Scandalul implementării 5G în România. Huawei le răspunde oficialilor americani: „Acuzații nefondate au afectat de o manieră incorectă reputația companiei” / „Vom continua să oferim României produse și soluții sigure și fiabile”

Scandalul implementării 5G în România. Huawei le răspunde oficialilor americani: Acuzații nefondate au afectat de o manieră incorectă reputația companiei / Vom continua să oferim României produse și soluții sigure și fiabile
Foto: Hepta.ro

CEO-ul Huawei România, George Zhang, a răspuns, printr-o poziție transmisă B1.ro, acuzațiilor lansate de către Robert Strayer, asistentul secretarului de stat american pentru afaceri internaționale, cibernetică și politici în domeniul informațiilor, privind nerespectarea criteriilor de integritate și transparență necesare pentru a lua parte la dezvoltarea viitoarei tehnologii 5G.

În răspunsul oferit pentru B1.ro, se subliniază că Huawei este o companie 100% privată, deținută de către angajații săi, și nu ar fi avut niciun incident de securitate major. Această replică vine ca urmare a acuzației părții americane conform căreia compania ar fi folosită pentru spionaj în favoarea guvernului chinez.

„Huawei respinge ferm, ca neavând o bază reală, acuzațiile aduse la adresa sa de dl. Robert Strayer, adjunctul asistentului secretarului de stat al SUA pentru afaceri internaționale, cibernetică și politici în domeniul informațiilor.

Huawei este o companie 100% privată, deținută de angajații săi. Huawei nu a avut nici un incident major de securitate cibernetică în colaborările sale cu peste 500 de furnizori de servicii de telecomunicații, inclusiv cu marea majoritate a operatorilor din top 50 la nivel global. Nu a existat niciodată un astfel de eveniment în peste 20 de ani de activitate și în niciuna din cele 170 de țări în care Huawei a conectat mai mult de 3 miliarde de oameni. Credem că nici un alt furnizor nu poate revendica un astfel de succes la nivel de securitate cibernetică.”, se arată în poziția Huawei România.

George Zhang respinge și afirmațiile oficialului american privind furtul de proprietate intelectuală pe care l-ar fi comis, susținând că, de fapt, Huawei este cea mai inovativă companie cu peste 85.000 de patente.

„Respectarea proprietății intelectuale este o parte esențială a practicii de afaceri și a eticii Huawei la nivel internațional. Huawei este lider global în drepturi de proprietate intelectuală. Prin investițiile permanente în activități de cercetare și dezvoltare (R&D) și prin angajamentul specialiștilor săi de top, Huawei este în fruntea industriei sale în ceea ce privește proprietatea intelectuală, fiind cea mai inovativă companie de pe piață. Cu peste 85.000 de patente, Huawei este numărul 1 în lume în ce privește numărul de patente deținute în domeniul IT&C, precum și numărul 1 în Europa și o companie din Top 50 în clasamentul general al deținătorilor de patente din SUA.”, se arată în replica oferită de Huawei România.

Compania chineză mai argumentează că procesul invocat de către oficialul american, cel privind conflictul dintre Huawei și T-Mobile, s-a încheiat prin a fi declarată nevinovată de acuzațiile aduse.

„Referitor la procesul civil de pe piața americană, din anul 2017, dintre Huawei și T-Mobile, dorim să subliniem pentru toate părțile interesate, inclusiv pentru dl. Strayer, că acest caz s-a finalizat printr-o decizie care a stabilit că Huawei nu se face vinovată de nici o daună, și nici de comportament voit și răuvoitor. Acest exemplu poate fi utilizat nu ca un argument împotriva Huawei, dar ca un caz în care acuzații nefondate au afectat de o manieră incorectă reputația companiei. Huawei dorește să reafirme că acționează în deplin respect și conformitate cu toate legile și reglementările aplicabile în fiecare dintre statele în care este prezentă”, se arată în comunicatul oferit de George Zhang.

Cât privește activitatea din România, acesta precizează că vrea ca prin serviciile oferite să contribuie la creșterea economică a României.

