitori. Totuși, țara noastră a înregistrat o scădere cu 22% a victimelor în accidente, în ultimii 10 ani.
Croaţia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Letonia, Luxemburg şi Suedia au înregistrat în 2019 cel mai mic număr de decese provocate vreodată de accidente.
„Niciun deces sau accident grav pe drumurile din Europa în 2050. Acesta este obiectivul nostru. Ne propunem cu 50% mai puţine decese şi cu 50% mai puţine accidente grave până în 2030 şi ştim că această ţintă poate fi atinsă”, a declarat Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi.
Joi, premierul Ludovic Orban a anunțat că guvernanții liberal și-au propus ca, în următorii doi ani, să pornească aproape toate proiectele importante pentru dezvoltarea României. 40 de miliarde de euro urmează să fie alocate numai pentru infrastructura rutieră.
„În infrastructura rutieră și feroviară planificăm investiții de aproximativ 40 de miliarde de euro. Vrem să dezvoltăm și infrastructura aeroportuară, cu planuri extrem de serioase, punerea în practică a masterplanului de dezvoltare a aeroportului Otopeni și dezvoltarea altor aerporturi. Lucrările de navigabilitate a Dunării sunt funamentale pentru a fructifica prezenta celei mai importante axe de transport fluvial”, a declarat, joi, șeful Guvernului.