Violențe la Belgrad: Confruntările amintesc de reprimarea brutală a mitingului Diasporei din 10 august 2018 și de Mineriada din iunie 1990 / Autoritățile sârbe au renunţat la planul de a reimpune izolarea la domiciliu (VIDEO)

Violențe la Belgrad: Confruntările amintesc de reprimarea brutală a mitingului Diasporei din 10 august 2018 și de Mineriada din iunie 1990 /  Autoritățile sârbe au renunţat la planul de a reimpune izolarea la domiciliu (VIDEO)
Foto: hepta.ro/ Abaca Press / AA/ABACA

UPDATE: Serbia a renunţat la planul său de a reimpune izolarea la domiciliu în weekend la Belgrad pentru a opri o nouă propagare a infecţiilor cu noul coronavirus, după două zile de manifestaţii violente împotriva oricărei reintroduceri de restricţii, potrivit Reuters.

Grupul de criză al guvernului responsabil cu gestionarea situaţiei epidemice a decis în schimb să interzică adunările publice în spaţii închise şi deschise cu mai mult de zece persoane, pentru a reduce la minimum riscul contaminărilor, scrie Reuters.

De asemenea, restaurantelor şi cafenelelor le va fi permis să funcţioneze în interior doar până la ora 21:00.

Știrea inițială:

Belgradul a fost din nou, mirecuri seara, scena unor violenţe grave între protestatari şi jandarmi. Mii de oameni au ieşit în stradă în capitala Serbiei pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de reimpunerea stării de urgenţă. Cel puţin 20 de persoane au fost arestate în urma incidentelor. Pe rețelele sociale au început să circule imagini cu confruntări extrem de violente între forțele de ordine și manifestanți. Sunt scene extrem de dure care amintesc de confruntări similare ce au avut loc și în România, în timpul Mineriadei din 1990 sau, mai recent, în timpul evenimentelor din 10 august 2018.

Confruntări violente între jandarmi și protestatari la Belgrad

Într-un videoclip publict pe Twitter, și care a înregistrat peste un milion de vizualizări în mai puțin de 24 de ore, se poate vedea cum un protestatar este lovit cu bestialitate cu bastoanele și cu picioarele de un grup de jandarmi. După ce l-au lăsat zâcând pe asfalt, membrii forțelor de ordine au fugit, însă în dreptul bărbatului au ajuns alți jandarmicare, în trecere, s-au oprit ca să-l lovească de mai multe ori pe manifestantul întins în mijlocul străzii.

Ulterior, la locul incidentului au ajuns câteva mașini de poliție, iar câțiva agenți l-au dus pe trotuar și l-au lăsat să zacă acolo pe bărbatul lovit fără milă de jandarmi.

Protestatar bătut de jandarmi la Belgrad

Într-un alt videoclip publicat pe Twitter se poate observa haosul creat pe străzile din Belgrad, unde sute de oameni alergau miercuri seară în toate părțile, după ce forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe protestatari.

Pentru a doua zi la rând, protestatarii au forțat intrarea în Parlament, dar au fost respinși de forțele de ordine. Un grup de protestatari a reușit chiar să pătrundă în Parlament înainte de a fi opriți.

Forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor la Belgrad

Președintele Serbiei este acuzat că a favorizat răspândirea noului coronavirus prin organizarea alegerilor

Furia a fost îndreptată împotriva președintelui Alexander Vucic. El este acuzat că a favorizat un al doilea val al epidemiei prin ridicarea rapidă a carantinei inițiale pentru a putea organiza alegerile din 21 iunie, câștigate de partidul său. Aproximativ 20 de persoane au fost arestate în timpul ciocnirilor, în cadrul cărora poliția a folosit gaze lacrimogene împotriva manifestanților care au aruncat cu pietre.

În tot acest context, preşedintele Vucic le cere sprijinul cetăţenilor sârbi pentru a evita un număr mare de îmbolnăviri şi îi îndeamnă pe protestari să nu mai recurgă la violenţe.

Serbia se confruntă cu un număr raportat de 16.168 de infecţii cu noul coronavirus, din care în jur de 3.000 sunt cazuri active, însă cifrele sunt în plină ascensiune. Epidemiologii şi medicii au avertizat că spitalele funcţionează la capacitate maximă şi cadrele medicale sunt epuizate.

Bilanţul total al morţilor este, potrivit cifrelor oficiale, de 330. În cursul ultimei săptămâni, Serbia a înregistrat între 200 şi 300 de cazuri zilnic, provocând temeri că ţara de 7 milioane de locuitori s-ar putea confrunta cu un al doilea val de infecţii.

