Cum pui sfeclă roșie murată la borcan, pentru iarnă. Cea mai gustoasă rețetă

Cum pui sfeclă roșie murată la borcan, pentru iarnă. Cea mai gustoasă rețetă
Foto: Pixabay

Iubești gustul sfeclei murate alături de preparatele de post, din iarnă sau chiar lângă o friptura? Pregătește-o înca din toamna. Iata cum pui sfecla roșie la murat în otet cu un minim de efort.

Ingredientele de care vei avea nevoie

Pentru prepararea sfeclei roșii murate ai nevoie de: 1 kg sfeclă, 1 litru de oțet, 1 litru de apă, 1 lingură sare muraturi, 1 lingură zahăr, 2-3 bucăți hrean, 1 lingură boabe de piper.

Rețetă de sfeclă roșie murată

Se spală sfecla cu o periuță specială sau cu un burete de vase. Curata sfecla, freac-o cu putina sare si infasoar-o in folie de aluminiu, apoi da-o la cuptor pentru circa 30 minute, la 200 grade.

Cand poti patrunde sfecla cu furculita, scoate-o din folie si las-o sa se raceasca complet.

Taie sfecla cubulete si pune-o in borcane sterilizate. Asaza in borcane, printre bucatelele de sfecla, si batonase de hrean, taiate pe lungime.

In rastimp, pregateste moarea, punand la fiert 1 L de apa cu 1 L de otet, cu piperul, sarea si zaharul, potrivit savoriurbane.com. Toarna moarea clocotita peste sfecla in borcanele asezate pe o tava metalica si pune capacul imediat dupa.

Întoarce borcanele pe capac si lasa-le sa se raceasca pana a doua zi, inainte de a le muta in camara, pentru iarna.

Cum se fierbe sfecla

Se spală bine sfecla, fărăa fi decojită, și se pune într-o oală cu apă rece, suficientă cât să acopere conținutul. La fiecare kilogram de sfeclă si căte 2 linguri de zahăr și 2 lingurite rase de sare.

Din momentul în care apa începe să clocotească lasați sfecla roșie la fiert circa 30-50 de minute. Apoi o puteți testa cu scobitoarea. În funcție de rezultat mai lasați sfeclele la fiert timp de 10-15 minute.

Cum se coace sfecla

Sfecla se poate coace și în cuptor. Preîncălzim cuptorul la 200 C (treapta mare la cuptoarele pe gaz) si punem sfecla spălată pe o tavă cu hârtie de copt. Coacem sfeclele 30-60 de minute, în funcție de mărime. Unele metode prevăd învelirea sfeclelor în folie de aluminiu (individual sau la grămadă, ca într-o punguță).

Cum se taie sfecla fiartă sau coaptă

Sfecla fiartă sau coaptă putem să o tăiem felii, atât cu cuțitul obișnuit cât și cu cel ondulat, cuburi sau să o dăm pe răzătoare.

Sfecla este sănătoasă și foarte gustoasă.

Cum se pregătește saramura cu chimen și oțet

Se pune apa într-o cratiță încăpătoare, impreuna cu chimenul, sarea și zahărul. Puteți adapta cantitățile în funcție de cât de dulce sau nu o vreți. P

Punem o crăticioara pe foc și punem la fiert totul 10 minute la foc mic/mediu. Astfel chimenul își eliberează aroma atât de plăcută. Stingem focul si adăugăm oțetul.

Cum se așează sfecla în borcane

Borcanele și capacele se sterilizează. Ulterior, așezăm feliile de sfeclă în borcane, fără a fi strivite. Se adaugă 2-3 fâșii de hrean. Hreanul are rol de conservare dar și de păstrare a texturii legumelor murate (le menține crocante).

Borcanele se pun pe o tavă metalică care să preia șocul termic și se toarnă lichidul fierbinte.

Se închid strâns borcanele și pot fi învelite, pentru a se răci lent.

Se lasă nemișcate timp de 24 de ore.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`