Zi istorică pentru Grecia, elenii îşi decid astăzi soarta, iar întreaga Europă aşteaptă să vadă dacă aceştia vor spune „da” sau „nu” acordului cu creditorii externi şi măsurilor de austeritate, informează B1 TV.
Votul la referendum a început de dimineață. Aproximativ 10 milioane de greci sunt aşteptaţi la urne. Referendumul de duminică costă aproape 25 milioane de euro, potrivit Ministerului grec de Interne, în condiţiile în care ţara este sufocată de datorii.
Grecii trebuie să răspundă cu „DA” sau „NU” la întrebarea: ”Ar trebui acceptat planul de acord prezentat de către Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană și Fondul Monetar Internațional la reuniunea Eurogrupului din 25 iunie?”.
Pe buletinul de vot, varianta ”NU”, susținută de guvernul stângii radicale Syriza, partidul premierului Alexis Tsipras, figurează deasupra celei cu ”DA”.
Urnele s-au deschis la ora locală 7.00 şi se vor închide la ora 19.00.
Rreferendumul ar putea avea consecinţe dramatice, într-un moment în care Grecia este deja împărţită în două tabere, spun analiştii economici.
Cu o zi înainte de Referendum, ministrul grec de Finanţe, Yanis Varoufakis, a lansat acuzaţii dure la adresa creditorilor externi.
„Ceea ce fac cu Grecia are un nume: terorism. De ce ne-au obligat să închidem băncile? Pentru a le insufla oamenilor teamă. Și când este vorba despre a răspândi frica, numim acest fenomen terorism. Oricare ar fi rezultatul referendumului băncile din Grecia se vor redeschide și va exista un acord cu creditorii”, spune ministrul elen.
Grecii speră ca prin acest vot să se găsească o soluţie bună pentru ţara lor.
Între timp, autorităţile din Grecia dau asigurări că astazi nu se vor pune taxe pe autostrăzi.
Ultimele sondaje arată că 44 la sută ar vota „DA” şi 43 la sută pentru cei are „NU” mai au încredere în europeni.
În prag de referendum, grecii din ambele tabere au protestat. La Atena, Partidul Comunist şi susţinătorii săi au ieşit în stradă. Peste 40.000 de oameni si-au aratat opţiunea pentru vot.
Potrivit unei analize a Fondului Monetar Internaţional, care a fost la un pas să fie blocată de ţările din zona Euro, potrivit Reuters, Grecia va avea nevoie de cel puţin 50 miliarde de euro, în următorii 3 ani, pentru a se menţine pe linia de plutire.