Guvernul Dăncilă trebuie să transpună în legislația română, prin ordonanță de urgență, memorandumul încheiat de România cu Statele Unite pe tema 5G, în caz contrar licitația pentru stabilirea companiei care va construi reţeaua 5G nu va mai putea avea loc anul acesta, a precizat, miercuri, la Cluj-Napoca, Sorin Grindeanu, preşedintele Autorităţii Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).
Însă potrivit tot lui Sorin Grindeanu, până acum nu ar fi primit niciun răspuns de la Guvern. Asta deşi, în cazul unei anulari a licitaţiei, bugetul de stat ar ptuea suferi o pierdere de 2 miliarde .
”Noi, cei care trebuie să organizăm această licitație, trebuie să furnizăm operatorilor toate informațiile necesare, să fie o licitație cât se poate de transparentă. Vorbim de companii mari care trebuie să își construiască bugetele, să vină cu oferte competitive”, a precizat Sorin Grindeanu.
Grindeanu a spus că a trimis adrese și la Administrația Prezidențială şi la CSAT, dar că nici de la acestea nu a primit răspuns.
„Datoria noastră e să le oferim toate informațiile. Acest memorandum trebuie transpus în legislație primară pentru că nu ține loc de lege. (…) Noi am terminat perioada de consultare publică, am primit observații din partea operatorilor, dar licitația propriu-zisă pentru 5G este legată și de această componentă, acest memorandum. Dacă nu se va reuși s-ar putea să fim în situația de a amâna licitația pentru anul viitor”, a adăugat președintele ANCOM.
Sursă foto: Facebook / Huawei
Despre ce memorandum vorbeşte Sorin Grindeanu
Pe 20 august preşedintele Klaus Iohannis a semnat un „Memorandum de Înțelegere” împreunăcu președintele Donald Trump privind tehnologia 5G, preşedintele exprimându-şi şi dorinţă ca la licitaţie să vină inclusiv firme americane.
Memorandumul semnat cu partea americană stabileşte o serie de criterii pe care companiile participante la licitaţia din toamnă ar trebui să le respecte. Aceste criterii ar trebui să fie „compatibile cu statul de drept” şi să fie „transparente”, două aspecte la care China nu excelează.
Criteriile sunt:
De precizat că memorandumul a fost contrasemnat de ambasadorul României la Washinton, ceea ce înseamnă că a avut mandat de la Guvernul României (altfel nu l-ar fi putut semna). Prin urmare, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale ştia de prevederile memorandumului.
Iar pe 22 august, Huawei România a fost inclusă şi pe „lista neagră” a entităților care au nevoie de permisiunea autorităților americane pentru a face afaceri cu SUA.
Licitaţia pentru stabilirea companiei care ne va construi reţeaua 5G ar urma să fie organizată cândva în al patrulea trimestru (intervalul octombrie-decembrie – n.r.) al acestui an.
Foto: Sorin Grindeanu, preşedintele ANCOM (sursa foto: Facebook / Sorin Grindeanu)
Reacţia companiei Huawei Romania la problematica memorandumului
Recent, ambasadorul american la Uniunea Europeană, Gordon Sondland, a declarat, la București, că unul din scopurile memorandumului semnat de România și SUA este ca țara noastră să devină „liberă de Huawei”.
În replică, Huawei a precizat că: ”Huawei se opune acuzațiilor nefondate făcute de dl Sondland în România. Aceasta este, în mod evident, o acțiune motivată politic împotriva Huawei și o interferare în zona mediului de afaceri al României. Guvernul SUA atacă Huawei de foarte multă vreme, însă fără a oferi dovezi solide care să justifice acest comportament. Fără implicarea Huawei, rețelele SUA vor continua să fie de o calitate inferioară comparativ cu cele europene, deși sunt de 3 ori mai costisitoare. În plus, rețelele Statelor Unite nu oferă securitate sporită. În aceste condiții, este ridicolă încercarea guvernului SUA de a forța propagarea unei experiențe de calitate scăzută, către alte țări.
Huawei a apreciat întotdeauna inițiativa UE de a gestiona capitolul siguranței cibernetice pe bază de standarde și mecanisme de securitate și cunoaște faptul că România ia, de asemenea, parte în mod activ la acest proces, ajutând la dezvoltarea acestuia. Compania consideră că aceasta este modalitatea potrivită de a face față provocărilor de securitate cibernetică”.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.