Zeci de eurodeputați cer demisia lui Josep Borrell. Șeful UE pentru politică externă, aspru criticat după călătoria în Rusia: „Vizita în sine a fost un dezastru total” (DOCUMENT)

Zeci de eurodeputați cer demisia lui Josep Borrell. Șeful UE pentru politică externă, aspru criticat după călătoria în Rusia: „Vizita în sine a fost un dezastru total” (DOCUMENT)
foto: Hepta.ro / DPA Images / Vasily Maximov

Un fost șef de armată a anunțat că el și alți membrii ai Parlamentului European au semnat o scrisoare prin care cer demisia lui Josep Borrell din funcția de Înalt Reprezentat al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate. Riho Terras, un eurodeputat estonian din PPE, este nemulțumit de vizita efecutată la Moscova săptămâna trecută de actualul șef al diplomației europene, transmite Euronews.

Printre semnatarii scrisorii se numără și câțiva eurodeputați români, și anume: Marian-Jean Marinescu, Gheorghe Falcă și Siegfried Mureșan de la PNL,Eugen Tomac de la PMP, Nicolae Ștefănuță și Dragoș Gheorghe de la USR, respectiv Ramona Strugariu, Dragoș Pîslaru și Dragoș Tudorache de la PLUS.

Zeci de eurodeputați solicită demisia lui Josep Borell,Înaltul Reprezentat al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, după vizita în Rusia

Josep Borrell, șeful UE pentru afaceri externe, a călătorit la Moscova după condamnarea lui Aleksei Navalnîi la închisoare. În timp ce demnitarul european se întâlnea cu omologul său rus, Serghei Lavrov, Rusiaa expulzat trei diplomați europeni pentru că au participat la manifestațiile pro-Navalnîi.

„Vizita în sine a fost un dezastru total”, a spus Terras, într-un interviu pentru Euronews.

După conferința de presă susținută vineri de Josep Borrell și Serghei Lavrov, Terras a pus la punct o scrisoare foarte critică adresat Ursulei von der Leyen, președinta Comisiei Europene, solicitându-i „să întreprindă acțiuni dacă domnul Borrell nu demisionează” din proprie inițiativă.

Conform lui Terras, până acum scrisoarea a fost semnată de alți peste 50 de eurodeputați care provin din diferite partide.

În text se susține că Borrell „a eșuat în mod repetat să apere interesele Uniunii Europene” și a făcut declarații false cu privire la sancțiunile UE.

De asemenea, Terras l-a reclamat pe Borrell și pentru că și-a exprimat susținerea față de Sputnik V, vaccinul anti-COVID-19 al Rusiei, și pentru că a atacat „principalul aliat” al UE, SUA, în favoarea Cubei.

Nu în ultimul rând, eurodeputatul estonian i-a reproșat lui Josep Borrell și că nu și-a încheiat vizita la Moscova în momentul în care Rusia a expulzat trei diplomați ai UE – care proveneau din Germania, Polonia și Suedia.

„Rusia a arătat tot ce era posibil pentru a-l umili pe cel mai înalt diplomat al UE”, a adăugat Terras pentru Euronews. „Înțeleg că doriți să purtați un dialog. „Dar dacă unul joacă hochei pe gheață, celălalt nu poate face patinaj artistic. Iar asta s-a întâmplat la Moscova: ministrul de externe al Rusiei l-a jucat pe domnul Borrell și l-a umilit”, mai spune acesta.

Eurodeputații-semnatari s-au arătat de părere că Josep Borell ar trebui să urmeze exemplul lui Phil Hogan, fostul comisar european pentru comerț, care a demisionat în luna august, după ce a luat parte la o cină în Irlanda, care fusese organizată pentru marcarea a 50 de ani ai clubului de golf al parlamentului irlandez, dar care încălca restricțiile anti-coronavirus. Terras susține că Hogan a comis o faptă mult mai puțin gravă decât Borrell.

Chiar și așa, Terras recunoaște că demisia dintr-o funcție atât de importantă precum cea de Înalt Reprezentant pentru Afaceri Externe, care este de asemenea și vicepreședinte al Comisie Europene, va fi dificilă. Tocmai de aceea îi solicită Ursulei von der Leyen să abordeze Consiliul European și să ceară demisia lui Borrell.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`