Roverul Perseverance al SUA a aterizat cu succes pe Marte, joi, alături de un elicopter intitulat Ingenuity, ce era atașat de nava robotizată. Misiunea Marte 2020 este văzută ca un prim pas pentru colectarea de probe de rocă marțiană și își propune să cerceteze de o manieră directă eventuale condiții de viață pe planeta roșie.
Marte 2020 a NASA este a treia misiune care sosește cu succes pe planeta roșie într-un interval de 10 zile și aduce în scenă cel mai mare rover american care a aterizat vreodată pe Marte, iar nava spațială are atașată și primul elicopter „marțian”, potrivit Deutsche Welle.
După cum era plănuit, Perseverance a aterizat la Craterul Jezero, la nord de ecuatorul marțian, într-o regiune intitulată Isidis Planitia. Este vorba despre o regiune deja parcursă de instrumentele americane, inclusiv de roverul Curiosity, care este încă activ. Cu toate acestea, Curiosity se află în prezent la o distanță de 3.700 de kilometri.
Trei misiuni marțiene au fost demarate în iulie 2020. Pe lângă Marte 2020 a NASA, mai există Misiunea Marte a Emiratelor Arabe Unite și Tianwen-1 a Chinei. Cu toate acestea, operațiunile EAU și cele chineze se referă la nave spațiale aflate pe orbita planetei roșii – totuși, Tianwen-1 va încerca să lanseze și ea un rover pe Marte în acest an.
Cel mai experimentat explorator al planetei Marte este de departe SUA. Perseverance este cel mai mare rover NASA care a aterizat vreodată acolo și are misiunea de a căuta apă și alte semne de viață. Totodată, va colecta probe de rocă și sol, pe care le va depozita în canistre – acestea vor fi aduse pe Pământ în următorii 10 ani, în cadrul unor misiuni comune americane și europene.
Perseverance a ajuns intact pe Marte, joi seară, iar aterizarea a presupus o procedură deosebit de complicată,întrucât roverul a trebuit să frânezede la peste 22.000 de kilometri pe oră până la o oprire completă într-un interval de doar șapte minute–pe careNASAle numește cele „șapte minute de teroare” – perioada de timp dintre momentul în care roverul intră în atmosfera planetei și aterizarea sa pe suprafață. Nu exista o a doua șansă, notează șiThe New York Times.
Roverul Perseverance avea atașat și un elicopter, Ingenuity, primul care a ajuns vreodată pe Marte. Mai exact, este vorba despre un dispozitiv experimental pe care NASA îl va folosi pentru a studia decolarea și zborul în atmosfera marțiană.
foto simbol concept artistic: Hepta.ro / Zuma Press / NASA
Cum atmosfera marțiană este mult mai subțire decât atmosfera Pământului, zborul pe planeta roșie ar putea fi complet diferit – ar putea fi nevoie de mai multă putere, elicele ar trebui să se rotească la o viteză diferită șamd.
foto model de zbor: Hepta.ro / Zuma Press / R. Lannom
Fie că funcționează sau nu, acest lucru este aproape irelevant la ora actuală. Oricare ar fi deznodământul, SUA va deveni prima națiune care testează zborul „într-o altă lume”, după cum a subliniat și NASA.
foto model de zbor: Hepta.ro / Zuma Press / R. Lannom
Mai mult decât atât, cel mai probabil, studierea zborului pe Marte va pava drumul către noi orizonturi, în care astronauții ar putea fi capabili să călătorească acolo și să revină pe Pământ, chiar dacă ar putea dura și 30 de ani până când astfel de misiuni vor deveni o realitate.
foto model de zbor: Hepta.ro / Zuma Press / R. Lannom
În esență, Ingenuity este mai degrabă asemănător unei drone, însă experții americani speră că elicopterul va livra cunoștințe esențiale despre condițiile de zbor dintr-o altă lume.