Radu Banciu a amintit, în ediția de joi seară a emisiunii „Lumea lui Banciu”, că a anunțat că 27 septembrie va fi data alegerilor locale, înainte ca acest lucru să fie anunțat oficial. La fel s-a întâmplat și în cazul parlamentarelor, despre care el spunea încă de ieri că vor avea loc în 6 decembrie, lucru stabilit formal în ședința de Guvern de astăzi a cabinetului liberal condus de Ludovic Orban.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„Să vorbim două vorbe, fără să ocupăm spațiul emisiunii, despre alegerile din 6 decembrie, care par să fie bătute în cuie. Am anunțat cu o zi mai devreme, așa cum am făcut și pentru 27 septembrie, că noi am dat-o primii, abia a doua zi a apărut în ziare – 27 septembrie, data alegerilor locale, s-a demonstrat că este reală. Spuneam, ieri, că vom avea alegeri de Moș Nicolae. Ei, bine, Ludovic Orban a confirmat, astăzi, că este singura dată disponibilă cu adevărat, după studii aprofundate, și nu mai pot fi zarurile îndreptate în altă direcție. Deci, 6 decembrie, alegeri parlamentare, pentru cei care le vor mai apuca – evident, foarte puțini până atunci”, a declarat Radu Banciu, în direct pe B1 TV, care în aceeași emisiune a vorbit și despre redeschiderea școlilor.
Guvernul a stabilit ziua de 6 decembrie ca dată de desfășurare a alegerilor parlamentare din 2020. Deși decizia a fost anunțată oficial de Ionel Dancă,şeful Cancelariei prim-ministrului, la finalul ședinței de Guvern, premierul Ludovic Orban afirmase încă din debutul reuniunii de la Palatul Victoria că „data alegerilor nu poate fi decât 6 decembrie”.
„Alte două hotărâri de guvern importante în ceea ce priveşte calendarul alegerilor pentru perioada următoare, aşa cum premierul ne-a anunţat în deschiderea şedinţei de guvern – au fost propuse hotărârile de guvern iniţiate de Autoritatea Electorală Permanentă şi Ministerul Afacerilor Interne pentru stabilirea datei alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020, respectiv data de 6 decembrie 2020″, a declarat Ionel Dancă, şeful Cancelariei prim-ministrului, citat deAgerpres.
În stabilirea datei, explica anteriorpremierul, trebuie ținut cont de „prevederile constituționale care pe de o parte spun când se încheie mandatul actualului Parlament, și anume pe data de 21 decembrie. De asemenea, trebuie să ținem cont în stabilirea datei de prevederea constituțională, prin care Președintele trebuie să convoace Parlamentul nou-ales în termen de maximum 20 de zile de la data alegerilor. Coroborând toate aceste prevederi constituționale și legale, rezultă clar că data alegerilor nu poate fi decât 6 decembrie. Ca atare, proiectul de Hotărâre de Guvern pe care îl va introduce pe ordinea de zi domnul ministru Vela este primul proiect de Hotărâre de Guvern privitor la stabilirea datei de 6 decembrie ca dată a alegerilor parlamentare”.