Viktor Orban, după summitul european: Există state în UE care urăsc Ungaria, pentru că se opune migrației, și vor să introducă un mecanism financiar de șantaj

Viktor Orban, după summitul european: Există state în UE care urăsc Ungaria, pentru că se opune migrației, și vor să introducă un mecanism financiar de șantaj
foto: Facebook

Premierul Viktor Orban este de părere că există țări în UE care „urăsc” Ungaria pentru că nu le permite „să-și impună politica privind migrația”, iar aceste state au dorit să introducă un mecanism financiar prin care să poată „șantaja” Budapesta și Varșovia.

Chiar și așa, premierul ungar este încântat de faptul că Ungaria a obținut la summitul european încheiat marți încă trei miliarde de euro din fonduri europene, dar și că, alături de Polonia, a reușit să împiedice fixarea unor condiții politice pentru accesarea sumelor din viitorul buget multianual al UE.

Viktor Orban, despre statele din UE care „urăsc” Ungaria

„Există unele ţări care sunt pro-migraţie şi ne urăsc pentru că nu le permitem să-şi impună politica privind migraţia şi pentru că Ungaria opreşte migranţii”, iar aceste ţări au dorit să introducă un mecanism financiar prin care să poată „santaja Ungaria şi Polonia”, consideră ViktorOrban,potrivit MTI citată de Agerpres.

Ungaria „a câștigat numai o importantă bătălie, nu și războiul”, în urma summitului în care liderii statelor naționale din UE, printre care și președintele Klaus Iohannis, au ajuns la un acord cu privire la cadrul financiar multianual pentru perioada 2021-2027 și un fond de redresare economică în valoare de 750 de miliarde de euro, care a fostconstituit prin crearea de datorie comună şi împărţit în 390 de miliarde granturi şi 360 de miliarde împrumuturi.

Viktor Orban a explicat că dezbaterea despre viitorul UE presupune o confruntare între două viziuni diferite despre lume. Dacă prima este reprezentată de „tradiția creștină și a culturilor naționale”, bucurându-se de susținerea Ungariei, cealaltă este cea care promovează „primirea (n.r. – în Europa) a numeroase persoane de culturi diferite care să se amestece cu cele care trăiesc aici pentru a crea o cultură unică”.

Parlamentul European cere condiționarea alocărilor de respectarea statului de drept

Forma acordului convenită de șefii de stat și de guvern din UE mai are nevoie și de girul Parlamentului European, care a anunțat, printr-o rezoluție adoptată joi, că va vota varianta propusă în cadrul reuniunii speciale a Consiliului abia după ce aceasta va fi „îmbunătățită”. Una dintre nemulțumirile eurodeputaților este legată chiar de faptul că înțelegerea liderilor naționali nu prevede „un mecanism clar care să condiţioneze finanţarea UE de respectarea statului de drept”.

În plus, eurodeputații consideră că „este necesară supravegherea democratică a instrumentului pentru redresare”, dar este nevoie și de „un angajament obligatoriu pentru identificarea de noi surse de venituri UE”.

B1.ROa explicat, într-un material mai amplu,cum s-au împărțit cele 1,07 trilioane de eurodin următorul buget multianual al UE, care sunt țările ce au câștigat în urma negocierilor și cine a pierdut, dar și cât primește în plus România, care ar dispune de o alocare de aproape 80 de miliarde de euro, în forma acordului stabilită la reuniunea specială a Consiliului European.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:30 - Un român venit în vacanță în Franța a avut parte de un sfârșit tragic. Bărbatul a căzut de pe o stâncă în Coasta de Azur
21:27 - Doctorița din Suceava, care a luat mită de 280 de ori de la bolnavi de cancer, condamnată la închisoare cu executare. Câți ani va sta în pușcărie
21:17 - Ambasadorul României la ONU: Acțiunile Rusiei față de centralele nucleare civile ucrainene rămân profund îngrijorătoare. Acestea cresc gradul de risc al unui accident sau incident nuclear
21:16 - Ce sunt nevoiți să facă românii, urgent, dacă vor primi mesaje RO-Alert, că trebuie să evacueze locuințele în cazul unor viituri. Ce anume trebuie să conțină „bagajul de urgență”
21:02 - Care sunt cele două ingrediente secrete pe care bucătăresele din Maramureș le pun în murături? Trucul pentru murături delicioase
20:54 - ANM anunță „o vreme mai caldă decât în mod normal” în următoarele zile. Zonele în care sunt așteptate fenomene de instabilitate atmosferică (VIDEO)
20:36 - Daniel Buda (PNL): Cu siguranță, Klaus Iohannis are o experiență care poate să fie folositoare relațiilor internaționale ale României (VIDEO)
20:34 - Toni Greblă, despre adresa PNL privind candidatura lui Iohannis: BEC se va pronunța joi asupra lămuririlor solicitate / AEP rămâne neutră și nu va intra într-o dispută politică (VIDEO)
20:25 - Cum sunt atrași turiștii pe litoral în această perioadă? „Ne place, e liniște”
20:18 - Apele Române: O parte din viitură va fi atenuată în Serbia. Debitele vor putea să fie tranzitate în siguranță pe sectorul românesc al Dunării (VIDEO)