Ziua Pământului 2020. Schimbarea climatică – cea mai mare provocare a epocii moderne

Ziua Pământului 2020. Schimbarea climatică - cea mai mare provocare a epocii moderne

Pe 22 aprilie, de Ziua Pământului, planeta pare să-şi fi luat onomastica în propriile mâini. Încetinită de coronavirus, producţia industrială lasă planeta să respire. Rărirea curselor aeriene – principal vector de poluare – este şi ea de bun augur. La mulţi ani, Terra! Fie ca schimbarea climatică să fie reversibilă şi să te putem cadorisi cu ea pe deplin, cândva…

Serbăm în 2020, o a 50-a aniversare a Zilei Pământului, fondată de senatorul americanGaylord Nelsonîn anul 1970, cu scopul de a scoate clasa politică din dezinteresul pe care îl arată față de mediul înconjurător. Dacă în primul an Ziua Pământului a fost celebrată de circa 20 milioane de americani, după 2 decenii, în anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de țăriau transformat celebrarea Terrei într-o manifestare de amploare. În anul 2009,Organizația Națiunilor Unite(ONU) a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ și expresia comună a tuturor celor ce vor un viitor mai curat și mai verde.

Pandemia şi Acordul climatic de la Paris

În acest an, omenirea serbează planeta din interiorul caselor în care majoritatea suntem consemnaţi din cauza pandemiei de coronavirus. O consecinţă clară a modului neglijent în care am tratat mediul înconjurător, fapt ce a făcut posibil, într-o formă sau alta, şi trecerea noului coronavirus de la animal la om.

În 2020, dacă nu ar fi fost coronavirusul, probabil pe primul loc în abordarea Zilei Pământului, ar fi fost, cel puţin pentru europeni, Green Deal, pactul de obţinere a neutralităţii climatice până în 2050.

Tot pe 22 aprilie activiştii pentru climă din întreaga lume, nu pot uita nonşalanţa cu care Donald Trump a retras anul trecut SUA din Acordul Climatic de la Paris, cel dintâi acord global cu forță juridică obligatorie, semnat la 22 aprilie 2016,de către 175 de naţiuni. Majoritatea naţiunilr planetei au convenit atunci asupra reducerii emisiilor cu efect de seră, în eforturile de evitare a încălzirii catastrofale a climei.

Acordul climatic de la Paris riscă însă să fie anulat dacă planurile de contracarare a încălzirii climei nu vor fi aplicate, în contextul în care cele mai multe ţări iau măsuri urgente pentru facilitarea relansării economice după pandemie, a avertizat recent ministrul Mediului din Japonia, Shinjiro Koizumi.

Încălzirea globalăreprezintă una dintre cele mai mari ameninţări asupra mediului, cadrului social şi economic.În decursul ultimilor 150 de ani, temperatura medie a crescut cu aproape 0,8ºC în general şi cu aproximativ 1ºC în Europa, scrie greenfatcs.org.

Încălzirea sistemului climatic este fără echivoc, declară Grupul interguvernamental de experţi privind schimbările climatice (IPCC). Observaţiile arată creşteri ale temperaturilor medii globale ale apei şi ale oceanului, topirea masivă a zăpezii şi gheţii, creşterea globală medie a nivelului mării. În ultimii ani s-au înregistrat constant creşterea temperaturii la nivelul globului.

Fără o acţiune concertată de limitare a emisiilor de gaze cu efect de seră provenite din activităţi umane,IPCC se aşteaptă ca temperaturile globale să mai crească cu 1,8 până la 4,0ºC până în 2100.

O creştere a temperaturii peste 2°C, raportat la perioada preindustrială (1850), este un prag peste care este foarte probabil să aibă loc schimbări ireversibile şi posibil catastrofice ale climei planetare.

Mai mult decât atât, eșecul națiunilor de a preveni creșterea temperaturilor globale cu mai mult de 1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială ar putea costa economia lumii, până la finalul secolului, chiar și 600 de trilioane de dolari, arată un nou studiu al Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice.

50 de ani de luptă climatică

Pe 22 aprilie 2020, activiştii verzi din întreaga lume sărbătoresc Ziua Pământului având ca motiv central schimbarea climatică, cea mai mare provocare pentru viitorul umanităţii.

Timp de 24 de ore, forţaţi de restricţiile pandemiei, ecologiştii din întreaga lumea şi-au propus să umple spaţiul digital cu evenimente menite să atragă atenţia asupra climei. Ce de-a 50-a aniversare a Zilei Pământului va avea parte de video-conferinţe în mediul online, spectacole, strângeri de fonduri, discursuri de peste tot globul şi multe altele la care vă puteţi conecta prin intermediul earthday.org.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:35 - Elena Lasconi: „Promit că voi da totul pentru a mă ridica la așteptările tuturor românilor”
19:26 - Șaptesprezece dispăruți după scufundarea unei ambarcațiuni turistice în Marea Roșie
19:20 - Bogdan Matei (PSD): „Este o perioadă extrem de complicată, care că nu ne dă foarte mult posiblitatea să avem atat de multe analize interne, pentru că avem alegeri parlamentare” (VIDEO)
19:12 - Andreea Marin, semnal de alarmă privind problemele de la secțiile de votare. „Am văzut oameni renunțând la a mai vota”
18:55 - Călin Georgescu a comparat victoria sa în primul tur al prezidențialelor cu Revoluția din 1989: „Ne-am recâștigat demnitatea și am luptat pentru a reface cultul onoarei și demnității” (VIDEO)
18:44 - Traian Băsescu: „Georgescu va avea în mine un adversar, nu este o soluție pentru România” și „Doamna Lasconi trebuie să pună mâna pe carte”
18:41 - Reacția lui Călin Georgescu, după ce a fost acuzat de extremism: “Nu trebuie să alegem de partea cui suntem” (VIDEO)
18:40 - Victor Negrescu, după demisia lui Ciolacu: „Vom veni și cu o nouă abordare în felul în care comunicăm” (VIDEO)
18:30 - Călin Georgescu: Noi nu am avut o campanie electorală, ci am avut o chemare / Partidele trebuie să își regăsească scopul. Nu de la Bruxelles vine suferința, ci din sufletul țării noastre (VIDEO)
18:24 - „Mini-luna” Pământului, de dimensiunea unui autobuz, ar putea să dispară. Astronomii spun că ar putea să fie chiar o bucată din Lună