CORONAVIRUS | Polonia: Alegerile prezidențiale, amânate pe fondul scandalului că alegătorii vor putea vota doar prin corespondență din cauza pandemiei

CORONAVIRUS | Polonia: Alegerile prezidențiale, amânate pe fondul scandalului că alegătorii vor putea vota doar prin corespondență din cauza pandemiei

Partidele de coaliție care guvernează Polonia au convenit să amâne alegerile prezidențiale din această duminică, pe fondul scandalului că alegătorii vor putea vota doar prin corespondență din cauza pandemiei de coronavirus.

Partidul național al dreptului și justiției (PiS) a dorit ca alegerile să se desfășoare pentru ca Andrzej Duda, în vârstă 47 de ani, să fie reales, scrie BBC.

Cu toate acestea, Agreement, partenerul minoritar din coaliție și opozitia au spus că PiS a pus câștigul politic înaintea sănătății publice.

Criză politică în Polonia, din cauza votului

Alegerile vor fi acum reprogramate „cât mai curând posibil” și va fi un buletin de vot poștal.

Momentul alegerilor a băgat Polonia într-o criză politică serioasă în paralel cu cea de sănătate, relatează BBC East East din Varșovia.

Atât observatorii electorali internaționali cât și cei polonezi și-au arătat, de asemenea, îngrijorarea că votul nu va fi suficient de transparent și nici corect, având în vedere că candidații au suspendat campaniile din cauza blocajului.

Polonia are aproape 15.000 de infecții confirmate și peste 700 de decese, potrivit Universității Johns Hopkins din America.

Numerele Covid-19 sunt mai mici decât în ​​multe țări din vestul Europei, dar ministrul polonez al sănătății a avertizat că statul încă nu a ajuns la vârful pandemiei.

Votul prin corespondență, aprobat în acest an

Seimul (Sejm), camera inferioară a parlamentului bicameral polonez, a aprobat joi un proiect de lege care stabileşte votul prin corespondenţă ca singurul mod posibil de a participa la scrutinul prezidenţial de anul acesta.

Proiectul respectiv de lege a fost aprobat de Sejm cu o majoritate de 236 de voturi dintr-un total necesar de 213 şi 11 abţineri. Însă, pentru a intra în vigoare, această lege mai trebuie semnată de preşedintele ţării.

Chiar dacă parlamentarii au aprobat în principiu votul prin corespondenţă, un vicepremier polonez a declarat joi că aceste alegeri ar putea fi organizate cel mai devreme în luna iunie.

Numărul persoanelor infectate a depășit trei milioane la nivel global

La nivel global, numărul persoanelor testate pozitiv cu noul coronavirus, virusul care a izbucnit în China la sfârșitul anului 2019, a depășit trei milioane de cazuri.

Mai precis, peste 3.800.000 de persoane au fost testate pozitiv.

Numărul celor care s-au stins din viață a ajuns la peste 268.000, iar peste 1.3 milioane s-au recuperat.

Bilanțul cetățenilor români diagnosticați cu SARS-CoV-2

Peste 14.400 de oameni au fost infectați cu noul Covid-19, dintre care 886 s-au stins din viață, potrivit unui raport publicat joi de Grupul de Comunicare Strategică.

Până în momentul de față, 234 de pacienți sunt internați la ATI.

În prezent, 6.144 de persoane au fost declarate vindecate.

Grupul de Comunicare Strategică a transmis luni că, până acum 2.419 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu coronavirus: 1.387 în Italia, 560 în Spania, 29 în Franța, 304 în Germania, 79 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 3 în SUA, 4 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia și câte unul în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia și Suedia.

De la începutul epidemiei de COVID-19 și până la acest moment, 96 de cetățeni români aflați în străinătate, 29 în Italia, 19 în Franța, 30 în Marea Britanie, 8 în Spania, 5 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția și unul în SUA, au decedat.

În același timp, 21 de români din străinătate au fost declarați vindecați, după cum urmează: 9 în Germania, 8 în Franța, 2 în Indonezia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`