„Vom continua să oferim României produse și soluții sigure și fiabile. Totodată, suntem pregătiți să folosim expertiza noastră globală și avantajele indiscutabile ale inovațiilor Huawei pentru a contribui pe mai departe la creșterea economică a României”, încheie George Zhang.

Ce a afirmat oficialul american

Replica vine după ce oficialul american afirmase într-un briefing de presă că prin memorandumul de înțelegere semnat cu Statele Unite în timpul vizitei la Washington a lui Donald Trump, România trebuie să asigure trei criterii clare pe care să le respecte furnizorii.

„Suntem foarte mulțumiți de potențialul de a lucra cu România sub termenii memorandumului de înțelegere pentru a asigura că operatorii de telefonie din România și cetățenii români beneficiază de capabilitățile maxime ale tehnologiei 5G.

Sunt trei principii importante legate de furnizorii siguri în memorandumul de înțelegere. Cel mai important, să ne uităm la sistemul legal al țării în care furnizorul este localizat, transparența privind proprietarii și istoria activităților companiei care dorește să devină furnizor pentru tehnologia 5G. Credem că aceștia sunt cei mai importanți factori pentru a asigura că tehnologia nu este compromisă de un guvern străin, iar acestea trebuie să fie complementare cu alte măsuri de securitate care vor fi puse în practică în țări precum România”, a afirmat Robert Strayer.

Dacă în cazul României nu a menționat compania Huawei, când a venit vorba de Germania, atunci oficialul american a avut o poziție mai dură.

„Aș sublinia, cât privește Germania, că Huawei, drept exemplu, este sub acuzare penală în Statele Unite pentru furt de proprietate intelectuală de la T-Mobile, iar T-Mobile este o subsidiară a Deutsche Telekom.

Prin urmare există un lung istoric de furt de proprietate intelectuală din partea Huawei și de încălcare a legilor privind corupția în toată lumea. Cred că acestea sunt întrebările la care trebuie să răspundă compania pentru ca o țară precum Germania să ajungă la o concluzie privind încrederea pe care o acordă, cât și să explice cum protecțiile privind statul de drept sunt asigurate când nu există nicio justiție independentă în China”, a subliniat oficialul american.

Huawei și controversele privind implementarea noii tehnologii

Revenind la procesul de implementare a noii tehnologii 5G, România a transmis deja către Comisia Europeană un document cu privire la principalele riscuri, vulnerabilități și amenințări în domeniul securității cibernetice a rețelelor 5G, în contextul discuțiilor legate de producătorul de echipamente Huawei, a precizat, pentru B1.ro, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). (Detalii AICI)

Cu ocazia vizitei în România a premierul polonez Mateusz Morawiecki, ministrul Comunicaţiillor, Alexandru Petrescu, a semnat un memorandum alături de ministrul Afacerilor Digitale, Marek Zagórski, privind o înţelegere în domeniul digital.

Mai concret, cele două state se obligă să acţioneze în linia intereselor comune și convergente în materie de poziționare în formatele de cooperare europene, regionale și internaționale relevante, din perspectiva implementării de tehnologii 5G și a finanțării proiectelor de digitalizare.

De asemenea, România şi Polonia subliniază că vor respecta parteneriatul strategic cu Statele Unite, mai ales că sunt printre primele state care au semnat memorandumul privind reţelele 5G sigure şi de încredere.

Huawei nu ar trebui să fie inclusă între firmele care participă la licitația privind dezvoltarea tehnologiei 5G în urma avertismentele trase din Statele Unite, dar și din mai multe state occidentale, privind spionajul practic în favoarea statului chinez.

Pe 20 august, Klaus Iohannis a semnat un „Memorandum de Înțelegere” cu partea americană privind tehnologia 5G. Memorandumul stabileşte o serie de criterii pe care companiile participante la licitaţia din toamnă ar trebui să le respecte. Aceste criterii ar trebui să fie „compatibile cu statul de drept” şi să fie „transparente”, două aspecte la care China nu excelează.

Criteriile sunt:

– Dacă furnizorul este, în lipsa pârghiilor juridice, sub controlul guvernului unui alt stat;

– Dacă furnizorul are o structură a acționariatului transparentă;

– Dacă furnizorul are o istorie de comportament corporatist etic și este supus unui regim juridic care impune practici corporative transparente.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`