Violențele din Capitala Serbiei amintesc de confruntările dintre jandarmi și manifestanți de la protestul din 10 august 2018

Toate scenele violente petrecute în capitala țării vecine amintesc de reprimarea brutală a mitingului Diasporei din 10 august 2018, din Piaţa Victoriei. În urmă cu doi ani, în spațiul public apăreau imagini filmate în timpul intervenției brutale a jandarmilor asupra manifestanților din fața Guvernului.

Un videoclip în care un alt cetățean era abuzat de jandarmi s-a viralizat atunci pe rețelele de socializare. Bărbatul, care filma scenele din Piața Victoriei, a fost împins de jandarmi, trântit la pământ și încătușat, fără a opune rezistență. Mai mult, telefonul acestuia a fost împins cu piciorul de un jandarm. Și tot atunci, într-un videoclip publicat pe Facebook se poate vedea cum un bărbat care mergea pe stradă cu mâinile ridicate, fără a provoca pe nimeni,a fost lovit din senin de mai mulți jandarmi și pus pe fugă de aceștia.

Sute de persoane au fost rănite și câteva zeci au fost transportate la spital după violențele care au avut loc pe 10 august la protestul din Piața Victoriei. Reprezentanții Jandarmeriei care au acționat împotriva manifestanților cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă au susținut că intervenția lor a fost una justificată și că au ripostat în momentul în care au fost provocați.

Aproximativ 100.000 de români întorși din Diaspora au protestat pe 10 august 2018 în Piața Victoriei din Capitală, cerând demisia Guvernului Dăncilă. Oamenii erau nemulțumiți de guvernarea social-democrată și de deciziile luate de aceasta cu privire la legile justiției și Codurile penale, precum și de demiterea Laurei Coduța Koveși de la conducerea DNA.

Scene similare au avut loc în România și în timpul Mineriadei din 13-15 iunie 1990

Violențele care au loc în aceste zile în Capitala Serbiei amintesc însă și de un alt episod dureros din istoria recentă a României, Mineriada din 13-15 iunie 1990.

În noaptea de 12 spre 13 iunie, autoritățile au intervenit în forțăpentru a împrăștia aşa-zişii golani, aflați de 52 de zile în Piața Universității. Seara, la televiziuneapublică a pututfi auzit comunicatul preşedintelui Ion Iliescu care a chemat ajutorul forţelor „conştiente şi responsabile” împotriva grupurilor extremiste.

Manifestaţiile au început prin incendierea autobuzelor din zona Pieţei Universităţii. În noaptea dinspre 13 spre 14 iunie, soseau la Bucureşti trenurile de mineri din Valea Jiului. Minerii s-au deplasat către Piaţa Universităţii pentru a decongestiona ceea ce era acolo, ceea ce practic le ceruse preşedintele ţării.

În urma incidentelor sângeroase, șaseoameni au murit, iar peste 700 au fost răniţi. Asociaţiile victimelor mineriadelor susţin însă că numărul morţilor s-ar ridica la peste 100.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
09:35 - Reacția lui Eugen Tomac după numirea lui Marco Rubio în funcția de secretat de stat al SUA: „Arată clar pe ce linie externă va merge administrația Trump”
09:25 - Reacția lui Mircea Lucescu după meciul România-Kosovo. „Penibili au fost prin comportamentul lor”
09:00 - Violențe în Torino. Cel puțin 15 polițiști au fost răniți după detonarea unui exploziv în timpul protestelor (VIDEO)
08:43 - Încurajarea primită de la fiica lor de către doi români decedați în inundațiile din Spania. 9 conaționali au murit în Valencia
08:18 - O mașină a fost lovită de tren în Iași. Șoferul a vrut să ajungă mai repede acasă, dar a murit
01:05 - Partida România – Kosovo din Liga Naţiunilor, întreruptă în minutul 90+5 după ce jucătorii kosovari au ieșit de pe teren. Ei n-au mai vrut să revină și, cel mai probabil, tricolorii vor câștiga cu 3-0 „la masa verde”
00:13 - Rareș Bogdan, despre documentul publicat de Guvern: „Marcel Ciolacu minte, și-l dorește cu disperare pe Simion în turul 2 și încearcă să-i ducă de nas pe alegători”. Argumentele liderului liberal
23:57 - Cancelarul Karl Nehammer, despre decizia Gazprom de a nu mai livra gaze naturale Austriei: „Nu ne vom lăsa şantajaţi şi nu vom fi puşi în genunchi”
23:44 - Adriana Bahmuțeanu: Copiii mei sunt îndreptați împotriva mea. În ultimele zile au început să-mi vorbească foarte urât. DGASPC nu face destul pentru a mă ajuta / Înmormântarea lui Prigoană, de rit satanist (VIDEO)
23:09 - Angajata unui spital din Capitală, acuzată că ar fi furat produse medicale. Bunurile erau apoi vândute de soțul ei în cabinete stomatologice