Iubești gustul sfeclei murate alături de preparatele de post, din iarnă sau chiar lângă o friptura? Pregătește-o înca din toamna. Iata cum pui sfecla roșie la murat în otet cu un minim de efort.
Pentru prepararea sfeclei roșii murate ai nevoie de: 1 kg sfeclă, 1 litru de oțet, 1 litru de apă, 1 lingură sare muraturi, 1 lingură zahăr, 2-3 bucăți hrean, 1 lingură boabe de piper.
Se spală sfecla cu o periuță specială sau cu un burete de vase. Curata sfecla, freac-o cu putina sare si infasoar-o in folie de aluminiu, apoi da-o la cuptor pentru circa 30 minute, la 200 grade.
Cand poti patrunde sfecla cu furculita, scoate-o din folie si las-o sa se raceasca complet.
Taie sfecla cubulete si pune-o in borcane sterilizate. Asaza in borcane, printre bucatelele de sfecla, si batonase de hrean, taiate pe lungime.
In rastimp, pregateste moarea, punand la fiert 1 L de apa cu 1 L de otet, cu piperul, sarea si zaharul, potrivit savoriurbane.com. Toarna moarea clocotita peste sfecla in borcanele asezate pe o tava metalica si pune capacul imediat dupa.
Întoarce borcanele pe capac si lasa-le sa se raceasca pana a doua zi, inainte de a le muta in camara, pentru iarna.
Se spală bine sfecla, fărăa fi decojită, și se pune într-o oală cu apă rece, suficientă cât să acopere conținutul. La fiecare kilogram de sfeclă si căte 2 linguri de zahăr și 2 lingurite rase de sare.
Din momentul în care apa începe să clocotească lasați sfecla roșie la fiert circa 30-50 de minute. Apoi o puteți testa cu scobitoarea. În funcție de rezultat mai lasați sfeclele la fiert timp de 10-15 minute.
Sfecla se poate coace și în cuptor. Preîncălzim cuptorul la 200 C (treapta mare la cuptoarele pe gaz) si punem sfecla spălată pe o tavă cu hârtie de copt. Coacem sfeclele 30-60 de minute, în funcție de mărime. Unele metode prevăd învelirea sfeclelor în folie de aluminiu (individual sau la grămadă, ca într-o punguță).
Sfecla fiartă sau coaptă putem să o tăiem felii, atât cu cuțitul obișnuit cât și cu cel ondulat, cuburi sau să o dăm pe răzătoare.
Sfecla este sănătoasă și foarte gustoasă.
Se pune apa într-o cratiță încăpătoare, impreuna cu chimenul, sarea și zahărul. Puteți adapta cantitățile în funcție de cât de dulce sau nu o vreți. P
Punem o crăticioara pe foc și punem la fiert totul 10 minute la foc mic/mediu. Astfel chimenul își eliberează aroma atât de plăcută. Stingem focul si adăugăm oțetul.
Borcanele și capacele se sterilizează. Ulterior, așezăm feliile de sfeclă în borcane, fără a fi strivite. Se adaugă 2-3 fâșii de hrean. Hreanul are rol de conservare dar și de păstrare a texturii legumelor murate (le menține crocante).
Borcanele se pun pe o tavă metalică care să preia șocul termic și se toarnă lichidul fierbinte.
Se închid strâns borcanele și pot fi învelite, pentru a se răci lent.
Se lasă nemișcate timp de 24 de ore.