Compania SpaceX a testat cu succes, duminică, primul sistem de catapultare al astronauţilor dintr-o rachetă ale cărei motoare au fost oprite intenţionat, astfel încât să fie simulatăo defecţiune tehnică.
Scopul lansării a fost de a testa cât de eficienţa este capsula în evacuarea unor astronauţi de la bordul unei rachete care are probleme tehnice.
La bordul capsulei SpaceX, denumită „Crew Dragon”, au fost introduse şi două manechine, în locul astronauţilor umani.Iar la momentul detaşării de rachetă, capsula şi-a activat propriile motoare şi a simulat o aterizare de urgenţă. Capsula s-a prăbuşit în ocean, la 19 kilometri de la punctul de lansare al rachetei din Cape Canaveral, Florida.
Întregul test a durat doar zece minute şi intial era programat să aibă loc sâmbătă, însă a fost amânat.
Până acum, singurele modalităţi prin care astronauţii puteau să scape dintr-o navetă cu probleme tehnice erau dacă săreau efectiv din ea cu paraşuta sau cu ajutorul unei capsule „Soyuz”. Sistemul a fost introdus la scurt timp după explozia navetei „Challenger” în 1986. Dar chiar şi acel sistem nu putea fi folosit decât în faza de lansare – spre deosebire de capsula SpaceX, care se poate folosi.
Alternative la săritul cu paraşuta erau capsula rusească „Soyuz” sau cea chinezească „Shenzhou”. Însă chiar şi acestea nu putea fi folosite decât la faza lansării. Odată ajunsă în straturile superioare ale atmosferei, naveta ejecta capsulele, deprivând astfel astronauţii de orice mijloc de a reveni înapoi pe Pământ în situaţia în care naveta lor întâmpina probleme tehnice ireparabile în spaţiu.
Watch live as SpaceX tests Crew Dragon’s in-flight launch escape capabilities https://t.co/lcfz0LS8O9
— SpaceX (@SpaceX) January 19, 2020